Hube 19.04.2006 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 Posiadam dzielke od ponad 5 lat i stawiam obecnie na niej dom, ktory chcialbym sprzedac. Slyszalem, ze sa sposoby aby uniknac podatku. Chodzi o sprzedaz w trakcie budowy. Czy ktos moglby z Was mi pomoc w tej kwesti ??? Z gory dziekuje za wszystkie odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 19.04.2006 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 Nie potrzeba żadnych sposobów. Po prostu sprzedaż działki, którą posiadasz (a właściwie to jesteś właścicielem) ponad 5 lat jest zwolniona z podatku dochodowego. Może natomiast być objęta podatkiem VAT - o ile jest to działalność zarobkowa a nie jednorazowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hube 19.04.2006 21:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 No tak, ale napisalem ze chce ja sprzedac z domem który wlasnie buduje i chce uniknac podatku od sprzedazy domu !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 20.04.2006 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 Dom jest nieodłączną częścią działki i nie może być sprzedany oddzielnie.Sprzedaż działkę tylko razem z domem, inaczej się nie da. Nie ma to wpływu na podatek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yogi66 20.04.2006 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 Interesował mnie kiedyś podobny temat.Zachowałem w swoim "archiwum" ten tekst z Gazety Prawnej z 2004 r. Przedmiot opodatkowania W 2003 r. sprzedałam działkę budowlaną z rozpoczętą budową domu jednorodzinnego. Następnie złożyłam w urzędzie skarbowym oświadczenie o przeznaczeniu w ciągu 2 lat kwoty uzyskanej ze sprzedaży nieruchomości na własne cele remontowe. Przedmiotową działkę użytkowałam od 1990 r., a budowę domu rozpoczęłam w 1991 r. W związku z powyższym, od jak ustalonego przedmiotu opodatkowania powinnam zapłacić zryczałtowany podatek dochodowy z tytułu sprzedaży nieruchomości. Moim zdaniem sprzedaż domu w budowie jest zwolniona z opodatkowania podatkiem dochodowym od osób fizycznych, tak jak sprzedaż działki, gdyż nie sprzedałam domu mieszkalnego, lecz dom w budowie – pyta Joanna L. z Konina Udzielając odpowiedzi na to pytanie ponownie trzeba powołać się na art. 10 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, w części istotnej dla przedmiotowej sytuacji. W myśl art. 10 ust. 1 pkt 8 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych przychodem podlegającym opodatkowaniu podatkiem dochodowym jest przychód ze sprzedaży nieruchomości lub jej części oraz udziału w nieruchomości, a także odpłatne zbycie prawa wieczystego użytkowania gruntów, jeżeli odpłatne zbycie nie następuje w wykonaniu działalności gospodarczej i zostało dokonane przed upływem pięciu lat, licząc od końca roku kalendarzowego, w którym nastąpiło nabycie lub wybudowanie. Z uwagi na to, że ustawa o podatku dochodowym od osób fizycznych nie zawiera definicji nieruchomości, należy odnieść się do regulacji prawa cywilnego, tj. art. 46 i art. 48 ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 r. – Kodeks cywilny (Dz.U. nr 16, poz. 93 z późn. zm.), z których wynika, że nieruchomościami są grunty, jak również budynki trwale z gruntem związane bądź części takich budynków, jeżeli na mocy przepisów szczególnych stanowią odrębny od gruntu przedmiot własności. Zasadą jest, iż zgodnie z art. 48 kodeksu cywilnego budynki i inne urządzenia trwale z gruntem związane stanowią części składowe gruntu, z zastrzeżeniem wyjątków przewidzianych w ustawie. Z przedstawionego pytania nie wynika, czy sprzedana przez panią działka budowlana stanowiła pani własność, czy też przysługiwało pani prawo wieczystego użytkowania gruntu. W związku z powyższym należy wziąć pod uwagę obydwie sytuacje. Załóżmy, że budynek wybudowany był na gruncie stanowiącym własność budującego. W takiej sytuacji wybudowany budynek nie stanowi odrębnej nieruchomości, zgodnie z regułą wyrażoną w art. 48 kodeksu cywilnego, lecz jest jej częścią składową. W związku z powyższym sprzedaż budynku nie stanowi odrębnego od sprzedaży gruntu źródła przychodu. Jeżeli w 1990 roku nabyła pani na własność działkę budowlaną, a następnie dokonała jej sprzedaży wraz z budynkiem, przychód ten nie podlega opodatkowaniu, albowiem od nabycia nieruchomości w 1990 r. do momentu jej zbycia upłynęło 5 lat. Odrębne opodatkowanie sprzedaży budynku i gruntu będzie miało miejsce w sytuacji, gdy przysługiwało prawo wieczystego użytkowania gruntu. Zgodnie bowiem z art. 235 par. 1 kodeksu cywilnego budynki i inne urządzenia wzniesione na gruncie Skarbu Państwa lub gruncie należącym do jednostek samorządu terytorialnego bądź ich związków przez wieczystego użytkownika stanowią jego własność. W wypadku sprzedaży prawa użytkowania wieczystego gruntu oraz budynku trwale z tym gruntem związanego, źródłem przychodu jest odrębnie sprzedaż prawa do gruntu oraz sprzedaż budynku. Przez pojęcie budynku należy rozumieć każdy obiekt budowlany, który jest trwale związany z gruntem, wydzielony z przestrzeni za pomocą przegród budowlanych oraz posiada fundamenty i dach (vide: art. 3 ust. 1 pkt 2 ustawy z dnia 7 lipca 1994 r. – Prawo budowlane, t.j. Dz.U. z 2003 r. nr 207, poz. 2016 z późn. zm.). Natomiast okres pięcioletni, po upływie którego przychód ze sprzedaży nieruchomości będzie wolny od opodatkowania, jest w takim wypadku liczony odrębnie, od daty nabycia gruntu oraz od daty wybudowania budynku, nie jest natomiast istotne, czy podatnik rzeczywiście zamieszkiwał w takim budynku w okresie poprzedzającym sprzedaż. Reasumując, sprzedaż prawa wieczystego użytkowania gruntu nie będzie podlegała opodatkowaniu, z uwagi na upływ okresu 5 lat od końca roku, w którym prawo to zostało nabyte. Natomiast sprzedaż budynku (domu w budowie) będzie podlegać opodatkowaniu zgodnie z art. 28 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, jeśli przed upływem 2 lat od daty uzyskania przychodu nie zostanie wydatkowana kwota uzyskana ze sprzedaży budynku na cele mieszkaniowe określone w art. 21 ust. 1 pkt 32 lit. a) oraz lit. e) ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hube 20.04.2006 07:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 Yogi66 dziekuje bardzo za ten artykuł. Właśnie o to mi chodziło. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yogi66 20.04.2006 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 Po to właśnie jest to Forum Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts