Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odgrzybianie Mieszkania Na 1 piętrze

djhubertus13

Recommended Posts

Mam problem z odrzybieniem mieszkania! Mój dom zawiera: piwnice, parter, 1 pietro i strych, Grzyb wystepuje tylko na 1 pietrze na parterze w piwnicy i na struchu tego nie ma! Jak pozbyc sie pasozyta!?Pewien uztkownik powiedział mi ze może miec uszkodzona izolację przeciwwilgotniową! czy jest mozliwość założenia takiej izolacji na 1 pietrze?Strych nie jest ocieplony! Czy ocieplenie strychu cos da?

W całym mieszkaniu na 1 pietrze wystepuje grzyb nawet w przedpokoju który jest po środku mieszkania ! Rogi domu jak zarazem mieszkania sa strasznie zawilgotniałe wręcz poprostu mokre! Dom ocieplony z obu stron zewnetrznej i wewnetrznej! Maieszkanie malowane ze 3 razy ! Mój tata próbował odgrzybiac mieszaknie 2 środkami! mój tata mieszkanie wietrzy systematycznie po2 razy dziennie po jakies 5-8 min. I grzyb dalej siedzi w mieszkaniu! Dom wybudowany w 60 roku czyli ma ok 46 lat !

Prosze o niezwłoczna pomoc !!!!Wiem z telewizji ze może to się źle skonczyć dla zdrowia człowieka Prosze o POMOC :cry: :cry: :cry: :( :cry: :cry: :cry: :( Z Poważaniem djhubertus13 na tym linku tez są zawarte informacje o moim domu może coś przeoczyłem więc można sprawdzić http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=69028!!!POMOCY POMOCY[/b]

Witam.

Izolacja przeciwwilgociowa? Nie potrafie sobie wyobrazić co ma z tym wspólnego. Piszesz, że powyżej pomieszczeń, w którym znajduje się twój problem znajduje się jeszcze poddasze, więc nie ma przecieku z dachu...

Grzyb zawsze będzie ci się pojawiał gdy będzie wilgoć. Nie pomogą odgrzybiacze i malowanie. Najpierw powinieneś skupić się na PRZYCZYNIE występowania grzyba i jej zlikwidowaniu, a potem dopiero na usunięciu skutków, czyli zastosowaniu środków grzybobójczych i malowaniu.

Z tego co piszesz, przyczyną występowania grzyba u ciebie jest kondensowanie się wilgoci na syficie I piętra. Poddasze pewnie masz nieogrzewane, lub znacznie chłodniejsze niż pomieszczenia na dole i strop pomiędzy nimi poprostu jest chłodniejszy. Występuje wtedy mostek cieplny, w którym zderza się powietrze z dołu z niską temperaturą góry.

W zależnści od wilgotności powietrza na dole, wystarczy czasami różnica kilku stopni, aby powstał "punkt rosy", w którym woda się wykropli.

W pierwszej kolejności należy pomyśleć o dociepleniu stropu poddacza, w przeciwnym razie wszystkie inne działania to tylko półśrodki i "maskowanie" problemu.

Zapraszam na moją stronę, tam znajdziesz więcej informacji na temat właściwości wilgoci i negatywnych jej konsekwencjach, a także sposoby radzenia sobie z nią.

Jeżeli nie jest tak jak piszę, to może być inna przyczyna. Nasleżało by w takim razie przeanalizować dogłębnie twoją sytuację, żeby znależć jakieś sensowne rozwiązanie.

Często w budynkach takich starych jak twój problem grzybów pojawia się po wymianie okien na PCV, przy jednoczesnym braku wentylacji.