PROOLO 18.04.2006 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2006 Witam, Mam pytanie czy opłaca się coś takiego robić ? czy są jakieś walory użytkowe takiej studzienki, które w pozniejszym uzytkowaniu domu moga sie przydac ?. np latwiejsze rozprowadzenie wody po terenie ? Czy lepiej moze nie robic takiej studzienki i wprowadzic wode bezposrednio do domu a na czas budowy porzyczyć wode od sasiada ? A jesli juz robic studzienke to czy betonowa czy z tworzywa sztucznego ? Czekam na rady Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qdlaty 18.04.2006 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2006 Ja się zdecydowałem, bo nie chcę się prosić o wodę. Potem, w dopowiednim momencie sam wykopię i pociągnę do domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAS01 18.04.2006 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2006 Człowiek który robił mi przyłącze, jako zaletę studni wodomierzowej (u nas Wodociągi bezwzględnie jej wymgają dla nowych domów) wymienił możliwość przechowywania w niej jabłek w zimie (oczywiście w skrzyni) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elinamario 07.01.2015 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 My się budujemy i robimy studzienkę bo niestety nie mamy sąsiada w pobliżu który mógłby użyczyć wody, poza tym woda do budowy jest potrzebna, a przywozić w beczkach nie bardzo nam się widzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwekr 07.01.2015 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 Ja montuję studzienkę, która docelowo zlikwiduję. Są gotowe studzienki PCV średnicy 400mm z dodatkowym ociepleniem, ja załatwiłem sobie rurę 500 i zrobie coś podobnego jak te gotowe. Ogólnie studzienka wodomierzowa zwłaszcza w podmokłym terenie to kiepski pomysł, chyba że taki wymóg wodociągów. U mnie w wodociągach zasugerowali aby docelowo przenieść wodomierz do budynku, bo odczytywanie go w studzience jest kłopotliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekKRK45 07.01.2015 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 Witam , teraz montują takie liczniki że już nie trzeba wchodzić do studzienki , tylko odczytuje na laptopie w pobliżu studzienki . U mnie wymienili właśnie na taki wodomierz i pan który spisuje już się nie męczy ... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asprodek 11.03.2015 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 A dlaczego piszecie że albo studzienka albo woda od sąsiada na czas budowy? Przecież można zrobić przyłącz na działkę i wyprowadzić z ziemi aby pobierać na czas budowy? Docelowo później zrobić bezpośrednio do budynku. Czy chodzi wam o zamarznięcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekKRK45 12.03.2015 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 A kto zrobi taki przyłącz na działkę bez studzienki i licznika wody ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jersey 31.03.2015 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 ja mam nieszczęście posiadać taką studzienkę. też nie chciałem prosić o wodę. była i została. wodomierz jest rzeczywiście czytany zdalnie, ale w studzience stoi cały czas woda. to tego paskudna pokrywa przed domem. wolałbym tego paskudztwa nie mieć. ale w gospodarczym mam za mało miejsca na wodomierze (dom / ogród), bo nie przewidziałem problemu. jak masz możliwość to nie rób tego paskudztwa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 31.03.2015 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 Ja mam studnie wodomierzową, z tworzywa sztucznego. Zrobiłem ją dużo wcześniej przed budową domu, bo była budowana sieć wodociągowa w drodze i się przyłączyłem. Zaletą była własna woda na budowie. Po wybudowaniu domu planowałem wodomierz przenieść do wnętrza, ale pojawił się problem - mianowicie wodociągi wymagały zrobienia projektu dla odcinka od studni do wodomierza, wykonania tej części wg. projektu i odebrania go. To byłyby dodatkowe koszty. Chodzi o to, że zarządca wodociągów jest właścicielem część instalacji do licznika i jeżeli przenoszę licznik, to są potrzebne oficjalne uzgodnienia i projekt i odbiory... Przekonali mnie do pozostawienia studni. Odczyt jest zdalny, do studni zagląda się góra raz na 5 lat przy wymianie licznika, w domu mam "nieoficjalny" licznik do własnych odczytów zużycia wody. W studni mam sucho, nie wiem jakim cudem wpływa wam do niej woda? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ConstantM 15.05.2020 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2020 Rok 2020, a ja mam ten sam dylemat. Mieć studzienkę i korzystać z wody na długo przed wybudowaniem budynku, czy robić przyłącze dopiero po wybudowaniu, ale bez studzienki. Wady studzienki: brzydka, kosztuje kilkaset złotychKorzyści: wykonuję ją blisko granicy działki, tam znajduje się licznik. Od licznika do domu to już moja instalacje i żadna instytucja nie interesuje się jak to poprowadzę. Co sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts