Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szambo ,a certyfikat

Recommended Posts

Witam

Mam pytanie dotyczące szamba .

Mam zamiar zrobic sobie szambo betonowe ,ale znajomy mnie straszy że na takie szamba jak i na inne potrzebne sa jakieś certyfikaty i nie mogę sobie zrobic szamba sam bo nikt mi takiego czegoś nie odbierze.

Powiedzcie mi proszę jak to jest z ta budową szamba bo widze tu na forum ze ludzie robili sobie sami i jest wszystko OK ?

Pozdrawiam

Przepiura

Ja zapytam inaczej; a masz na to szambo pozwolenie? Sprawdź w swoim pozwoleniu na budowę. Ja mam, że tak powiem, kompleksowe pozwolenie na dom jednorodzinny i bezodpływowy zbiornik na ścieki. A projektu nie ma, jest tylko ogólny zarys gdzie ma być w planie zagospodarowania i krótki opis (piszą o szambie betonowym).

Witam

Różnica jest taka ze jak zrobisz szambo sobie sam to ono wyniesie cie góra 1000 zł , a nie 3500 .

Jak widzisz 2500 zł to juz jest jakaś różnica i tu jest właśnie logika .

to specjalna logika. Twoje szambo będzie pewnie przeciekało, no i nie ma atestu :roll:

P.S sam zamierzasz wykopać dziurę, wsadzać kręgi, dno, uszczelniać itp?

Witam

Oczywiście a jak myślicie jak oni robią ?

Dlaczego ma przeciekac nie rozumiem ?

Jakie kręgi o czym ty gadasz czy szambo betonowe robi się z kręgów i jaki problem jest z wykopaniem dziury i odpowiednio uszczelnieniem jej ?

Przeciez te atesty to jest tylko ściema żeby komuś znów nakłaść do kieszeni

Witam

Oczywiście a jak myślicie jak oni robią ?

Dlaczego ma przeciekac nie rozumiem ?

Jakie kręgi o czym ty gadasz czy szambo betonowe robi się z kręgów i jaki problem jest z wykopaniem dziury ?

Przeciez te atesty to jest tylko ściema żeby komuś znów nakłaść do kieszeni

- przewaznie koparka kopie dziurę, więc już nie "samamu"

- przewaznie takie przecieka i to w dwie strony 8)

- szambo łatwiej zrobić z kręgów, ale jak rozumiem zamierzasz sam je wylać w zrobionych szalunkach?

- nie taka ściema, atest zaświadcza, że szambo jest szczelne :wink:

A ci w przypadku, gdy mam kompleksowe pozwolenie na dom jednorodzinny i bezodpływowy zbiornik na ścieki, betonowy, konkretnego typu (BS-ZB10\94). Mam na to szambo projekt "opieczątkowany" przez starostwo. W projekcie są rysunki, obliczenia, itp. - ale nie ma słowa o żadnym ateście.

Pytanie:

Czy po jego wykonaniu będę potrzebował jakiś atest?

Pozdrawiam!

Mam na to szambo projekt "opieczątkowany" przez starostwo. W projekcie są rysunki, obliczenia, itp. - ale nie ma słowa o żadnym ateście.

Pytanie:

Czy po jego wykonaniu będę potrzebował jakiś atest?

Pozdrawiam!

Henryk ... Ty, masz projekt ... wiec nie potrzebujesz atestu ...

Przepiura nie ma projektu ... a jedynie opis ze ma kupic plastikowe ...

a to zupełnie inna historia ...

pzdr

• 2 months później...
A nie lepiej kupić gotowe szczelne betonowe szambo z atestem? Moje pojemności 11 m3 z przywiezieniem i zamontowaniem kosztowało 3500 zł. Fachowiec, który chciał nam "pomóc" proponował że sam takowe wyleje powiedział 3000 zł. Więc gdzie logika.

Funia, gdzie kupowaliście to szambo?