Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wylewki ręczne czy z agregatu

Kulin

Recommended Posts

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Związek jest ... psychologiczny.

Równa może być każda.

dokładnie ! każda wylewka moze być równa ale ...

Ci co zapłacili drożej twierdzą ze z miksokreta jest lepsza ... zeby sobie poprawic samopoczucie ... :wink:

pzdr

Związek jest ... psychologiczny.

Równa może być każda.

dokładnie ! każda wylewka moze być równa ale ...

Ci co zapłacili drożej twierdzą ze z miksokreta jest lepsza ... zeby sobie poprawic samopoczucie ... :wink:

pzdr

Z reguły jednak choć nie zawsze firmy zajmujące się głównie posadzkami bardziej starają się w tym wzgledzie i mają choćby podstawowy sprzęt - bez sprzetu tez się da ale różnie to bywa :wink:

Oczywiście.

Dlatego wcześniej pisałem "posadzkarz" a nie murarz.

Nie mam nic przeciwko miksokretowi i prawdopodobnie sam z niego skorzystam ale denerwuje mnie czytanie tekstów w stylu "Tylko miksokret bo reszta to badziewie".

Podobnie było:

Tylko Ytong

Tylko Shiedel

Tylko PCV

Zgadzam się - głównie to zależy od ludzi - jak ktoś ma w krwi chałupnictwo a nie budownictwo to nic nie zrobisz. Zalety mechanizacji bardziej ujawniają się przy przemysłówce.

A ja na przekór bede robił sam z betoniary jeden wozi drugi układa mam 7 dni na to - wiem że dam radę i 1800 zł w kieszenie - tyle zapłaciłbym za robote Panów z miksokretem. Zrobię sam dokładniej - wolniej i pokażę Wam jak to wyglądać będzie - wierzę i wiem że będzie tak samo równo jak z miksokretem.

Przyłożę się -zobaczycie :)

sebo8877

a dlaczego ręczna ma być tańsza?

na to odpowiedział juz Sebo

ja dodam, ze wykonania izolacji poziomej i układania styropianu wolałbym nie powierzyc ekipie, która robi to w tempie ekspresowym ... "na hura"

tempo układania izolacji ze styropianu powoduje ze inwestorowi nie udaje sie często skontrolowac dokładności ułożenia, ekipa aby nie tracic czasu na pracochłonne docinanie pasków i sprzątanie styropianowych okruchów narzuca na styropian warstwa maskująca z czarnej foli (zwaną inaczej warstwą "poślizgową" ...) i aby miec pewnośc ze jastrych nie popęka daje w takiej sytuacji grubsza warstwe ...

pzdr

parter mieliśmy robiony ręcznie. Wtedy nam się nie śpieszyło, więc i robota była wykonana OK. Po zamieszkaniu /po 3 latach/ robiliśmy wylewkę na poddaszu. W tym wypadku wchodził w rachubę tylko agregat. Ocieplenie i folię układaliśmy sami, a ekipa robiła tylko wylewkę / 200m2 w jeden dzień/ i to bez syfu w zamieszkałym domu.

ja dodam, ze wykonania izolacji poziomej i układania styropianu wolałbym nie powierzyc ekipie, która robi to w tempie ekspresowym ... "na hura"

tempo układania izolacji ze styropianu powoduje ze inwestorowi nie udaje sie często skontrolowac dokładności ułożenia

No coś w tym jest. My nie mieliśmy czasu aby samemu układać styropian ale na nieszczęście ekipy staraliśmy sie ich pilnować. Sam znalazłem miejsca gdzie łączenie było pionowo przez cały styropian a powinno być na zakład (2 warstwy) i kazałem poprawiać.

ekipa aby nie tracic czasu na pracochłonne docinanie pasków i sprzątanie styropianowych okruchów narzuca na styropian warstwa maskująca z czarnej foli (zwaną inaczej warstwą "poślizgową" ...) i aby miec pewnośc ze jastrych nie popęka daje w takiej sytuacji grubsza warstwe ...

pzdr

U nas nie dali grubiej mieszanki bo by był problem ze zgraniem np. schodów. Za to dziury w stryropianie których nie chciało im się docinać dokładnie zasypywali piaskiem. Starałem się ich pilnować ale wszystkiego i tak się nie udało upilnować. Zwłaszcza że przezd dwa dni po skończeniu nie można było na wylewki wejść a ekipa w tym czasie już dawno zdążyła się zwinąć na inną budowę. Skopali mi ułożenie kratek kanalizacyjnych w podłodze w kotłowni i pralni. Kratki nie są równolegle do ściany tylko nieco przekręcone. Po położeniu terakoty jeszcze bardziej będzie to widać :(. Na szczęście nie są to reprezentacyjne pomieszczenia.

Conan, ekofiber zamocz wczesniej - choc kilka godzin - w wodzie, i dolewaj do betoniarki wraz z wodą

wode dozuj z umiarem z dodatkiem plastyfikatora - jesli zamierzasz zrobic betonem połsuchym

w betoniarce urabiaj małe porcje -proponuje po poł betoniarki

przy zacieraniu ubijaj jstrych, po kilku godzinach solidnie polej woda i nakryj

pzdr