Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ksiazeczka mieszkaniowa -ile dostaliscie?

m.dworek

Recommended Posts

wlasnie zlikwidowalem ksiazeczke mieszkaniowa z tzw premia gwarancyjna

cala procedura moze potrewac nawet miesiac

a ze jestem niecierpliwy to pytam sie was grzecznie ile moge oczekiwac po tej ksiazeczce

mam w sumie dwie

na jednej jest 4000

a na drugiej 3000

ksiazeczki maja ponad 20 lat i byly systematycznie placone

jak myslicie czy mozna oczekiwac wspolczynnika (wiem, ze to nei polega na wspolczynniku, ale powiedzmy ze upraszczamy sprawe) na poziomie x 3

czy tez nawet x 6?

ile dostaliscie ze swoje ksiazeczki?

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

wlasnie zlikwidowalem ksiazeczke mieszkaniowa z tzw premia gwarancyjna

cala procedura moze potrewac nawet miesiac

a ze jestem niecierpliwy to pytam sie was grzecznie ile moge oczekiwac po tej ksiazeczce

mam w sumie dwie

na jednej jest 4000

a na drugiej 3000

ksiazeczki maja ponad 20 lat i byly systematycznie placone

jak myslicie czy mozna oczekiwac wspolczynnika (wiem, ze to nei polega na wspolczynniku, ale powiedzmy ze upraszczamy sprawe) na poziomie x 3

czy tez nawet x 6?

ile dostaliscie ze swoje ksiazeczki?

To nie jest takie proste. Samodzielne policzenie premii jest bardzo trudne (jeśli w ogóle możliwe). Trzeba było najpierw poprosić w banku o wyliczenie premii i dopiero likwidować. Pierwssze wyliczenie jest bezpłatne.

Sposób naliczania premii

Jest dość skomplikowany. Magiczny wzór znajduje się we wspomnianym wyżej rozporządzeniu. Żeby policzyć premię samodzielnie, trzeba znać wszystkie ceny 1 m kw. powierzchni użytkowej budynku mieszkalnego obowiązujące przez kolejne lata oszczędzania i trzeba znać stopę procentową, według jakiej bank naliczał nam odsetki przez kolejne lata. I oczywiście trzeba wiedzieć, jakie kwoty wpłacało się w kolejnych latach, ale to akurat jest zapisane w samej książeczce (jeżeli nie wydano nowej książeczki, bo w starej skończyło się miejsce na wpłaty).

O ile nie polecam nikomu liczyć tego samemu dokładnie, o tyle można samodzielnie oszacować łączną kwotę premii, odsetek i samego wkładu. Ogólna zasada brzmi następująco:

W dniu realizacji premii gwarancyjnej powinienem być w stanie zakupić co najmniej tyle metrów kwadratowych (według średnich cen), ile byłbym w stanie zakupić w dniu wpłaty.

Zasada ta wynika bezpośrednio ze wzoru i pozwala (o ile znamy średnie ceny metra kwadratowego) szybko oszacować z dołu kwotę, którą otrzymamy przy realizacji książeczki mieszkaniowej (obliczamy liczbę metrów w dniu każdej wpłaty, sumujemy te dane, mnożymy przez cenę aktualną - czyli najnowszą ogłoszoną). Informację o średnich cenach metra kwadratowego w różnych okresach czasu (oraz inne, mniej użyteczne dane) można otrzymać w banku (osoba która podesłała mi powyższy opis otrzymała je w IX O PKO BP w Warszawie). Częściową kopię tych danych zamieściłem na osobnej stronie.

Oczywiście przeprowadzając opisany rachunek nie poznamy dokładnej wartości książeczki mieszkaniowej, ale różnica nie powinna być duża (bo odsetki były przez znakomitą większość czasu nieporównywalnie mniejsze niż wzrost cen) - i będzie miła, bo na naszą korzyść.

A tu zaczarowana "osobna strona"

http://www.softax.pl/prywatne/marcink/mieszkanie/mieszkanie_premia_tabela

witam

mi książeczke przepisał ojciec, oszczędzał na niej od połowy lat 70

a w tamtym roku wyceniono mi ją na 17,500

a stan oszczędności wyniósł jedyne 430,00

w tym roku mam zamiar wybrać tą kaske będzie na blache i okna ale z tego co słyszałam to przy takich kwotach są odwiedziny miłych pracowników banku :lol:

Dzięki Beti :D , tez mi na to wygląda, że Twoja książeczka musi być zawinkulowana :wink: (cokolwiek to znaczy :wink: - mnie się kojarzy z winklem), bo jakoś strasznie dużo tych pieniędzy.

Martwię się, że moja nie jest zawinkulowana :wink: - hihi, ale fajne słowo :D .

To chyba chodzi o to, że był pełen wkład, czyli miałaś wystarczająco dużo forsy na wszystkie winkle w mieszkaniu :wink: .

witam

mi książeczke przepisał ojciec, oszczędzał na niej od połowy lat 70

a w tamtym roku wyceniono mi ją na 17,500

a stan oszczędności wyniósł jedyne 430,00

w tym roku mam zamiar wybrać tą kaske będzie na blache i okna ale z tego co słyszałam to przy takich kwotach są odwiedziny miłych pracowników banku :lol:

Nie wiem o jakich odwiedzinach mowisz. W 2001 dostałem premie w wys.15000 na podstawie oswiadczenia kierownika budowy, bez zaadnych dodatkowych pytan, czy dociekan. Ks. zarejestrowana w 1984, wkladu nie pamietam *ostatni w 1989*.

jakoś nie kumam nadal co to jest ta Winkulacja a brzmi kosmicznie, ale jak to się ma do np. mojej książeczki

W książeczce jest wpis lub pieczątka potwierdzająca tzw. zawinkulowany wkład :) Na początku albo na końcu - już nie pamiętam.

Ale pamiętam jak stałam w kolejce 12 godzin, żeby ją zawinkulować :):)