Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Połaciówki Roto - montaz

Recommended Posts

Zdecydowaliśmy sie na okna połaciowe Roto.

Wszystko było ok do momentu montażu.

Tak to wygląda:

http://foto.onet.pl/upload/6/83/_594163_n.jpg

Czy waszym zdaniem nie wystają zbytnio ponad połać dachu?

Podobno tak ma byc - kołnierz podobno nie jest przystosowany do tego, by być tak płasko, jak w Fakro lub Velux.

Użytkownicy Roto - jak to wygląda u was?

• 2 weeks później...
  • 2 years później...

Okna Roto faktycznie wystają ponad połać dachu,jest co prawda możliwosć,aby zamontowac je troszke niżej jest to kwestia przezbrojenia mocowań.

Plusem tego,że te okienka wystają ponad połać dachu jest rozbicie i wyhamowanie zsuwającego się śniegu,to taki bajer podkreślany przez Rotowców :)

PS Masz piękny dach

Kapelusik masz pięknie zrobiony daszek, Roto zamontowane jak najbardziej ok. Ja tam widzę plus montażu okienek Roto, mianowicie w zimie przy grubszej pokrywie śnieżnej, okna niżej zamontowane są całe grubo zasypane i trudniej jest oczyścić z nich śnieg w Roto trochę lepiej jednak i jak ktoś tu wcześniej napisał, są jakby dodatkowym płotkiem przeciwśniegowym. Osobiście nie przeszkadza mi wystające okienko, ale wiem że niektórych inwestorów bardzo to odstrasza od kupna...

To ja zadam takie pytanie od udzielajacych sie specjalistów od pokryc dachowych w tym temacie (min. A. Wilhelmi i Roofdach),czy okienak Roto to dobry wyrób?Czemu pytam?Do niedawna ich marketing był prawie zaden,a od jakiegos czasu w co drugim składzie bardzo zachwalaja Roto,a psy wieszaja na Fakro czy Veluxie.Wiemy o co chodzi,pewnie Roto sypnelo jakimis profitami :)

Ale własnie czy Roto to dobry wybór czy nie ??

Ja mam okna Roto i Fakro - moja opinia jest taka - Roto jest kiepskie. wg mnie sa one za wysokie /wystajace i zwiazku z tym wystepuje problem przy nizszych temp. zewnetrzych. Na ramach oknien Roto wystepuje wiecej skroplin, wygladaja na wiecznie spocone (grzejnik sa pod kazdym oknem a i obrobka z plyty jest prawidłowa). Na oknach Fakro ktore zdecydowanie nizej sa obsadzone problem ten nie wystepuje i mam wrazenie ze te ramy Roto sa zimniejsze od Fakro. Mozna powiedziec ze jest inna wilgonosc w pomieszczeniu ale ja ma w jednym pokoju okna dachowe od poludnia( Roto) i fakro (od polnocy) i problem pocacych sie ram wystepuje tylko na Roto. Mozna je obsadzic nizej ale kosztem kolnierzy ktore trzeba samu przerabiac wiec po co za cos placic i potem sie meczyc.

odradzalbym Roto - takie jest moje zdanie i nie jestem z nich zadowolony.

Z tego co wiem , przy prawidłowym montażu okienek Roto, nie da się niżej zamontować (a już jakieś kombinacje z kołnierzem...) Moim zdaniem Roto nie odstaje niczym od dwóch największych i znanych producentów, ma bardzo dobre okna z pcv (super do wilgotnych pomieszczeń) Ich polityka zawsze była dla nas dziwna :o Niemcy ciągle żałowali na promocję swoich okienek (w porównaiu do Veluxa i Fakro, marketing prawie żaden) okna się sprzedawały głównie za namową min. dekarzy którzy już poznali te produkty. Nie wiem może doszli do wniosku, że wreszcie czas zainwestować w promocję :roll: , albo handlowcy otrzymali od nich jakieś dobre warunki sprzedaży ? Ja polecam Roto z czystym sumieniem, nigdy nie miałem z nimi problemów i nie słyszałem ich od inwestorów. Mają trochę inny system montażu to fakt, nie każdego przekonują uszczelki z PVc. Pierwsze z nich montowaliśmy z 16, 17 lat temu, jak do tej pory z uszczelkami nie dzieje się nic niepokojącego. Wiem , że niektórzy fachowcy unikają okienek Roto, bo zwyczajnie boją się ich montażu :D (rzeczywiście jest trochę trudniejszy, niż pozostałych)Często wprowadzają nowinki techniczne, pierwsi zaproponowali okno całkowicie z PCv. Moim zdaniem są warte swojej ceny, ale decyzję zawsze zostawiam inwestorom

Roto to czołowy producent okuć, którego do niedawna satysfakcjonowało 5~7% udziału w rynku okien połaciowych. Widać z tego, że Roto ostatnio zmieniło swoje preferencje. Mnie nie przekonuje w oknach Roto gumowy kołnierz i srebrna listwa w dole skrzydła. Należy jednak stwierdzić, iż każdy z tych producentów (Velux, Fakro, Roto) oferuje wyroby na światowym poziomie. Pozdrawiam.