Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kiedy Geberit

EBU

Recommended Posts

Ja mam zamontowany dopiero 1 geberit w WC, bo łązienke dopiero będe robiła (właśnie jestem na etapie zakupu kafelek - reszta juz jest), ale montaż stelażu to robi sie po tynkach i wylewkach. Przecież w czasie roboty to ci ten stelarz cały zasyfią, nie mówiąc juz o wysokości miski. Ktoś cię robi w WAŁA :evil: :evil: :evil:

Ja mam zamontowany przed tynkami i wylewkami. Nie widzę jakiegos wielkiego zabrudzenia :o , może to zależy od tynkarzy...

Co do nóżek - glazurnik poradził mi, żeby je podnieść przed posadzką i przykręcić na etapie układania glazury. Ponoć czasem zdarza się, że trzeba stelaż przesunąć 1-2 cm (żeby się zgrał z płytką), a w przypadku wbetonowanych w posadzkę nóżek nie jest to łatwe :) Tak też uczyniłam i czekam na ciąg dalszy

A ja mam tak i jestem zadowolony.

Płytkarz ma się dostosować do ustawienia stelaża a nie odwrotnie!!

Cały stelaż będzie i tak zabudowany więc jak coś się chlapnie to przecież nie zaszkodzi - taki stelaż wszędzie jest zabudowany przecież (od ściany zaizolowany wełną mineralną)

http://www.star.net.pl/~borg/domek/20060304/lazienka_gora_003.jpg

te nóżki w kolorze złotawym są specjalnie tak zrobione, żeby zostały zamocowane w wylewce!

Jak mi ktoś zamontuje je nad wylewką i zapomni obniżyć to nogi będą mi zwisały z kibla :p a to naprawdę głupie uczucie :)

To pozostawienie możliwości regulacji (nóżki + położenie stelaża) to właśnie dla wygody ;) Każdy fachowec twierdzi, że to do niego się trzeba dostosować ;) - hydraulik swoje, płytkarz też ma swoje argumenty. Po mojemu łatwiej zostawić stelaż z możliwością regulacji niż później ciąć np centymetr płytki żeby pasowało ;) Co do nóżek - nikt nie widział problemu, żeby ich nie zalewać i umocować już po wylewce, właśnie żeby kibelek był na odpowiednim poziomie...

To pozostawienie możliwości regulacji (nóżki + położenie stelaża) to właśnie dla wygody ;) Każdy fachowec twierdzi, że to do niego się trzeba dostosować ;) - hydraulik swoje, płytkarz też ma swoje argumenty. Po mojemu łatwiej zostawić stelaż z możliwością regulacji niż później ciąć np centymetr płytki żeby pasowało ;) Co do nóżek - nikt nie widział problemu, żeby ich nie zalewać i umocować już po wylewce, właśnie żeby kibelek był na odpowiednim poziomie...

Czyli lepiej wygodniej dociąc 1 cm płytki niż stabilniej zamontować stelaż przed wylewkami ??

A jak się przewróci pod ciężarem to wtedy w połowie łazienki i tak trzeba zmieniać płytki bo odlecą wraz ze stelażem :D

Zresztą, każdy chyba wie ile będzie miał wylewki.... ??

A ja mam tak i jestem zadowolony.

Cały stelaż będzie i tak zabudowany więc jak coś się chlapnie to przecież nie zaszkodzi - taki stelaż wszędzie jest zabudowany przecież (od ściany zaizolowany wełną mineralną)

te nóżki w kolorze złotawym są specjalnie tak zrobione, żeby zostały zamocowane w wylewce!

Jak mi ktoś zamontuje je nad wylewką i zapomni obniżyć to nogi będą mi zwisały z kibla :p a to naprawdę głupie uczucie :)

Jak rozumiesz zamocowanie nad wylewką bo chyba nie w powietrzu :o. Dla ścisłości to mocowanie na wylewce lub nad nią jak piszesz (dla mnie to znaczy np na płytkach to róznica 1cm) więc nie ma mowy o zwisaniu nóg, chyba że masz fachowca pożal się boże co instrukcję montażu czyta po skończonej robocie. Ostatnio obudowywałem stelaż co miał nóżki zatopione w wylewce :o :o a że hydraulik poziomnicą raczej się nie posługiwał przy jego instalacji to odchyłka od pionu z boku wynosiła 1,5cm i o poprwace tego knota nie było co mażyć. .Bardzo zajefajnie się robiło. Osobiście wolę to robić sam przed kafelkowaniem.

Ostatnio obudowywałem stelaż co miał nóżki zatopione w wylewce :o :o a że hydraulik poziomnicą raczej się nie posługiwał przy jego instalacji to odchyłka od pionu z boku wynosiła 1,5cm i o poprwace tego knota nie było co mażyć. .Bardzo zajefajnie się robiło. Osobiście wolę to robić sam przed kafelkowaniem.

Czytając jak się rozwija ten wątek przez chwilę się przestraszyłem, że jednak lepiej jest zalać ten stelaż wylewką, a ja cholerstwo rozkręciłem i czekam aż wylewki i tynki będą. Na szczęście maro74 mnie znów uspokoił...

Na pewno nie będzie problemu, że kibelek będzie wisieć za wysoko? W końcu regulacja jest ograniczona?

Jeszcze raz napiszę jak mam ja:

- stelaż zamontowany przez hydraulika

- nóżki podniesione, prośba o niezalewanie wylewką, do podłoża zostaną przytwierdzone po wylewce podczasukładania płytek

- nie został zmasakrowany przez tynkarzy

- metoda montażu uzgodniona z frakcją glazurników i hydraulików

Sztuk 2 :)

W zasadzie tocałete dywagacje nie mają wiekszego sensu dlatego żejakweźmiemy instrukcje montazu totamjest jasno napisaneilemusi być odpoziomu "0" do śrub mocujących miskę. I niezaleznie od tegoczy nóżnki zalejecie czy stelaz zamontujecie nagotowej posadzce tozakres regulacji jest na tyle duzy ze nie ma mowy o popełnieniu błędu. Zamontowałemjuzz tuzin Geberitów i Grohe i nigdy nie miałem ztym żadnego problemu,Osobiście jestem zwolennikiem montażu na gotowej wylewce,zalewanie nóżek pozbawia mozliwości pewnych korekt jak niezbyt dokładny instalator cos spieprzy.

Bo ja wiem?

U mnie,tak jak napisałem,stelaże montował płytkarz.

Bardzo dobry płytkarz.

Facet,który robi całe łazienki od A do Z.

Mając możliwość ustawienia Geberitu przesunął go tak,że zaczyna się równo z płytką,albo fuga wypada równo na środku przycisku.

Ruch o 1-2 cm a wygląda całość o niebo lepiej.

Rówież wkuł go w ścianę dokładnie tyle,żeby wystawał na szerokość płytki szklanej,z której zrobiliśmy ozdobny gzymsik.

Pamiętaj,że koncepcja urządzenia łazienki może Ci się zmienić jeszcze tysiąc razy.