jacek_cn 18.04.2006 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2006 Drodzy Forumowicze,Mam szambo wykonane w następujący sposób: trzy komory po cztery kręgi betonowe każda. Kręgi "dolne" posiadają wybetonowane dna. I wszystko byłoby OK, gdyby nie to że woda gruntowa przedostaje się do komór szamba. W efekcie mam cos w rodzaju studni. Podejrzewam, że przeciek mam miejsce przez betonowe dno a ściślej przez łączenie dna ze ścianą kręgu.Czy ktoś miał podobny kłopot?Jak to uszczelnić? Podobno są jakieś dodatki do zaprawy cementowej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek_cn 18.04.2006 14:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2006 Hmmm... tyle porad... szokWidocznie wszyscy majš szczelne szamba... gratuluję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JAK 18.04.2006 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2006 Moim zdaniem najlepszym rozwiazaniem byłoby odkopanie i uszczelnienie wszelkich połączeń elementów szamba z najwyższą starannością. Ja mam dwie komory. Każda z komór to jeden element gotowy 5m^3 z dnem, przykryty plytą betonową. Płyta betonowa została ułożona na zaprawie z piasku i cementu z dodatkiem jakiegoś plastyfikatora poprawiającego szczeność betonu. Komory są połączone rurą kanalizacyjną fi160, która również została wklejona na taką zaprawę. Nie wyglądało mi to optymistycznie dlatego rury fi160 dodatkowo uszczelniłem SikaSwell. Komory były fabrycznie przemalowane na czarno, ale przed zasypaniem połączenie płyty z komorą i "kominy" przemalowałem CR65 (Ceresit) potem całośc przemalowałem jeszcze ile się dało jakimś paskudnie śmierdzącym izolbetem.Obecnie szambo stoi praktycznie w jeziorze (taki mam podmokły teren), ale nie bierze wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarzeb 19.04.2006 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 nie ma wyjscia - jedyne co pozostaje to odkopac niestety i zaizolowac ponownie z zewnatrzproblem pozostaje z dnem - trzeba pewnie zaizolowac od wewnatrz i wylac ponownie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aru 19.04.2006 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 a co tu kopać jak podejrzenie pada na dno szamba? wypompować do środka iuszczelnić/wylać nowwe dno z jakichkolwiek mas/klejów + poszpachować łączenia kręgów, a czym? wystarczy poszukać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek_cn 20.04.2006 05:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 Dzięki..Już wiem co bede robił w weekend Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts