blackrs 19.04.2006 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 Jestem szczęsliwym posiadaczem na wsi działki z rowem. Ow rów biegnie prawie jak przekątna prostokąta przez działkę. Nie jest to rów melioracyjny, ale gmina nie pozwoliła mi go zlikwidować (w mieście w melioracji powiedziano, że nie mają go w swoich planach i dlatego zarządza nim gmina). Mam jedynie od gminy pozwolenie na zasypanie go, ale z zachowaniem jego funkcji odwadniających teren. Czyli mogę władować w niego np. kręgi betonowe i zasypać. Ale to dość droga zabawa. Czy może macie inne pomysły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Funia28 19.04.2006 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 To samo było na mojeje działce choć rów biegł prawie na granicy działki. Pamiętaj że dom trzeba postawić w odległości 3 m od tego rowu. Na szczęście poprzedni właściciel działki wziął na siebie zasypanie tego rowu. Dosyć długo to trwało. Trzeba było zrobić jakiś tam projekt i niestety w rów wstawić kręgi betonowe. W tym roku chodzą słuch że rów odetną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blackrs 19.04.2006 14:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 Funiu wiele mnie nie pocieszyłaś...Szykuje mi się wydatek około 5 tysięcy na ten rów i to boli:). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dopuser 19.04.2006 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 Szykuje mi się wydatek około 5 tysięcy na ten rów i to boli:). Ciekawym czy później masz zamiar robić jakieś oczko wodne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blackrs 19.04.2006 17:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 Ja chętnie zrobiłbym oczko, ale kobita nie pozwala, bo dzieci małe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewelina_i_marek 20.04.2006 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 Wprawdzie po podziale działki rów został na ziemi rodziców, ale że nie ma między nami płotu, a rów jest w granicy to możemy stwierdzić, że mamy rów na działce. Nie wiem jaka jest u was sytuacja, ale nasz rów po zagospodarowaniu bardzo ładnie wkomponował się w działkę. Ma mostek i połączenie ze stawkiem. Szumi nad nim wierzba, a latem bedzie się w nim chłodziło piwko. Wg mnie jeżeli ma lokalizcję nie kolidującą z waszymi planami budowlanymi to zastanówcie się czy go nie zostawić i nie wkomponować w otoczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coli 20.04.2006 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 A jesli row znajduje sie pomiedzy droga asfaltowa, a moja dzialka (1 dzialka od drogi). Z drogi asfaltowej chce zrobic wjazd na swoja posesje.Czy musze miec jakis projekt zasypania tego rowu i zglosic prace w starostwie? Czy wystarczy, ze wloze betonowe kregi i zasypie pod wjazd do bramy? Czy to musza byc betonowe kregi czy moge uzyc np rure? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
areq 20.04.2006 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 Można zamiast kregów wstawić rury.W zależności od "rodzaju" rowu /melioracja podstawowa,melioracja szczegółowa ,rów drogowy,ciek rzeczny/,być może koniecznym będzie także projekt zamiany rowu na rurociąg oraz operat wodno-prawny . Ale tu ciut pocieszenia-może się okazać po obliczeniach hydrologicznych,że średnica rury nie musi być np. 0,6m ale wystarczy 0,3m, co wpłynie na koszt wykonania. A teraz ceny: 20mb rurociągu dn60cm z zasypaniem-min. 5tys. Projekt budowlany+operat wodno-prawny -min. 3tys. :coli nie radziłbym wykonywać bez projektu...aczkolwiek dam pare podpowiedzi. :) Średnica rury pod zjazdem na rowie drogowym to minimum 60cm.Przykrycie gruntem to minimalnie 3/4 średnicy rury czyli w tym przypadku ca. 40cm.Przepust należy układać ze spadkiem nie mniejszym niż 0,2% (choć generalnie przyjmuje się,że 0,5%).Oczywiście nie musisz zasypywać rowu na całej szerokosci działki tylko pod zjazdem ,być może wystarczy Ci tylko jedna rura o długości 6m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qdlaty 20.04.2006 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 Średnica rury pod zjazdem na rowie drogowym to minimum 60cm Dlaczego? Ja mam w projekcie 40 cm, projektant twierdzi że to wynika z głębokości rowu. Qdlaty PS. Coli: zrobienie zjazdu to dużo roboty papierkowej: projekt, pozwolenie na budowę, projekt organizacji ruchu itp. Na razie doszedłem do pozwolenia na budowę - czekam na uprawomocnienie. W razie co to wal na priw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coli 20.04.2006 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 To mnie zalamaliscieJeden zjazd na dzialke juz jest, to znaczy betonowe kregi zasypane ziemia, zrobiony przez gmine, poniewaz kiedys przez srodek mojej dzialki biegla droga gruntowa. Tylko ze ja niestety nie chce miec bramy na srodku ogrodzenia, tylko z boku na wprost garazu.Zapytam jeszcze w mojej gminie jak to wszystko wyglada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
areq 20.04.2006 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 Dlaczego? Ja mam w projekcie 40 cm, projektant twierdzi że to wynika z głębokości rowu. Zajrzyj do: Rozporządzenia Ministra Transportu i Gospodarki Morskiej z dnia 30 maja 2000r w sprawie warunków technicznych,jakim powinny odpowiadać drogowe obiekty inżynierskie i ich usytuowanie. Dziennik Ustaw nr 63 z dnia 3 sierpnia 2000 &43.1. Jak projektant Ci mówi ,że średnica przepustu zależy od głebokości..to tak nie do końca jest prawdą.Należy przyjąć przede wszystkim jako podstawę przepływ miarodajny wód w oparciu o wartości prawdopodobieństwa natężenia opadu p.Dalej sie nie będe rozpisywał bo to dużo tego i nie zawsze zrozumiałe dla laików. Minimalna średnica dla przepustów to 60cm ..dopuszcza się przepusty o mniejszej średnicy,ale np. dwa 40cm ułożone obok siebie. Patrz &44 tego dziennika ustaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coli 20.04.2006 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 Aha, Areq moze wiesz ile mnie bedzie kosztowala taka 6m rura? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
areq 20.04.2006 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 Aha, Areq moze wiesz ile mnie bedzie kosztowala taka 6m rura? Licz 150zł/mb rury 600mm np. firmy Wavin. do tego jeszcze dochodzi umocnienie wlotu/wylotu np. płytami betonowymi ażurowymi lub brukiem kamiennym,podsypka piaskowa grub.10cm pod przewód przepustu, obsypka rury do wysokości konsytrukcji nawierzchni zjazdu,no i ofkoz sama nawierzchnia.Dolicz sobie z 1000zł za robocizna i "wuala" czy też voilez jak to niektórzy mówią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coli 20.04.2006 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 Qudlaty mozesz troche szerzej opisac jak to zalatwiasz i jak to wyglada kosztowo? Przygotuje sie do rozmowy w gminie dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coli 20.04.2006 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 Aha, Areq moze wiesz ile mnie bedzie kosztowala taka 6m rura? Licz 150zł/mb rury 600mm np. firmy Wavin. do tego jeszcze dochodzi umocnienie wlotu/wylotu np. płytami betonowymi ażurowymi lub brukiem kamiennym,podsypka piaskowa grub.10cm pod przewód przepustu, obsypka rury do wysokości konsytrukcji nawierzchni zjazdu,no i ofkoz sama nawierzchnia.Dolicz sobie z 1000zł za robocizna i "wuala" czy też voilez jak to niektórzy mówią Areq dzieki Moze mi jeszcze powiesz czy bede musiala polaczyc rure z betonowymi kregami, ktore juz tam sa (na srodku jest stary zjazd)? Pewnie tak, ale czy to w ogole mozliwe rura+betonowe kregi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
areq 20.04.2006 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 Areq dzieki Moze mi jeszcze powiesz czy bede musiala polaczyc rure z betonowymi kregami, ktore juz tam sa (na srodku jest stary zjazd)? Pewnie tak, ale czy to w ogole mozliwe rura+betonowe kregi? Możesz połączyć ,ale nie musisz.Połączenie powinno być wykonane poprzez studnie kanalizacyjną rewizyjna.Jeśli połączysz oba przepusty to jak jakiś ydiota lub służbista zwróci na to uwagę,to wiedz ,że przepusty o długości powyżej 10m muszą mieć minimum 80cm średnicy. Jeśli połączysz poprzez studnie to jest to traktowane jako 2 przepusty. Ja wiem,że tak naprawdę tego się nie przestrzega lub rzadko kiedy przestrzega,no ale należy założyć ,że Inwestor robi wszystko zgodnie z przepisami ,co nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coli 20.04.2006 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 sorry, ale totalnie sie na tym nie znam co to jest studnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
areq 20.04.2006 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 sorry, ale totalnie sie na tym nie znam co to jest studnia Zwykła studnia kanalizacyjna.Taka jak na przykład dla kanalizacji sanitarnej. Tylko w tym przypadku będzie służyła jako połączenie dla dwóch rur przepustowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coli 20.04.2006 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 ahapodpatrze czy sasiedzi tak maja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qdlaty 20.04.2006 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 Areq, mimo rury 40 cm dostałem pozwolenie na budowę zjazdu. Albo zostało to przeoczone, albo nikt tego nie przestrzega. Projekt robił mi facet polecony przez Zarząd Dróg Powiatowych. Coli, ot ojak to wyglądało: 1.Napisałem podanie do Zarządu Dróg Powiatowych o uzgodnienie zjazdu na działkę. 2. Jak dostałem uzgodnienie zapytałem pań w zarządzie, kto może to zaprojektować. 3. Pan z uprawnieniami zrobił mi projekt (1000 zł bez faktury). 4. Złożyłem projekt w Starostwie. 5. Odebrałem pozwolenie i czekam na uprawomocnienie. Tyle Q. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts