michal_mmm 19.04.2006 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 Chciałbym zainstalować w kuchni wyciąg. Dotychczas jednak nie znalazłem tak cichego, żeby mnie nie wkurzał (zna ktoś jakieś wyjątkowo ciche ?). No i mam pomysł, żeby wentylator zainstalować w kominie np. na podddaszu. Myślałem zrobić to tak: w kominie wentylacyjnym na poddaszu wykuć dziurę, ładnie ją obrobić i w to wsadzić wentylator (poziomo) tak aby zasysał powietrze od spodu (z kuchni) i wypluwał do góry (do wyjścia komina nad dachem). Oczywiście trzeba to tam dobrze uszczelnić.To samo może nadawałoby się i do łazienki ?Co myślicie o takim pomyśle ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ESKIMOS 19.04.2006 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 A nie prościej będzie w wylocie komina na dachu? Oczywiscie odpowiednio osłoniete daszkiem przeciw wpływom pogodowym. W restauracji mojego kolegi mieszczącej się na parterze, wyciągi z kuchni umiejscowione są w wylocie komina na 7-mym piętrze i funkcjonuja znakomicie od lat całkowicie bezgłośnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomik_B 19.04.2006 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 Zastanawiałeś się ile z tego hałasu, to szum powietrza przepływającego przez filtry? Zaletą odkurzacza centralnego jest to, że nie słychać jednostki, ale uruchom szufelkę albo ssawkę szczelinową, to z tej zalety niewiele zostanie. Żeby nie było - mam OC i jestem baaardzo zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mmm 19.04.2006 07:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 Rzeczywiście umieszczenie go na dachu byłoby niezłe. Trochę boję się tych warunków atmosferycznych. Mam wyloty wentylacyjne na bok więc napewno by mi zacinało deszczem. Na strychu problem znika (tak mi się przynajmniej wydaje) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts