dorkasz1 26.03.2009 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 Dusiu, jestem jak najdalsza od uważania siebie za autorytet ani też licytowania się kto wie więcej, a kto lepiej Masz doświadczenie, to wiesz jak trudno jest, aby cokolwiek dobrze rosło w cieniu. A już z kwitnieniem, to jest poważny problem. Wszystkie te rośliny lepiej się czują w półcieniu niż w głębokim cieniu. I masz rację, że azalie japońskie bardziej się kiszą w cieniu, niż rosną. Ale nie umierają i o to mi tylko chodziło Bo wielkokwiatowe, które ktoś KONIECZNIE musiał mieć, padły po roku, a japońskie, bez rewelacji w kwitnieniu, ale się trzymają. Widziałam, że masz piękne języczki i zawilce. Czy one rosną w głębokim cieniu? Czy mają trochę światła? Mam teraz taki stary ogród, nie dosyć że od północy, to gęstwa starych, pięknych świerków. Chciałabym to podszycie czymś rozjaśnić, myślałam o posadzeniu wśród bluszczu parzydła albo zawilców. Jak myślisz co sobie lepiej poradzi? Miejsca jest mało, więc nie może być i to i to. Jestem jak osiołek, któremu w żłobie dano zawilce i parzydło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 26.03.2009 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 Parzydła często oglądam w zapuszczonych parkach podworskich w ciemnych zaroślach. Mam mnóstwo zdjęć ale wymagałoby to sporo czasu żeby odgrzebać, a z tym u mnie kiepsko, jak trafię to pokażę.A co do azalii moje w głebokim cieniu by padły, dopadły je natychmiast grzyby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkasz1 26.03.2009 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 Nie czuję się jak autorytet. Jakąś wiedzę, nie przeczę, mam, ale wciąż trafiam na nowe rzeczy, o których nie wiedziałam, że nie wiem Ale to dobrze, bo między innymi to jest właśnie urok zielonej branży , że zawsze będzie coś do zgłębienia, poznania, nauczenia A co do azalii japońskich w cieniu, to jest myśl, że ich przeżycie może zależeć od wilgotności otoczenia? Tam, gdzie je sadziłam jest cień, ale są wyścielone świerkowym igliwiem. Wobec tego, mają wilgoć w korzeniach, ale liści nie atakuje żadna zaraza, bo od tego igliwia jest na wierzchu dosyć sucho. To może być to Pozdrawiam ciepło P.S. Znam problem wyszukiwania zdjęć. Są ich tysiące, a nigdy nie ma czasu, aby do końca je pogrupować tematycznie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 23.03.2010 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2010 wklejam coby nie przepadły w czeluściach płożące polecam mikrobiote syberyjskalub choine "Coles prostrate", lub cis pospolity "Repandens" (i kilka innych płożących odmian cisów) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts