jureker 17.04.2006 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2006 witam. przesledziłem prawie wszystkie wypowiedzi dotyczace ogrzewania w domach i mieszkaniach i prawie doszedłem do wniosku ze przy piętrowym domku drewnianym o powierzchni ok. 80m2 jedynym rozsądnym ogrzewaniem jest tylko ogrzewanie prądem na 2 taryfe proszę o potwierdzenie cz mam rację szczegolnie interesuje mnie opinia pana Jeziora.pzdrawiam wszystkich użytkowników tego forum.jurek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 17.04.2006 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2006 Witaj faktycznie Jezier (nie Jezior) dużo pisał na temat ogrzewania na prąd. Zwróć się do niego bezpośrednio na priv to może Ci odpisze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Funia28 18.04.2006 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2006 Ja do troszkę większej powierzchni dodaję - a właściwie wybieram jako główne - ogrzewanie kominkowe. Jako wspierające i na czas wyjazdów ogrzewanie elektryczne. Elektryczne mam w bloku i przy pow. 47mkw z dwoma ścianami zewnętrznymi bardzo dobrze i niedrogo się sprawdza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 20.04.2006 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 witam. przesledziłem prawie wszystkie wypowiedzi dotyczace ogrzewania w domach i mieszkaniach i prawie doszedłem do wniosku ze przy piętrowym domku drewnianym o powierzchni ok. 80m2 jedynym rozsądnym ogrzewaniem jest tylko ogrzewanie prądem na 2 taryfe proszę o potwierdzenie cz mam rację szczegolnie interesuje mnie opinia pana Jeziora.pzdrawiam wszystkich użytkowników tego forum.jurek Jestem zwolennikiem ogrzewania prądem bo to najlepszy sposób na ciepło w domu. Jeśli chcesz mieć najlepszy system grzewczy to dobrze wybrałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johny27 20.04.2006 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 ja tez bede grzal tylk opradem dom 155m2 - ogrzewanie piecami akumulacyjnymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jureker 20.04.2006 13:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 witam kupiłem dom drewniany który został ocieplony 5 cm waty i położony na to jest siding nie wiem czy ogrzewanie elektryczne wystarczy ile trzeba zamówić kw w elektrowni aby niezamarznąc . pozdrawiam wszystkich wymieniających doświadczenia może ocieplić od srodka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AldonkaS 20.04.2006 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 Zawsze podziwiałam i podziwiam do dzis ludzi, którzy grzeją dom prądem. Jeste to na pewno najbardziej komfortowy sposób grzania, ale... jednocześnie najdroższy. Mam znajomych którzy mają takie rozwiązania, ale oni wprost mówią (a zarabiają na prawdę sporo ) że to kosztuje i to dużo, przykład: dom 150m2 pow. użytkowej (w podłodze 200), ogrzewanie na prąd (bez kominka), woda i gotowanie na prąd, 2 dorosłe osoby + 2 dzieci (wiek 9 i 12 lat) i roczny rachunek na poziomie prawie 7kPLN - temp. w domu (przez cały czas) na poziomie 21-22 stopni. Technologia domu: porotherm 36cm + 10cm styropianu. Ale wygoda spora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johny27 20.04.2006 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 hehe - podziwiaj dalej - ale nie za rozrzutnosc tylko za rozum Smiem twierdzic ze ogrzewanie pradem w nocnej taryfie wychodzi taniej niz olej i gaz z butli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinU 20.04.2006 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 ... roczny rachunek na poziomie prawie 7kPLN - Czy jesteś pewna że to dużo? Prawie 7000 zł rocznie to prawie 583 zł średniomiesięcznie i pewnie około 300 poza sezonem grzewczym i mniej więcej 785 w sezonie. ZA WSZYSTKO. Dla odmiany moi znajomi mają gaz z sieci płacą za dom około 180m 600 zł w sezonie za ogrzewanie (do tego oczywiście prąd w granicach 50-100 zł miesięcznie). Dużo taniej? Policz teraz inwestycje - mnie system ogrzewania elektrycznego na dom kosztował około 10 000 zł. Analogiczny system na gaz wycenino mi na 27 000zł. Ile lat ta różnica by mi się zwracała? Pytanie pomocnicze - nie ma u mnie gazu ziemnego. Gaz z butli lub olej to znacznie wyższe koszty niż gaz z sieci. No i kocioł nie jest wieczny - po 10 latach należy mu się remont (a zapewne nawet wczesniej). No i jeszcze jedno - ja palę dodatkowo w kominku co powoduje, że w sezonie grzewczym rachunki za prąd mam na poziomie 300 zł za miesiąc (no powiedzmy + jakieś 250 za drewno miesięcznie). Czy dalej uważasz, że to drogo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka1 20.04.2006 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 Zawsze podziwiałam i podziwiam do dzis ludzi, którzy grzeją dom prądem. Jeste to na pewno najbardziej komfortowy sposób grzania, ale... jednocześnie najdroższy. Mam znajomych którzy mają takie rozwiązania, ale oni wprost mówią (a zarabiają na prawdę sporo ) że to kosztuje i to dużo, przykład: dom 150m2 pow. użytkowej (w podłodze 200), ogrzewanie na prąd (bez kominka), woda i gotowanie na prąd, 2 dorosłe osoby + 2 dzieci (wiek 9 i 12 lat) i roczny rachunek na poziomie prawie 7kPLN - temp. w domu (przez cały czas) na poziomie 21-22 stopni. Technologia domu: porotherm 36cm + 10cm styropianu. Ale wygoda spora. to baaaaaaaaaaaaaaardzo dużo, ja mam 180m wszystko na prąd rachunek 4200/rok temp. 21 w dzień, 18-19 w nocy i pomieszcz. gospod. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Funia28 21.04.2006 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2006 Wysokość rachunku zależy też od tego czy te cztery osoby kąpią się w wannie pełnej gorącej wody czy biorą prysznic. Czy jest oświetlenie zewnętrzne palace się cała noc, itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewelina_i_marek 21.04.2006 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2006 dom 150m2 pow. użytkowej (w podłodze 200), ogrzewanie na prąd (bez kominka), woda i gotowanie na prąd, 2 dorosłe osoby + 2 dzieci (wiek 9 i 12 lat) i roczny rachunek na poziomie prawie 7kPLN - temp. w domu (przez cały czas) na poziomie 21-22 stopni. Technologia domu: porotherm 36cm + 10cm styropianu. To mnie ucieszyłaś. Mój dom będzie o 15% mniejszy i będzie miał 100% lepsze ocieplenie. Reszta (dzieci) się zgadza. Jeżeli przyjmę w związku z tym, że moje rachunki za energię wyniosą rocznie ok 5 tyś. (6x600 zł sezon grzeczy, 6x250 zł. poza sezonem) to jestem szczerze zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radomik 21.04.2006 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2006 będzie miał 100% lepsze ocieplenie tzn jakie??? 20cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewelina_i_marek 22.04.2006 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2006 Tak. Dokładnie 20 cm na ścianach i 30 cm na dachu. Do tego okna od południa i zachodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 22.04.2006 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2006 jeszcze koniecznie uwzględni w swoim projekcie GWC i wentylację mechaniczną z odzyskiem ciepła, i dodaj sobie od południa ogród zimowy, w marcu temperatura w nim to +18 stopni gdy na zewnątrz było +2 Nie przesadzaj, akurat GWC i rekuperator + instalacja są bardzo kosztowne na etapie inwestycji. Lepiej zainwestować w grubsze ocielplenie ścian i dachu, jak tu ktoś już napisał. Przy mniejszych nakładach - lepszy efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewelina_i_marek 22.04.2006 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2006 ANPI napisał Nie przesadzaj, akurat GWC i rekuperator + instalacja są bardzo kosztowne na etapie inwestycji. Lepiej zainwestować w grubsze ocielplenie ścian i dachu, jak tu ktoś już napisał. Przy mniejszych nakładach - lepszy efekt Też tak uważam, i dlatego idę po najniższej linii oporu. Do wspomnianej elektryki dokładam kominek z grawitacyjnym DGP. Z żoną lubimy zapach palonego drewna, więc nam to będzie sprawiać przyjemność, a do tego dochodzą jeszcze oszczędności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 22.04.2006 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2006 Też tak uważam, i dlatego idę po najniższej linii oporu. Do wspomnianej elektryki dokładam kominek z grawitacyjnym DGP. Z żoną lubimy zapach palonego drewna, więc nam to będzie sprawiać przyjemność, a do tego dochodzą jeszcze oszczędności. Ja podobnie. Tyle, że będę miał kominek z płaszczem wodnym, który będzie zasilał grzejniki w całym domu i 300-litrowy bojler. W lecie CWU będzie grzana kolektorami słonecznymi. Ogrzewanie elektryczne ma być używane tylko w razie wyjazdów, czy innych awaryjnych sytuacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropi 22.04.2006 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2006 Też planuję ogrzewanie prądem, z tym że piece akumulacyjne będą tylko na parterze a w sypialniach - konwektory. Ponadto będzie kominek z DGP użytkowany dosyć intensywnie, elektryka jako uzupełnienie. Ściany z maxa + 15 cm styro. Powierzchnia 2x80 m w podłodze, kubatura jakieś 500 m 3 nie licząc piwnicy (nie mam jeszcze dobrego pomysłu na ogrzewanie piwnicy, może też wstawię akupiecyk, z tym że tańszy, statyczny? Ale to później...) A dlaczego tak? - Nie mam gazu z rurki a potrzebuję system bezobsługowy, więc piec na paliwo stałe odpada (zresztą kominek jest takim piecem, więc po co mi drugi?) - Olej i gaz z butli wychodzą drożej, niż prąd w II taryfie. Przy rosnącej produkcji energii elektrycznej jest prawdopodobne, że II taryfa jako "odpad energetyczny" będzie drożała wolniej niż paliwa kopalne, których zapasy się kurczą a wydobycie coraz bardziej kosztuje. Oczywiście prąd też nie bierze się z nieba, ale to już temat na zupełnie inną dyskusję - Ciepłe powietrze z natury rzeczy unosi się ku górze. To zjawisko potwierdzają znajomi - zwykle góra, pozbawiona ogrzewania w dzień, jest lepiej dogrzana (wręcz przegrzana) przy ogrzewaniu kominkowym (nawet nie mają DGP) niż parter. Nie zawsze jednak będzie mi się chciało (np. podczas choroby czy nieobecności) palić w kominku, a ciepło być musi. - W sypialniach i tak przebywamy głównie w nocy, więc gdy kominek wygaśnie - włączą się konwektory. Wypasiony grzejnik to koszt ok. 300 zł w przeciwieństwie do kilkakroć droższych akupiecy. A co za różnica, czy te półtora kilowata wsuwa piec czy konwektor? - System elektryczny jest tańszy w fazie instalacji, nie ma też konieczności prowadzenia drogich prac konserwacyjnych. Oczywiście może się psuć elektronika sterująca pracą pieca, dlatego im jej mniej, tym też taniej. Wspomnieni znajomi nawet nie mają akupiecy, całą elektrykę oparli na konwektorach. IMHO na te 80 metrów nawet nie potrzebujesz robić DGP, zwykła koza powinna wystarczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewelina_i_marek 22.04.2006 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2006 kropi napisał Też planuję ogrzewanie prądem, z tym że piece akumulacyjne będą tylko na parterze a w sypialniach - konwektory. A masz może dzieci? Nie wiem czy słusznie, ale ja planuję na piętrze u dzieciaków włożyć aku. Wydaje mi się, że one mimo wszystko będą wolały w dzień siedzieć w swoich pokojach niż ze zgredami na dole. A co do DGP, to masz rację. Moi rodzice mają kominek w kttórym codziennie popołudniu palą. Dom 115 m2, standardowo ocieplony, a ciepło na górze, aż miło. I to pomimo tego, że nie mają rozprowadzonych rur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropi 22.04.2006 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2006 Mam ale na razie bardzo małe i zdecydowanie wolą siedzieć ze "zgredami" - zwłaszcza młodszy najbardziej lubi pozycję "na glonojada" przy Mamusi Jeśli okaże się, że np. góra jest niedogrzana (w co wątpię) i konwektor jakoś szczególnie długo musi pracować w dzień (w co tym bardziej wątpię) to wymienię go na akupiecyk, bo siłę tak czy inaczej poprowadzę sobie do wszystkich pomieszczeń. Teraz jest to koszt kilkudziesięciu metrów przewodu, potem trochę więcej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts