jacek_cn 18.04.2006 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2006 Drodzy Forumowicze, Czy ktoś z Was ma balustrade na balkonie wykoną z drewna? Czy jesteście zadowoleni z takiego rozwiązania? Jaki koszt? Fotki mile widziane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuuba 18.04.2006 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2006 HejW poprzedniej chałupie miałem balustradę drewnianą pomalowaną na biało. Farba ciągle złaziła, a balustrada (na trójkątnym balkonie) chwiała się. Malowana ta balustrada była 3 krotnie- u stolarza (zlazła farba)- w ramach reklamacji (zlazła farba)- na własną rękę dobrą farbą, po dokładnym opaleniu - farba zlazła.Tak się wydarzyło w ciągu 5 lat od nowości domu i balustrady. Pewnie to kwestia złego malowania za piewrszym razem, być może farb, ale postanowiłem, że teraz robie balustradę metalową. Najwyżej pochwyt będzie drewniany, bo renowacja prostej belki jest łatwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buziaczek 18.04.2006 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2006 http://images1.fotosik.pl/52/b99cnhnn2lrnn4i6m.jpgbalustrada musi byc mocna i stabilna wtedy będzie spełniać swoją rolę i będzie efektowna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwy z gosławic 18.04.2006 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2006 Najtrudniej z malowaniem bo słońce wybiela wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
www005531gazeta.pl 19.04.2006 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 Witaj, Balustradę pomaluj drewnochronem dowolnego koloru 2-3 krotnie i nic jej nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarzeb 19.04.2006 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 odradzam drewno - mialem drewniany plot i juz mi przeszlo zawsze powtarzam: jesli masz dobrego wykonawce mozesz probowac - ale efekty moga byc rozne dla przestrogi byly tu juz watki o drewnianych ogrodzeniach (a to prawie to samo...) jedyne wg mnie wyjscie to elementy impregnowane cisnieniowo pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek_cn 20.04.2006 06:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 Jarzeb,A gdybym zrobił tak:kupić elementy balustrady impregnowane cinieniowo i pomalować je drewnochronem to mylisz że będzie ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.04.2006 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 równiez odradzam drewno pod wpływem słońca, deszczu, śniegu drzewo "pracuje"na codzień u sąsiada widze powyginane tralki i obwisłe elementy poziome ... pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarzeb 21.04.2006 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2006 wydaje sie ze tak, jesli naprawde cisnieniowo (ale kto to wie) elementy z drewna daglezji impregnowane ta metoda sa trwale- o dziwo elementy z supermarketow sa tu wielokrotnie ok pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola_K 07.09.2006 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2006 Przepiekne balustrady drewniane widzialam we wloskim Livigno. Jednak nie fotografowalam ich - ZALUJE bo sama zastanawiam sie czy nie zrobic drewnianych A tam bylo morze inspiracji.... Mam nadzieje ze znowu w tym roku pojade tam na narty i obiecuje skupic sie na tych balustradach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zavadcoff 07.09.2006 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2006 U teściów są drewniane super zaimpregnowane, ale drewno i tak rozłazi się i balustrada stała się niebezpieczna, a zwłaszcza, że jest na długich odcinkach. Zdecydowanie odradzam typowej drewnianej balustrady! Chyba że mówimy o tak solidnych (masywnych) jak robią Górale - to bym się zastanowił, ale takiej typowej wiotkej na pewno bym nie chciał i sam zdecydowałem się na kutą.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jea 07.09.2006 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2006 Witam wszystkich Ja u siebie zrobię drewnianą. Bardzo mi się podobają drewniane balustrady tylko wykonane z krótkich elementów. Wtedy tak nie pracują. Co do malowania- gdzieś wyczytałem, że dobrze jest drzewo pomalować olejem silnikowym przepracowanym. Wytrzymuje podobno wiele lat, muszę to sprawdzić, chociaż wydaje się to sensowne. Poza tym takie malowanie niewiele kosztuje. Jeszcze jedno metalowe też trzeba malować. Porównując drewnianą balustradę i metalową, każdy wybierze co innego, ja wybieram drewno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zavadcoff 08.09.2006 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2006 Pewnie, że i olejem można! Będziesz miał coś podobnego jak drewniane podkłady kolejowe, które właśnie w taki sposób były kiedyś zabezpieczane. Skuteczność murowana! A myślałeś o innych aspektach tego pomysłu? Znajomy w ten sposób całą więźbę zabezpiecza. Ale gdzie tu ekologia? Sam nie wiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 08.09.2006 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2006 Pewnie, że i olejem można! Będziesz miał coś podobnego jak drewniane podkłady kolejowe, które właśnie w taki sposób były kiedyś zabezpieczane. Skuteczność murowana! A myślałeś o innych aspektach tego pomysłu? Znajomy w ten sposób całą więźbę zabezpiecza. Ale gdzie tu ekologia? Sam nie wiem? Ekologia ekologią ale jak tu sie oprzeć lub chwycić takiej wysmarowanej olejem balustrady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tadzel 08.09.2006 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2006 A jaki przyjemny zapaszek, ci co niwiedza niech powachaja podklady kolejowe i to te stare. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 08.09.2006 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2006 Podkłady śmierdzą bo są w nich gigatony moczu. Nie wiem czy obecne pociągi mają swoje pojemniki czy dalej rozrzucają kupska po torach jak przez ostatnie 50 lat... ja w każdym razie planuję balustradę metalową ale z elementami drewnianymi (poziome deski przykręcone do ramy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 08.09.2006 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2006 olej zostaje wchłoniety przez drewno. Mozna zaimpregnowac olejem lnianym.Skutecznym środkiem jest drewnochron - jest dostepny w paru kolorach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikus39 06.11.2016 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 Tak dla ogólnego podsumowania dyskusji podkładów kolejowych nie impregnuje się olejem.Nawet 50 lat temu.To jest impregnacja właśnie ciśnieniowa tylko z wykorzystaniem agresywnej chemii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
StolarzS 07.11.2016 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2016 (edytowane) olej zostaje wchłoniety przez drewno. Mozna zaimpregnowac olejem lnianym. Skutecznym środkiem jest drewnochron - jest dostepny w paru kolorach. No i tu się mylisz. Impregnaty typu Drewnochron czy Sadolin mogą służyć do dekoracyjnego malowania drewna, ale będącego pod dachem. Przerabiam ten temat od kilku lat. Na zewnątrz po ich zastosowaniu trzeba to od razu pokryć dobrym lakierem chroniącym przed promieniami UV lub co parę miesięcy bezbarwnym olejem do drewna. Tylko tak można zachować pierwotny kolor, albo po 1- 2, a max 3 latach drewno pociemnieje i zacznie porastać grzybami. 6 lat ochrony to marketingowy bełkot. Malowanie zużytym olejem to totalna bzdura, chyba że to jakiś żart... Ale to stary kotlet, dopiero teraz widzę... Edytowane 7 Listopada 2016 przez StolarzS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts