Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ogrzewanie prądem

Recommended Posts

• Odpowiedzi 65
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jak elektryczne to raczej DGP, inaczej musisz wydać dodatkowo i na drogi wkład i na instalację wodną.

Jeśli zaś koniecznie chcecie ogrzewać kaloryferami to bardziej się opłaca kupić piec na drewno (ok. 3 tys) i osobno kominek dla ozdoby, może nawet otwarty. Kiedyś przerobiłem temat kominków z płaszczem i jakoś mi wyszło, że drogie i skomplikowane.

Czytam i kombinuję. Też chyba będziemy mieć elektryczne ogrzewanie. Dom parterowy. Do tego radzicie kominek z DGP czy z płaszczem wodnym?

jak z plaszczem to chyba lepiej kupic piec elektryczny jednofunkcyjny bo przeciez i tak kaloryfery bedziecie miec ja przynajmniej coraz bardziej sklaniam sie do takiego rozwiazania bo gazu ziemnego nie bedzie a propan jest drozszy niz prad

Czytam i kombinuję. Też chyba będziemy mieć elektryczne ogrzewanie. Dom parterowy. Do tego radzicie kominek z DGP czy z płaszczem wodnym?

jak z plaszczem to chyba lepiej kupic piec elektryczny jednofunkcyjny bo przeciez i tak kaloryfery bedziecie miec ja przynajmniej coraz bardziej sklaniam sie do takiego rozwiazania bo gazu ziemnego nie bedzie a propan jest drozszy niz prad

Witam

Jestem na etapie wyboru projektu i zastanawiam się równolegle nad ogrzewaniem i mój najbardziej prawdopodobny wybór to również prąd.

Domek będzie mały, brak gazu z rurki i pozostaje w zasadzie tylko prąd. Zastanawialiśmy się (z żoną) nad formą tego grzania - robimy instalacje wodne + piec elektryczny + kominek z płaszczem, czy grzanie bezpośrednie (podłogówka - kuchnia, holl, łazienki; akupiec - salon, konwektory - sypialnie + kominek) a za zaoszczędzone fudusze zrobić reku + GWC.

Mam nadzieję że to będzie dobry wybór i będziemy z niego zadowoleni :)

Jasne że dobry wybór ale jak dajesz Reku i GWC daj też cieplejszą ścianę i sufit. Koszt niewielki a komfort cieplny dużo większy.

Ściana będzie z jakiejś siliki (albo BK) + min. 15cm ocieplenia, dach to chyba ok 20cm a podłoga też chyba musi być sporo bo ma być podłogówka :)

Jeszcze nie wiem jakie to różnice w kosztach w daniu grubszej izolacji i mam nadzieję że ta różnica nie sprowadzi mnie na ziemie i będzie mniej izolacji :wink:

Zwolennikom ogrzewania domu prądem w tańszej taryfie nocnej, chcę przypomnieć, że pozostałe zastosowania prądu będa odbywały się w droższej taryfie dziennej, t.j. w droższej od zwykłej taryfy.

Zamontuje sie zestaw akumulatorów które będą ładowane w nocy i gotowe - cały dzień prąd nocny :lol:

Zwolennikom ogrzewania domu prądem w tańszej taryfie nocnej, chcę przypomnieć, że pozostałe zastosowania prądu będa odbywały się w droższej taryfie dziennej, t.j. w droższej od zwykłej taryfy.

A na poważnie to jak ktoś liczył to wystarczy że 1/3 czasu taryfy nocnej wystarczy na zrównoważenie różnicy w cenie.

Brat nie ma ogrzewania elektrycznego a i tak wybrał prąd 2 taryfowy - tylko do normalnych zastosowań i mówi że się opłaca.

Przepisuje z taryfy:

Usługi dystrybucyjne G12 i G12g: dzień->0,11; noc->0,057;

+ abonament 2,94/m-c (3 fazy)

Energia G12: dzień->0,1930; noc->0,077

lub G12g: dzień->0,2130; noc->0,077

+ abonament 1,17/m-c

G12 to normalna taryfa nocna (z nocą w porze: 13-15, 22-6 lub 14-16, 22-6)

G12g to jak wyżej + noc w soboty(od 14tej) i niedziele

Czyli dla G12 mamy: dzień: 0,110+0,193=0,303+22%=0,37

noc: 0,057+0,077=0,134+22%=0,163

+ abonament 1,17+2,94=4,11+22%=5,02 (ale to płacę i bez ogrzewania)

I co jeszcze pominąłem??

Jak ktoś chce sprawdzić to tu jest taryfa (okręg Wrocław):

http://www.wr.energiapro.pl/download/oferta/Taryfa_EnergiaPro_2006.pdf

witam. przesledziłem prawie wszystkie wypowiedzi dotyczace ogrzewania w domach i mieszkaniach i prawie doszedłem do wniosku ze przy piętrowym domku drewnianym o powierzchni ok. 80m2 jedynym rozsądnym ogrzewaniem jest tylko ogrzewanie prądem na 2 taryfe proszę o potwierdzenie cz mam rację szczegolnie interesuje mnie opinia pana Jeziora.pzdrawiam wszystkich użytkowników tego forum.jurek

Im mniejzy dom i bardziej i bardziej ocieplony tym bardziej ogrzewanie prądem ma sens. Dobrze ociepl dom a wystarczy Ci nawet normalna taryfa.

jeszcze koniecznie uwzględni w swoim projekcie GWC i wentylację mechaniczną z odzyskiem ciepła, i dodaj sobie od południa ogród zimowy, w marcu temperatura w nim to +18 stopni gdy na zewnątrz było +2

To dosyc rogie rozwiazanie. dodatkowo posiadanie w nim sporej ilości roślin wymaga utrzymywania stałej temp. I w czasie braku słońca nieźle trzeba dogrzewać.

We Wrocławiu sporo pradu pochodzi z tzw. skojarzenia ... to powoduje że prąd jest tańszy.

Obecnie powinno sie pozyskiwać prąd tylko ze źródeł skojarzonych. To wielka ulga dla środowiska.

P.S. I powinnismy zbudować elektrownie jądrową. Też w skojarzeniu :)

Ale sie zacznie .... :)

Przepisuje z taryfy:

+ abonament 1,17/m-c

I co jeszcze pominąłem??

tani ten abonament w Poznaniu za prad budowlany place kolo 2 zl za 1 kW mocy przylaczeniowej ale moze po odbiorze w taryfie nie polaci sie od mocy przylaczeniowej

tani ten abonament w Poznaniu za prad budowlany place kolo 2 zl za 1 kW mocy przylaczeniowej ale moze po odbiorze w taryfie nie polaci sie od mocy przylaczeniowej

Prąd budowlany co chyba jakieś C - a przy C abonament jest od mocy zamówionej i rzeczywiście wychodzi drożej.

A nie można pominąć etapu z prądem budowlanym? Od razu właściwy.

Czy tak się nie da - na razie złożyłem wniosek o warunki przyłączenia do sieci i czekam - mam nadzieję że krótko ;) - i tam nie pisałem że chcę budowlany - tylko docelowy.

Aby skalkulować ewentualne oszczędności trzeba jeszcze wprowadzić ceny taryfy całodobowej G11.

Dla przykładu w STOEN (Warszawa) cena jednostkowa energii wynosi :

G11 (całodobowa) 0,1325 zł/kWh

G12 (noc) ............ 0,1014 "

G12 (dzień) ......... 0,1731 "

Bo cena dzienna z taryfy G12 jest wyższa niż całodobowa z G11.

Warto też zauważyć, że intensywny sezon grzewczy trwa w roku 4 miesiące.

W pozostałych 8 miesiącach nie wiele będziemy korzystać z taryfy nocnej, zaś w dzień zapłacimy więcej niż w taryfie całodobowej.

Zmieniać taryfy możemy 1 raz w roku.

Przepisuje z taryfy:

+ abonament 1,17/m-c

I co jeszcze pominąłem??

Liczysz prawie dobrze. Do tych obliczeń powinieneś dodać jeszcze stawkę systemową opłaty przesyłowej - 0,0442 zł/kWh netto.

W g12 wyjdzie więc 0,423584 zł/kWh w dzień i 0,217404 zł/kWh w nocy.

Aby skalkulować ewentualne oszczędności trzeba jeszcze wprowadzić ceny taryfy całodobowej G11.

Dla przykładu w STOEN (Warszawa) cena jednostkowa energii wynosi :

G11 (całodobowa) 0,1325 zł/kWh

G12 (noc) ............ 0,1014 "

G12 (dzień) ......... 0,1731 "

Bo cena dzienna z taryfy G12 jest wyższa niż całodobowa z G11.

Warto też zauważyć, że intensywny sezon grzewczy trwa w roku 4 miesiące.

W pozostałych 8 miesiącach nie wiele będziemy korzystać z taryfy nocnej, zaś w dzień zapłacimy więcej niż w taryfie całodobowej.

Zmieniać taryfy możemy 1 raz w roku.

Ja obecnie gdy grzejniki nie działają zużywam 60-65% energii w porach 22-6 i 13-15. A STOEN jest zakładem energetycznym w którym najmniej opłacalne jest korzystanie z taryfy g12 w Polsce. Zasięg działania tego zakładu energetycznego ogranicza się praktycznie do granic Warszawy. Jest to najmniejszy (powierzchniowo) ZE w kraju.