Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Studzienka wodomierzowa

PROOLO

Recommended Posts

Witam,

Mam pytanie czy opłaca się coś takiego robić ? czy są jakieś walory użytkowe takiej studzienki, które w pozniejszym uzytkowaniu domu moga sie przydac ?. np latwiejsze rozprowadzenie wody po terenie ? Czy lepiej moze nie robic takiej studzienki i wprowadzic wode bezposrednio do domu a na czas budowy porzyczyć wode od sasiada ? A jesli juz robic studzienke to czy betonowa czy z tworzywa sztucznego ? Czekam na rady :)

Pozdrawiam

• 8 years później...
Ja montuję studzienkę, która docelowo zlikwiduję. Są gotowe studzienki PCV średnicy 400mm z dodatkowym ociepleniem, ja załatwiłem sobie rurę 500 i zrobie coś podobnego jak te gotowe. Ogólnie studzienka wodomierzowa zwłaszcza w podmokłym terenie to kiepski pomysł, chyba że taki wymóg wodociągów. U mnie w wodociągach zasugerowali aby docelowo przenieść wodomierz do budynku, bo odczytywanie go w studzience jest kłopotliwe.

• 2 months później...
  • 3 weeks później...
ja mam nieszczęście posiadać taką studzienkę. też nie chciałem prosić o wodę. była i została. wodomierz jest rzeczywiście czytany zdalnie, ale w studzience stoi cały czas woda. to tego paskudna pokrywa przed domem. wolałbym tego paskudztwa nie mieć. ale w gospodarczym mam za mało miejsca na wodomierze (dom / ogród), bo nie przewidziałem problemu. jak masz możliwość to nie rób tego paskudztwa.
  • Like 1

Ja mam studnie wodomierzową, z tworzywa sztucznego. Zrobiłem ją dużo wcześniej przed budową domu, bo była budowana sieć wodociągowa w drodze i się przyłączyłem. Zaletą była własna woda na budowie. Po wybudowaniu domu planowałem wodomierz przenieść do wnętrza, ale pojawił się problem - mianowicie wodociągi wymagały zrobienia projektu dla odcinka od studni do wodomierza, wykonania tej części wg. projektu i odebrania go. To byłyby dodatkowe koszty. Chodzi o to, że zarządca wodociągów jest właścicielem część instalacji do licznika i jeżeli przenoszę licznik, to są potrzebne oficjalne uzgodnienia i projekt i odbiory... Przekonali mnie do pozostawienia studni. Odczyt jest zdalny, do studni zagląda się góra raz na 5 lat przy wymianie licznika, w domu mam "nieoficjalny" licznik do własnych odczytów zużycia wody. W studni mam sucho, nie wiem jakim cudem wpływa wam do niej woda?
  • Like 1

• 5 years później...

Rok 2020, a ja mam ten sam dylemat. Mieć studzienkę i korzystać z wody na długo przed wybudowaniem budynku, czy robić przyłącze dopiero po wybudowaniu, ale bez studzienki.

Wady studzienki: brzydka, kosztuje kilkaset złotych

Korzyści: wykonuję ją blisko granicy działki, tam znajduje się licznik. Od licznika do domu to już moja instalacje i żadna instytucja nie interesuje się jak to poprowadzę. Co sądzicie?