Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

... bo mam do znawców wieeeelką prośbę o radę.

Mój kominkarz twierdzi, że moc kominka to pic na wodę, bo w rzeczywistości to drewno daje moc grzewczą, a nie palenisko. Wielki miszcz twierdzi, że mogę sobie kupić wkład na 12kW i bez problemów ogrzeję nim 150m2 mieszkania. I tak samo długo to ciepło będzie trzymane. Tu widzę, że większość opiera sie jednak na mocy kominka! Ja ze względu na oszczędność miejsca chcialabym zakupić wkład pionowy i mam problem z tą mocą. Boję się,że później się umęczę, bo planujemy sporo uzytkować kominek i grzać nim jak najwięcej.

Czy ktoś mógłby mi doradzić, czy fachowiec ma rację?

PS. Rzucilam już zapytanie na forum on line - przepraszam, że sie powtarzam, ale nie wiem juz kogo sluchać,a musze podjąć decyzję...

Monika

https://forum.murator.pl/topic/52253-czy-kto%C5%9B-zna-si%C4%99-tu-na-wk%C5%82adach-kominkowych/

wg mnie dużo w tym racji, od paliwa dużo zależy, zwłaszcza żeby było suche, chociaż moc też ma znaczenie, do mniejszego kominka mniej drewna wejdzie i pewnie wymiennik jest mniejszy (tak mi się wydaje), chociaż z drugiej strony przy mocno naładowanym kominku dużo strat w komin idzie
Jeżeli zamierzasz grzać kominkiem jak najwięcej to poleciłbym ci zainteresować się wkładem z płaszczem wodnym.Taki wkład zawiera wodę i ogrzewa centralne ogrzewanie i wodę użydkową
Moim zdaniem i zdaniem mojego kominkarza i innych z którymi sobie dyskutowałem wynika, że moc jednak ma znaczenie szczególnie przy grzaniu ciągłym. Moc jest zobligowana w dużej mierze ilością zuzytego żeliwa do produkcji jak również samą konstrukcją. Inaczej bedzie ci ogrzewał dom kominek o wadze wkładu 230 kg a inaczej 70kg. Przy grzaniu ciągłym więcej żeliwa po nagrzaniu niesamowicie długo oddaje ciepło i nie trzeba podkładać co chwilę (wada- nagrzewa się dłużej) - to fizyka, praw termodynamiki nie da się łatwo obejść. A jezeli chodzi o opał to rzecz oczywista, że musi być suchy i kaloryczny. Jednakże bardzo dużo zależy także od poprawności wykonania samego DGP, żeby kominek działał jak należy musi to być wykonane zgodnie ze sztuką i ... oczywiście prawami fizyki
...Moc jest zobligowana w dużej mierze ilością zuzytego żeliwa do produkcji jak również samą konstrukcją. Inaczej bedzie ci ogrzewał dom kominek o wadze wkładu 230 kg a inaczej 70kg. Przy grzaniu ciągłym więcej żeliwa po nagrzaniu niesamowicie długo oddaje ciepło i nie trzeba podkładać co chwilę (wada- nagrzewa się dłużej) - to fizyka, praw termodynamiki nie da się łatwo obejść. A jezeli chodzi o opał to rzecz oczywista, że musi być suchy i kaloryczny. Jednakże bardzo dużo zależy także od poprawności wykonania samego DGP, żeby kominek działał jak należy musi to być wykonane zgodnie ze sztuką i ... oczywiście prawami fizyki

Tak jest. Od powierzchni itp.

Ale moc maxymalna czy nominalna jest podawana oczywiscie dla jakiejśtam kaloryczności suchego opału.

Jak rozgrzejesz "brykiet" 2xbardziej niz mokre drzewo to wiadomo że ciepełka będzie więcej.

zamieżasz grzać kominkiem jak najwięcej to poleciłbym ci zainteresować się wkładem z płaszczem wodnym.Taki wkład zawiera wodę i ogrzewa centralne ogrzewanie i wodę urzydkową

Łomatkobosko! Polska język - trudna język :D

zamieżasz grzać kominkiem jak najwięcej to poleciłbym ci zainteresować się wkładem z płaszczem wodnym.Taki wkład zawiera wodę i ogrzewa centralne ogrzewanie i wodę urzydkową

Łomatkobosko! Polska język - trudna język :D

patrz, "zamieżasz" już poprawił :)

Łomatko! Wy mnie tu nie torturujcie gramatyką łortografią ! :lol: :lol: :lol:

Z tego co piszecie, rozumiem, że w normalnym domie zdarza sie niedosuszone lub gorsze drewno i wtedy lepiej będzie palić we wkładzie o wyższych parametrach, czy tak?

Jesli chodzi o ilośc pakowanego drewna, to pionowe komniki też maja spora pojemność, tylko oczywiście pakuje się w piuonie. To chyba tez ma znaczenie?

Łomatko! Wy mnie tu nie torturujcie gramatyką łortografią ! :lol: :lol: :lol:

Z tego co piszecie, rozumiem, że w normalnym domie zdarza sie niedosuszone lub gorsze drewno i wtedy lepiej będzie palić we wkładzie o wyższych parametrach, czy tak?

Jesli chodzi o ilośc pakowanego drewna, to pionowe komniki też maja spora pojemność, tylko oczywiście pakuje się w piuonie. To chyba tez ma znaczenie?

chyba nie do końca, to jakby dwie różne sprawy, suche drewno to podstawa efektywnego palenia, zarówno w dużym jak i mniejszym wkładzie