Przepiura 19.04.2006 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 WitamMam pytanie dotyczące szamba .Mam zamiar zrobic sobie szambo betonowe ,ale znajomy mnie straszy że na takie szamba jak i na inne potrzebne sa jakieś certyfikaty i nie mogę sobie zrobic szamba sam bo nikt mi takiego czegoś nie odbierze.Powiedzcie mi proszę jak to jest z ta budową szamba bo widze tu na forum ze ludzie robili sobie sami i jest wszystko OK ?PozdrawiamPrzepiura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HomeLess 19.04.2006 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 Zależy od gminy (starostwa) jakie ma wymagania. U nas zażądano szamba z aprobatą IOŚ. Spójrz w swój projekt zagospodarowania, ew dowiedz się jakich kwitów będą wymagać przy odbiorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przepiura 19.04.2006 10:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 witamNo dobrze ale nadal to mi nic nie mówi czy mogę wybudowac sobie sam szambo czy nie mogę ?Czy wystarczy nadzór i odbiór przez kierownika budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 19.04.2006 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 Jeżeli przy odbiorze gmina zażąda certyfikatu-nie możesz.Jeśli nie i nie boisz się ewentualnego skażenia gruntu-możesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przepiura 19.04.2006 11:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 A nie można takiego certyfikatu kupić albo załatwić?/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.04.2006 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 masz na to szambo projekt ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 19.04.2006 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 Ja zapytam inaczej; a masz na to szambo pozwolenie? Sprawdź w swoim pozwoleniu na budowę. Ja mam, że tak powiem, kompleksowe pozwolenie na dom jednorodzinny i bezodpływowy zbiornik na ścieki. A projektu nie ma, jest tylko ogólny zarys gdzie ma być w planie zagospodarowania i krótki opis (piszą o szambie betonowym). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominiqo 19.04.2006 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 Ja w dokumentacji przy składaniu projektu w urzędzie miałem naniesione szambo na mapke do celów projektowych i to wystarczyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przepiura 19.04.2006 20:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 Witam Sorry że nie odpisywałem ,ale byłem w pracy .Tak mam szambo jako takie naniesione na mapkę w Planie zagospodarowania z tym że w opisie jest szambo plastikowe .No i właśnie czy to wystarczy o to jest pytanie ?PozdrawiamPrzepiura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Funia28 20.04.2006 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 A nie lepiej kupić gotowe szczelne betonowe szambo z atestem? Moje pojemności 11 m3 z przywiezieniem i zamontowaniem kosztowało 3500 zł. Fachowiec, który chciał nam "pomóc" proponował że sam takowe wyleje powiedział 3000 zł. Więc gdzie logika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przepiura 20.04.2006 10:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 WitamRóżnica jest taka ze jak zrobisz szambo sobie sam to ono wyniesie cie góra 1000 zł , a nie 3500 .Jak widzisz 2500 zł to juz jest jakaś różnica i tu jest właśnie logika . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 20.04.2006 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 Witam Różnica jest taka ze jak zrobisz szambo sobie sam to ono wyniesie cie góra 1000 zł , a nie 3500 . Jak widzisz 2500 zł to juz jest jakaś różnica i tu jest właśnie logika . to specjalna logika. Twoje szambo będzie pewnie przeciekało, no i nie ma atestu P.S sam zamierzasz wykopać dziurę, wsadzać kręgi, dno, uszczelniać itp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przepiura 20.04.2006 10:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 WitamOczywiście a jak myślicie jak oni robią ?Dlaczego ma przeciekac nie rozumiem ?Jakie kręgi o czym ty gadasz czy szambo betonowe robi się z kręgów i jaki problem jest z wykopaniem dziury i odpowiednio uszczelnieniem jej ?Przeciez te atesty to jest tylko ściema żeby komuś znów nakłaść do kieszeni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 20.04.2006 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 Witam Oczywiście a jak myślicie jak oni robią ? Dlaczego ma przeciekac nie rozumiem ? Jakie kręgi o czym ty gadasz czy szambo betonowe robi się z kręgów i jaki problem jest z wykopaniem dziury ? Przeciez te atesty to jest tylko ściema żeby komuś znów nakłaść do kieszeni - przewaznie koparka kopie dziurę, więc już nie "samamu" - przewaznie takie przecieka i to w dwie strony - szambo łatwiej zrobić z kręgów, ale jak rozumiem zamierzasz sam je wylać w zrobionych szalunkach? - nie taka ściema, atest zaświadcza, że szambo jest szczelne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przepiura 20.04.2006 11:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 Jest jedna zasada którą trzeba pamiętać, a ja ją wdrażam - jeśli robisz do siebie to zawsze zrobisz to lepiej niz jaka kolwiek firma . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 20.04.2006 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 zasada bardzo dobra Wszystko zalezy, jaki cel masz na mysli. A twoja gmina zabezpiecza się przed takimi co betonuja szamba bez dna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HomeLess 20.04.2006 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 Przepiura, rób jak uważasz i uważaj jak robisz. Mój Szef kompanii, na pytania w stylu: "czy można" zawsze odpowiadał: "Panowie, we wojsku wszystko można i wszystko jest dozwolone, dopóki was nie złapiom". Koniec cytaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Henryk123 20.04.2006 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 A ci w przypadku, gdy mam kompleksowe pozwolenie na dom jednorodzinny i bezodpływowy zbiornik na ścieki, betonowy, konkretnego typu (BS-ZB10\94). Mam na to szambo projekt "opieczątkowany" przez starostwo. W projekcie są rysunki, obliczenia, itp. - ale nie ma słowa o żadnym ateście. Pytanie:Czy po jego wykonaniu będę potrzebował jakiś atest? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.04.2006 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 Mam na to szambo projekt "opieczątkowany" przez starostwo. W projekcie są rysunki, obliczenia, itp. - ale nie ma słowa o żadnym ateście. Pytanie: Czy po jego wykonaniu będę potrzebował jakiś atest? Pozdrawiam! Henryk ... Ty, masz projekt ... wiec nie potrzebujesz atestu ... Przepiura nie ma projektu ... a jedynie opis ze ma kupic plastikowe ... a to zupełnie inna historia ... pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.06.2006 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2006 A nie lepiej kupić gotowe szczelne betonowe szambo z atestem? Moje pojemności 11 m3 z przywiezieniem i zamontowaniem kosztowało 3500 zł. Fachowiec, który chciał nam "pomóc" proponował że sam takowe wyleje powiedział 3000 zł. Więc gdzie logika. Funia, gdzie kupowaliście to szambo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts