jArti2 21.02.2003 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2003 Mam pytanie, Czy do warunków zabudowy a potem pozwolenia na budowębędzie mi potrzebny wypis z księgi wieczystej, czywystarczy sam akt notarialny. Sami wiecie wpis do księgiwieczystej trochę trwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wega 21.02.2003 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2003 do pozwolenia tak, ale trwa to coś tydzień czasu i załatwia notariusz. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
musso 21.02.2003 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2003 Mnie wystarczył akt notarialny _________________ [ Ta wiadomość była edytowana przez: musso dnia 2003-02-21 19:12 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wega 21.02.2003 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2003 Akt notarialny nie jest dokumentem potwierdzającym władanie nieruchomością, a taki jest wymagany (ta sama nieruchomość mogła np: być sprzedana tego samego dnia wielokrotnie u różnych notariuszy). Nieruchomością włada ten, którego wpis do księgi wieczystej został dokonany najwcześniej i swoich praw nie zbył. Co nie oznacza, że nie zdażają się odstępstwa od tego, i dla przyspieszenia procedury uznaje się akt, choć jest to nieformalne. Prawnik by to może lepiej wyjaśnił Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jArti2 22.02.2003 09:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2003 Dzięki,Zorientuję się u osoby która będzie rozpatrywać pozwolenie na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek200 22.02.2003 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2003 Dowodem stwierdzającym prawo do dysponowania nieruchomością może być też wypis z ewidencji gruntów - pobiera się go w wydziale katastralnym.Pozdrawiam Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wega 22.02.2003 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2003 Problem jest tylko jeden, Informacja z rejestru gruntów (wypis i wyrys) jest dokumentem wtórnym, tworzonym w oparciu o KW. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miła 23.02.2003 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2003 Bardzo różnie w różnych urzędach jest to traktowane.Mieszkam w Trójmieście i tam dokumentem stwierdzającym prawo do dysponowania nieruchomością jest wpis do ksiąg wieczystych (odpis skrócony z kw).Nawet do zgłoszenia wymiany okien musiałam to dołączyć.Ogólnie wpisy do KW długo trwają (ok. 10 miesięcy) w różnych miastach różnie. Osobiście zrobiłam tak : poszłam do Sądu, dowiedziałam się w sekretariacie Wydziału KW w którym pokoju urzęduje sędzia zajmujący się wpisami i poszłam do niego z zapytaniem co powinnam zrobić aby takiego wpisu dokonano szybciej, ze względu na moją (i tu uzasadnienie) sytuację.W ciągu 10 dniu było po problemie. Inni czekali 10, 11 miesięcy albo i dłużej.Możesz, niezależnie od tego, zanieść kopię aktu notarialnegodo wydziału geodezji (tam, gdzie wydają wypisy i wyrysy z ewidencji gruntów), aby już Ciebie do tej ewidencji wpisali "warunkowo" (zanim dostaną dokumenty z sądu).Jest to bardzo ważne, abyś został tam uwidoczniony.pozdrowienia - Ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KarinaZ 23.02.2003 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2003 I to jest właśnie polski folklor, czego doświadczyliśmy i nikomu nie życzymy !cyt."Bardzo różnie w różnych urzędach jest to traktowane. " BRRR.... Karina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts