Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

uszczelnianie szamba

Recommended Posts

Drodzy Forumowicze,

Mam szambo wykonane w następujący sposób: trzy komory po cztery kręgi betonowe każda. Kręgi "dolne" posiadają wybetonowane dna. I wszystko byłoby OK, gdyby nie to że woda gruntowa przedostaje się do komór szamba. W efekcie mam cos w rodzaju studni. Podejrzewam, że przeciek mam miejsce przez betonowe dno a ściślej przez łączenie dna ze ścianą kręgu.

Czy ktoś miał podobny kłopot?

Jak to uszczelnić? Podobno są jakieś dodatki do zaprawy cementowej...

Moim zdaniem najlepszym rozwiazaniem byłoby odkopanie i uszczelnienie wszelkich połączeń elementów szamba z najwyższą starannością.

Ja mam dwie komory. Każda z komór to jeden element gotowy 5m^3 z dnem, przykryty plytą betonową. Płyta betonowa została ułożona na zaprawie z piasku i cementu z dodatkiem jakiegoś plastyfikatora poprawiającego szczeność betonu. Komory są połączone rurą kanalizacyjną fi160, która również została wklejona na taką zaprawę.

Nie wyglądało mi to optymistycznie dlatego rury fi160 dodatkowo uszczelniłem SikaSwell. Komory były fabrycznie przemalowane na czarno, ale przed zasypaniem połączenie płyty z komorą i "kominy" przemalowałem CR65 (Ceresit) potem całośc przemalowałem jeszcze ile się dało jakimś paskudnie śmierdzącym izolbetem.

Obecnie szambo stoi praktycznie w jeziorze (taki mam podmokły teren), ale nie bierze wody.