EBU 18.04.2006 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2006 Mam pytanko właśnie wchodzi mi hydraulik, który twierdzi że stalaż do Geberita montuje się przed tynkami, napiszcie czy Was też tak było . Ja mam wrażenie że tynkarze mogą taki stelaż bardzo ubrudzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolia 18.04.2006 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2006 ja już mam, a tynki będę w przyszłym tygodniu, czyli tak jak mówi twój hydraulik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaskaa 18.04.2006 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2006 Raczej bym się zastanawiała czy przed czy po wylewkach. Nóżki od geberita regulują się tylko w pewnym zakresie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AldonkaS 18.04.2006 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2006 Ja mam zamontowany dopiero 1 geberit w WC, bo łązienke dopiero będe robiła (właśnie jestem na etapie zakupu kafelek - reszta juz jest), ale montaż stelażu to robi sie po tynkach i wylewkach. Przecież w czasie roboty to ci ten stelarz cały zasyfią, nie mówiąc juz o wysokości miski. Ktoś cię robi w WAŁA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 18.04.2006 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2006 Mi hydraulik zamontował stelarze, mimo że nie miałem tynków ani wylewek. Jednak sam je rozebrałem, bo nie wyobrażam sobie ani robienia tynków ze stelarzami, ani zatapiania stelarzy w wylewce. Niby po co?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EBU 18.04.2006 13:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2006 tak też myślałam, coś mi nie grało dzięki za informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 18.04.2006 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2006 Dodam, że hydraulik policzył sobie za ich montaż - i wydaje mi się, że o to głównie hydraulikom chodzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EBU 18.04.2006 13:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2006 Jak dla mnie niech sobie policzy wcześniej a zamontuje później Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.04.2006 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2006 Ja mam zamontowany przed tynkami i wylewkami. Nie widzę jakiegos wielkiego zabrudzenia , może to zależy od tynkarzy... Co do nóżek - glazurnik poradził mi, żeby je podnieść przed posadzką i przykręcić na etapie układania glazury. Ponoć czasem zdarza się, że trzeba stelaż przesunąć 1-2 cm (żeby się zgrał z płytką), a w przypadku wbetonowanych w posadzkę nóżek nie jest to łatwe Tak też uczyniłam i czekam na ciąg dalszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 18.04.2006 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2006 Moje były montowane przez płytkarzy.Można je wtedy ustawić.Nie bałem się też o ewentualne ich uszkodzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BORG 18.04.2006 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2006 A ja mam tak i jestem zadowolony. Płytkarz ma się dostosować do ustawienia stelaża a nie odwrotnie!! Cały stelaż będzie i tak zabudowany więc jak coś się chlapnie to przecież nie zaszkodzi - taki stelaż wszędzie jest zabudowany przecież (od ściany zaizolowany wełną mineralną) http://www.star.net.pl/~borg/domek/20060304/lazienka_gora_003.jpg te nóżki w kolorze złotawym są specjalnie tak zrobione, żeby zostały zamocowane w wylewce! Jak mi ktoś zamontuje je nad wylewką i zapomni obniżyć to nogi będą mi zwisały z kibla a to naprawdę głupie uczucie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.04.2006 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2006 To pozostawienie możliwości regulacji (nóżki + położenie stelaża) to właśnie dla wygody Każdy fachowec twierdzi, że to do niego się trzeba dostosować - hydraulik swoje, płytkarz też ma swoje argumenty. Po mojemu łatwiej zostawić stelaż z możliwością regulacji niż później ciąć np centymetr płytki żeby pasowało Co do nóżek - nikt nie widział problemu, żeby ich nie zalewać i umocować już po wylewce, właśnie żeby kibelek był na odpowiednim poziomie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BORG 18.04.2006 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2006 To pozostawienie możliwości regulacji (nóżki + położenie stelaża) to właśnie dla wygody Każdy fachowec twierdzi, że to do niego się trzeba dostosować - hydraulik swoje, płytkarz też ma swoje argumenty. Po mojemu łatwiej zostawić stelaż z możliwością regulacji niż później ciąć np centymetr płytki żeby pasowało Co do nóżek - nikt nie widział problemu, żeby ich nie zalewać i umocować już po wylewce, właśnie żeby kibelek był na odpowiednim poziomie... Czyli lepiej wygodniej dociąc 1 cm płytki niż stabilniej zamontować stelaż przed wylewkami ?? A jak się przewróci pod ciężarem to wtedy w połowie łazienki i tak trzeba zmieniać płytki bo odlecą wraz ze stelażem Zresztą, każdy chyba wie ile będzie miał wylewki.... ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maro74 18.04.2006 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2006 A ja mam tak i jestem zadowolony. Płytkarz ma się dostosować do ustawienia stelaża a nie odwrotnie!! Cały stelaż będzie i tak zabudowany więc jak coś się chlapnie to przecież nie zaszkodzi - taki stelaż wszędzie jest zabudowany przecież (od ściany zaizolowany wełną mineralną) te nóżki w kolorze złotawym są specjalnie tak zrobione, żeby zostały zamocowane w wylewce! Jak mi ktoś zamontuje je nad wylewką i zapomni obniżyć to nogi będą mi zwisały z kibla a to naprawdę głupie uczucie Jak rozumiesz zamocowanie nad wylewką bo chyba nie w powietrzu . Dla ścisłości to mocowanie na wylewce lub nad nią jak piszesz (dla mnie to znaczy np na płytkach to róznica 1cm) więc nie ma mowy o zwisaniu nóg, chyba że masz fachowca pożal się boże co instrukcję montażu czyta po skończonej robocie. Ostatnio obudowywałem stelaż co miał nóżki zatopione w wylewce a że hydraulik poziomnicą raczej się nie posługiwał przy jego instalacji to odchyłka od pionu z boku wynosiła 1,5cm i o poprwace tego knota nie było co mażyć. .Bardzo zajefajnie się robiło. Osobiście wolę to robić sam przed kafelkowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 19.04.2006 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 Ostatnio obudowywałem stelaż co miał nóżki zatopione w wylewce a że hydraulik poziomnicą raczej się nie posługiwał przy jego instalacji to odchyłka od pionu z boku wynosiła 1,5cm i o poprwace tego knota nie było co mażyć. .Bardzo zajefajnie się robiło. Osobiście wolę to robić sam przed kafelkowaniem. Czytając jak się rozwija ten wątek przez chwilę się przestraszyłem, że jednak lepiej jest zalać ten stelaż wylewką, a ja cholerstwo rozkręciłem i czekam aż wylewki i tynki będą. Na szczęście maro74 mnie znów uspokoił... Na pewno nie będzie problemu, że kibelek będzie wisieć za wysoko? W końcu regulacja jest ograniczona? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.04.2006 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 Jeszcze raz napiszę jak mam ja: - stelaż zamontowany przez hydraulika - nóżki podniesione, prośba o niezalewanie wylewką, do podłoża zostaną przytwierdzone po wylewce podczasukładania płytek - nie został zmasakrowany przez tynkarzy - metoda montażu uzgodniona z frakcją glazurników i hydraulików Sztuk 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maro74 19.04.2006 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 W zasadzie tocałete dywagacje nie mają wiekszego sensu dlatego żejakweźmiemy instrukcje montazu totamjest jasno napisaneilemusi być odpoziomu "0" do śrub mocujących miskę. I niezaleznie od tegoczy nóżnki zalejecie czy stelaz zamontujecie nagotowej posadzce tozakres regulacji jest na tyle duzy ze nie ma mowy o popełnieniu błędu. Zamontowałemjuzz tuzin Geberitów i Grohe i nigdy nie miałem ztym żadnego problemu,Osobiście jestem zwolennikiem montażu na gotowej wylewce,zalewanie nóżek pozbawia mozliwości pewnych korekt jak niezbyt dokładny instalator cos spieprzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 19.04.2006 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 Płytkarz ma się dostosować do ustawienia stelaża a nie odwrotnie!! Bo ja wiem? U mnie,tak jak napisałem,stelaże montował płytkarz. Bardzo dobry płytkarz. Facet,który robi całe łazienki od A do Z. Mając możliwość ustawienia Geberitu przesunął go tak,że zaczyna się równo z płytką,albo fuga wypada równo na środku przycisku. Ruch o 1-2 cm a wygląda całość o niebo lepiej. Rówież wkuł go w ścianę dokładnie tyle,żeby wystawał na szerokość płytki szklanej,z której zrobiliśmy ozdobny gzymsik. Pamiętaj,że koncepcja urządzenia łazienki może Ci się zmienić jeszcze tysiąc razy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts