Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ogrzewanie prądem

Recommended Posts

Ja tak ni z gruchy ni z pietruchy - mam pytanie masz beton komórkowy odmiany 600 - ściana zewnętrzna czy wewnętrzna. Jaka grubość ścian?

W sypialniach konwektory - jakiej firmy?

a maty z jakiej firmy?

Kominek z DGP?

Dziękuję

Aga - Żona Facia

Wszystkie ściany mam z tego samego BK600, wewnątrz 12cm lub 24cm, zewnątrzna 36,5cm (plus styro Dalmatynczyk grafitowy 8cm)

Konwektory - Atlantic

Maty elektryczne - Devi

Kominek (Tarnava 18kW) z DGP (turbina Dospel)

:D

• Odpowiedzi 65
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja tak ni z gruchy ni z pietruchy - mam pytanie masz beton komórkowy odmiany 600 - ściana zewnętrzna czy wewnętrzna. Jaka grubość ścian?

W sypialniach konwektory - jakiej firmy?

a maty z jakiej firmy?

Kominek z DGP?

Dziękuję

Aga - Żona Facia

Wszystkie ściany mam z tego samego BK600, wewnątrz 12cm lub 24cm, zewnątrzna 36,5cm (plus styro Dalmatynczyk grafitowy 8cm)

Konwektory - Atlantic

Maty elektryczne - Devi

Kominek (Tarnava 18kW) z DGP (turbina Dospel)

:D

Hubertus dziękuję za odpowiedź. Ja będę miała ścianę zewnętrzną BK 30 Solbet + styropian (ten styro opisany przez ciebie to jakiś specjalny???) wewnątrz ściany 12 i 24. Więc chyba będzie dobrze! Czy ta turbina głośno pracuje? A w ogóle gdzie powinna się znajdować (my mamy projekt domu parterowego bez poddasza użytkowego).

Hubertus dziękuję za odpowiedź. Ja będę miała ścianę zewnętrzną BK 30 Solbet + styropian (ten styro opisany przez ciebie to jakiś specjalny???) wewnątrz ściany 12 i 24. Więc chyba będzie dobrze! Czy ta turbina głośno pracuje? A w ogóle gdzie powinna się znajdować (my mamy projekt domu parterowego bez poddasza użytkowego).

To jest ten styropian Dalmatyńczyka (caly w kolorze grafitowym, nie ten biały w kropki) zwany chyba lambda(?) Ja oczywiście chciałem mieć styro jak najgrubsze, ale sie okazało ze nie mogę wyjść już bardziej poza obrys domu, więc poszukałem czegoś co ma najlpesze właściwości ocieplające przy mniejszej grubości. Ten styro Lambda (u mnie 8cm) odpowiada podobno grubości 10cm. Oczywiście jest droższy niż zwykły biały. No ale chyba sprawuje się dobrze.

Co do turbiny... hmm u mnie jest na poddaszu w centralnej części domu mniej więcej na środku korytarza, więc do dwóch pokoi jest po kilka metrów. Poza tym ponieważ rury z niego wyprowadzone są przykryte wełna jaka mi została po budowie (oprócz oczywiście samej turbiny) to to również wygłusza. Syfit poddasza jest drewniany, ale również wygłuszony wełną... to wszystko wystarcza, aby powiedzieć, że trubina właściwie jest niesłyszalna.....albo inaczej :D ja wiem kiedy ona pracuje, kiedy nie... ale naprawde to nie przeszkadza. W Twoim przypadku proponuje umieścić ja mimo wszystko jak najdalej sypialni. Generalnie może się okazać , że bardziej słychać szum powietrza z rur niż sama turbinę :D Może można taką pożyczyć ze sklepu (albo od ekipy od DGP) i sprawdzić, czasami kilka metrów robi różnice :D

Też się zastanawiam nad tym piecem. Początkowo chciałem zrobić CO podłączone do kominka z płaszczem i dodatkowo piece akumulacyjne. Ale koszty będą dużo wyższe i będę miał strasznie dużo grzejników w domu. A ogrzewanie elektryczne planuję wykorzystywać tylko sporadycznie, np. podczas wyjazdu.