Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

balustrada drewniana na balkonie

Recommended Posts

Hej

W poprzedniej chałupie miałem balustradę drewnianą pomalowaną na biało. Farba ciągle złaziła, a balustrada (na trójkątnym balkonie) chwiała się.

Malowana ta balustrada była 3 krotnie

- u stolarza (zlazła farba)

- w ramach reklamacji (zlazła farba)

- na własną rękę dobrą farbą, po dokładnym opaleniu - farba zlazła.

Tak się wydarzyło w ciągu 5 lat od nowości domu i balustrady.

Pewnie to kwestia złego malowania za piewrszym razem, być może farb, ale postanowiłem, że teraz robie balustradę metalową. Najwyżej pochwyt będzie drewniany, bo renowacja prostej belki jest łatwa.

• 4 months później...

U teściów są drewniane super zaimpregnowane, ale drewno i tak rozłazi się i balustrada stała się niebezpieczna, a zwłaszcza, że jest na długich odcinkach. Zdecydowanie odradzam typowej drewnianej balustrady! Chyba że mówimy o tak solidnych (masywnych) jak robią Górale - to bym się zastanowił, ale takiej typowej wiotkej na pewno bym nie chciał i sam zdecydowałem się na kutą.

Pozdrawiam

Witam wszystkich :)

Ja u siebie zrobię drewnianą. Bardzo mi się podobają drewniane balustrady tylko wykonane z krótkich elementów. Wtedy tak nie pracują. Co do malowania- gdzieś wyczytałem, że dobrze jest drzewo pomalować olejem silnikowym przepracowanym. Wytrzymuje podobno wiele lat, muszę to sprawdzić, chociaż wydaje się to sensowne. Poza tym takie malowanie niewiele kosztuje. Jeszcze jedno metalowe też trzeba malować. Porównując drewnianą balustradę i metalową, każdy wybierze co innego, ja wybieram drewno :wink:

Pewnie, że i olejem można! Będziesz miał coś podobnego jak drewniane podkłady kolejowe, które właśnie w taki sposób były kiedyś zabezpieczane. Skuteczność murowana! A myślałeś o innych aspektach tego pomysłu? Znajomy w ten sposób całą więźbę zabezpiecza. Ale gdzie tu ekologia? Sam nie wiem?

Pewnie, że i olejem można! Będziesz miał coś podobnego jak drewniane podkłady kolejowe, które właśnie w taki sposób były kiedyś zabezpieczane. Skuteczność murowana! A myślałeś o innych aspektach tego pomysłu? Znajomy w ten sposób całą więźbę zabezpiecza. Ale gdzie tu ekologia? Sam nie wiem?

Ekologia ekologią ale jak tu sie oprzeć lub chwycić takiej wysmarowanej olejem balustrady :roll:

• 10 years później...
olej zostaje wchłoniety przez drewno. Mozna zaimpregnowac olejem lnianym.

Skutecznym środkiem jest drewnochron - jest dostepny w paru kolorach.

No i tu się mylisz.

Impregnaty typu Drewnochron czy Sadolin mogą służyć do dekoracyjnego malowania drewna, ale będącego pod dachem. Przerabiam ten temat od kilku lat.

Na zewnątrz po ich zastosowaniu trzeba to od razu pokryć dobrym lakierem chroniącym przed promieniami UV lub co parę miesięcy bezbarwnym olejem do drewna.

Tylko tak można zachować pierwotny kolor, albo po 1- 2, a max 3 latach drewno pociemnieje i zacznie porastać grzybami. 6 lat ochrony to marketingowy bełkot.

Malowanie zużytym olejem to totalna bzdura, chyba że to jakiś żart...

Ale to stary kotlet, dopiero teraz widzę...

Edytowane przez StolarzS