Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dysperbit i inne

Recommended Posts

anna99 napisał:
  ronin napisał:
A tu mnie zaskoczyłaś Anno. Mam właśnie przed sobą ulotkę Dysperbitu z Izolbetu, na której pisze, ze nadaje się do wewnątrz, nalezy tylko starannie wietrzyć pomieszczenia po jego użyciu. Przy okazji mam pytanie do osób, które już użyły Dysperbitu do izolacji chudziaka - ile czasu trzeba odczekać aby móc na nim położyć folie ?? Dwa dni wystarczy ??? I czy kładliście zwykłą folię budowlaną 0,2 mm czy też inny wynalazek ;-)

ronin

W teorii jest odstęp min. 6 godzin między jednym malowaniem (rozcieńczonym) a drugim (nie rozcieńczonym) i dalszymi pracami. W praktyce wyszło mi na pewno nie mniej. Trzeba poczekać, aż dysperbit zrobi się czarny (z brunatnego). Po drugim razie czekalismy dobę i kładliśmy czarną folię budowlaną 0,2 . jak dotknęło sie palcem jeszcze zostawał lekki ślad, ale nie mazal się.

ja po pomalowaniu dyserbitem kladlem odrazu folie ale kubelkowa

• 5 weeks później...

słyszałem dziś od hurtownika opinie, że do izolowania ścian fund powinno sie stosować:

- od wewnątrz - preparat wodorozcieńczalny np Dysperbit

- na zewnątrz - rozpuszczalnikowy np Izoplast

a inny hurtownik podaje, że Izoplast można zastosować na zewn i wewnatrz - jesli budynek jest jeszcze w budowie (jak robi sie fundamenty to jest to oczywiste :wink: )

co o tym sądzicie

stosujecie preparaty wodne czy rozpuszczalnikowe???? :o

Z tego co wiem można środki wodne stosować na zewnątrz bez problemu. Pytanie tylko jakie? Spotkałem kilka środków tego typu, nawet u jednego producenta wystęuje kilka rodzajów i jestem w kropce co kupić. ktoś ma jakieś doświadcenia z preparatami Icopal (Water Primer i Water Renovator) albo Izohan (WL lub WM)?

Cesarr, na samochody też stosuje się lakiery wodorozcieńczalne, są też takie lakiery na drewno( akrylowe) . One muszą po prostu dobrze wyschnąć. Ja sprawdzam pocierając palcami, jak brudzi,to jeszcze nie wysechł i nie należy go zakrywać. Tutaj małe ostrzeżenie. Mój mąż wymyślił sobie, żeby folię przykleić do mokrego, świeżo nałożonego dysperbitu. To błąd, dysperbit nie chciał w ogóle wyschnąć, porobiły się pęcherze (odklejały się od ściany) a folia i tak się nie przykleiła. Tylko dobrze wyschnięty dysperbit chroni i najlepiej nakładać go jak w instrukcji : pierwszą warstwę rozcieńczyć wodą, żeby mur (podłoże) dobrze się napił a drugą warstwę szczelnie i dokładnie nakładać pacą. I czekać aż będzie całkiem suche i twarde, wtedy woda mu nie zaszkodzi.

Dzwoniłem do jednego z producentów dysperbitu z pytaniem czy mogę nim przyklejać papę do betonu (w opisie produktu nic o tym nie ma, więc nie miałem specjalnie złudzeń ;). Raczej mi to odradzano, ze względu na to, że właśnie nie będzie on miał jak wyschnąć.

Jednak przy okazji rozmowy z technologiem zaskoczyło mnie to, że odradzał mi zastosowanie dysperbitu na izolację poziomą wewnątrz domu. Mówił, że na dysperbit niedługo kończy się atest, podobno na zachodzie już się go do środka nie stosuje (szkodliwość).

Polecał jakieś dwuskładnikowe preparaty na bazie cementu.

No i nasuwa się pytanie: czy chciał naciągnąć klienta na droższy preparat, czy rzeczywiście nie jest tak różowo z tym dysperbitem... (oczywiście chodzi o zastosowania wewnątrz pomieszczeń).