Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wylewki ręczne czy z agregatu

Kulin

Recommended Posts

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To musze zasiać nutkę odmiennosci bo jak wszyscy chwalą jedno słuszne rozwiązanie to sie źle kojarzy.

Jak "wylewki" ręczne są z górkami i dolinami to znaczy że posadzkarz to pajac a nie fachowiec (Jak sie używa wypoziomowanych rurek to nie wiem jak można wylać nierówno a murarzem nie jestem i roniłem dwie posadzki w życiu - obie równe i przy płytkach nie było problemu)

Jak sie buduje dom to czy posadzki będą w 10 godzin czy w 3 dni to chyba nie gra roli ??

Chyba że gra.

Po "wymyśleniu" agregatów (miksokretów) powstało jakieś dziwne przekonanie że inaczej sie nie da i na pewno będzie źle.

Tylko automat.

Ręcznie be.

Jak myśmy te domy budowali przez ostatnie 100 lat ??

Ale jak mi fundusze pozwolą to biere agregat :lol:

Jak sie buduje dom to czy posadzki będą w 10 godzin czy w 3 dni to chyba nie gra roli ??

Chyba że gra.

u nas na przykład grało, bo z wylewkami wstrzeliliśmy się w kilka dni braku mrozu

120m2 wylewki betoniara suchy beton zajelo 2 osobom 2 dni.. w jeden dzien zrobili dol a pozniej gore i 'dolali' pozostawiione przejscie do drabiny na pietro do wylewania gory... calosc odbyla sie w lutym na zasadzie bo akurat pojawily sie plusy wiec napalili w kozie, nagrzali dom, wylali dol... a do lania gory juz mogli znowu koza na parterze palic. Agregaty maja firmy a chyba ciezko oczekiwac ze firmie da sie klucze a Ci przyjada wtedy kiedy akurat bedzie cieplej.. ja postawilem na 'tradycje' bo inaczej musialbym czekac do konca marca

Dodatkow w domu nie mialem wody i ta trzeba bylo kolowac po siasadach

Sasiad mial tynki maszynowe i ma kaszane... ja mam tynki z betoniary i jest ok ... po tych doswiadczeniach uznalem ze i tak najwieksze znaczenie dla jakosci ma wykonawca a nie sprzet... z tym ze u tego sasiad od tynkow 'maszynowo' zrobiona wylewka akurat wydaje sie ladniejsza (gladsza struktura) ale na tych 120m2 zaplacil za to ok 1500pln wiecej

Przemek

Mam firmę któa oferuje mi wylewki (tradycyjne) ale za pomocą agregatu za 10 zł/metr. Mówią że wychodza gładkie i równe jak stół.

Czy to dobry wybór ?

W tym przypadku agregat będzie zastępował taczkę i "osiłka" do jej pchania. Rodzaj wylewki i jej jakość będzie taka sama jak przy tradycyjnej wylewce z betoniarki.

Być może z przyczyn technologicznych masa betonowa będzie cokolwiek bardziej płynna niż ta, którą możesz uzyskać z betoniarki.

Zaoszczędzisz dużo czasu na wykonaniu prac. Nie bez znaczenia jest też to, że taczka nie będzie musiała jeździć po ułożonym styropianie.

Polecam to rozwiązanie

ja bedę robił z agregatu , firma robi załość za 10 zł / m2, z ułożeniem sytropianu, folii itp. zrobią szybciej, równo, i wylewka będzie miała chyba lepszą jakość , nie mam czasu, ani nikogo do pomocy żeby kręcić w betoniarce , jakby to komuś zlecić , to też mu trzeba zapłacić, wiec zdecydowałem się na agregat i firmę specjalizującą się w tym, bo nie mam gwarancji, że jakiś najety "pan Kazio" z kolegami zrobią to tak jak ma być i że nie będę musiał nad nimi stać i sprawdzać każdego ich kroku i słuchać że tak ma być i tak się to robi, bo tak robią od zawsze.

A więc mixokret, wiem że tradycyjnie też można zrobić super, ale w zasadzie ti nie jest to aż tak duża różnica w cenie, a tak jak mówicie, później będzie może przez to troszkę taniej, a wykończeniówka to jest coś co widać, szczególnie listwy przy ścianie na podłodze pokażą jak bardzo równa jest ta podłoga.

Czy możecie mi wytłumaczyć jaki wpływ ma przygotowanie wylewki (ręcznie czy mixokret) na równość posadzki ? Ja nie widzę związku.

Jeśli chodzi o szybkość, wygodę (ale wyłącznie układającego) jak najbardziej się zgodzę ale na pewno nie równość. Mixokretem się nie zaciera ani nie wyrównuje wylewki.

pzdr