Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

klinkier

Recommended Posts

Jeżeli ściągniecie sami, to poważnie się zastanówcie. Znajomym hurtownia przysłała czerwony klinkier "z jednej dostawy" (wypalania). Był to czerwony ryflowany. Murarz nie sprawdził i nie "żąglował" cegiełkami i ... na ścianie były plamy w różnych kolorach. Skończyło się na tym, że hurtownia dostaczyła chyba 2 palety gratis, część muru rozebrano i zrobiono na nowo. Hurtownia też przestała współpracować z tamtym wytwórcom, to to była nie pierwsza wpadka. Co z tego typu - i innymi typami też - gwarancją u Was? Pytając się o najlepszy chyba lepiej nie kombinować z zaoszczędzeniem 5%. A pamiętacie jak to było z łuszczącym się klinkierem opisywanym w Muratorze? Gdzie był wyprodukowany? On chyba też jak ten czerwony "wielokolorowy" był wyprodukowany za zachodnią granicą. Przepraszam za tą odrobinę defetyzmu, ale ja planując klinkier, wiem ile nadziei (i kasy) na ekstra widok się w nim pokłada.

Aha - "żonglerka" polega na braniu cegieł z różnych palet, żeby odcienie zginęły na ścianie. Należy ZAWSZE tak robić z jednolitym kolorem.

OPAL

schwedt to nazwa miejscowosci lezy ona okolo 35 km od szczecina, a Praktiker to nazwa budowlanego marketu..

ostatnio widzialam tam juz gotowe parapety z marmuru..taki na moje okna 150x150 grubosci 3 cm kodsztuje na nasze 100 zł..

Klinkier w roznych kolorach...ale ten piaskowy boski:smile: