Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co bedzie dobrze rosło w całkowitym cieniu?

Recommended Posts

Dusiu,

jestem jak najdalsza od uważania siebie za autorytet :) ani też licytowania się kto wie więcej, a kto lepiej :) Masz doświadczenie, to wiesz jak trudno jest, aby cokolwiek dobrze rosło w cieniu. A już z kwitnieniem, to jest poważny problem. Wszystkie te rośliny lepiej się czują w półcieniu niż w głębokim cieniu. I masz rację, że azalie japońskie bardziej się kiszą w cieniu, niż rosną. Ale nie umierają i o to mi tylko chodziło :) Bo wielkokwiatowe, które ktoś KONIECZNIE musiał mieć, padły po roku, a japońskie, bez rewelacji w kwitnieniu, ale się trzymają.

Widziałam, że masz piękne języczki i zawilce. Czy one rosną w głębokim cieniu? Czy mają trochę światła? Mam teraz taki stary ogród, nie dosyć że od północy, to gęstwa starych, pięknych świerków. Chciałabym to podszycie czymś rozjaśnić, myślałam o posadzeniu wśród bluszczu parzydła albo zawilców. Jak myślisz co sobie lepiej poradzi? Miejsca jest mało, więc nie może być i to i to. Jestem jak osiołek, któremu w żłobie dano zawilce i parzydło :)

Nie czuję się jak autorytet. Jakąś wiedzę, nie przeczę, mam, ale wciąż trafiam na nowe rzeczy, o których nie wiedziałam, że nie wiem :)

Ale to dobrze, bo między innymi to jest właśnie urok zielonej branży , że zawsze będzie coś do zgłębienia, poznania, nauczenia :)

A co do azalii japońskich w cieniu, to jest myśl, że ich przeżycie może zależeć od wilgotności otoczenia? Tam, gdzie je sadziłam jest cień, ale są wyścielone świerkowym igliwiem. Wobec tego, mają wilgoć w korzeniach, ale liści nie atakuje żadna zaraza, bo od tego igliwia jest na wierzchu dosyć sucho. To może być to :)

Pozdrawiam ciepło :)

P.S. Znam problem wyszukiwania zdjęć. Są ich tysiące, a nigdy nie ma czasu, aby do końca je pogrupować tematycznie...

• 11 months później...