Evva 19.04.2006 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 Do tej pory nastawiona byłam na budowę domu. Ale niestety sprawa z działką się wlecze, wystąpił tuzin komplikacji i takie tam. Sama już nie wiem co z tego wyjdzie. Działka miała sąsiadować z domem rodziców, w którym mieszkamy... no, ale ten post miał być o czymś innym: Zaczęłam się zastanawiać, czy nie lepiej dobudować poddasze użytkowe do domu rodziców. Jest to typowa kostka z lat 70-tych, wymiary 11 x 11 m, wysoka piwnica, parter i strych - w najniższym miejscu ściana wynosi 90 cm, dach kopertowy. Tak sobie kombinuję, czy może by tak podnieść trochę ściany obecnego strychu, zmienić dach na dwuspadowy i zrobić fajne, niezależne mieszkanie na poddaszu ze skosami, tak żeby w najniższym miejscu było 1,40 a w najwyższym ok. 3 - 3,20 m. Musiałabym wymienić instalację gazową w całym domu, ocieplić go i otynkować. (Obecnie nie jest ocieplony ani otynkowany) I tak się zastanawiam, jak by to się przedstawiało finansowo. Czy przypadkiem nie wyjdzie mnie to drożej niż mały domek ok. 100 mkw, z poddaszem, dwuspadowym dachem, w planie kwadratu. (Ale tu niestety nie mam pewności kiedy ryszyłaby budowa. ) A może właśnie wyjdzie sporo taniej????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Evva 19.04.2006 13:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 Dodam jeszcze, że dom rodziców stoi w atrakcyjnej okolicy (pod Warszawą). Mamy sporą, 900 metrową działkę. Może to w jakiś sposób przybliży Wam temat i będziecie mogli mi coś poradzić.Tak naprawdę to boję się trochę mieszkania na budowie... ale co tam, dałabym radę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 19.04.2006 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 Przebudowywałem i rozbudowywałem "kostkę" kilka lat temu. Zdaniem sąsiadów, krewnych i znajomych wyszło bardzo dobrze, ale drugi raz bym tego nie robił.Dom, nawet rozbudowany, nie ma takiej funkcjonalności, jak dom zbudowany od nowa, pod potrzeby (korygowane oczywiscie mozliwościami finansowymi) konkretnej rodziny.Na strychu nie podnosiłem dachu, zrobiłem lukarny. Tylko nie chce się krążyć po kilkadziesiąt schodków w tą i z powrotem...Dlatego radzę: zastanów się nad nową budową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Evva 19.04.2006 14:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 Cały czas się zastanawiam.Zdaję sobię sprawę, że rozbudowa niesie ze sobą pewne ograniczenia. Ale tak naprawdę, to w przypadku budowy od nowa na sąsiedniej działce też będę je miała -działka ma niecałe 16 metrów szerokości i to już niesie ze sobą ograniczenia. Plusem w kostce jest duży garaż w bryle domu na dwa samochody, z którego ze względu na koszty zrezygnowałabym w nowym domu. Na piętrze mogłabym wygospodarować garderobę i pralnię - z tego też musiałabym zrezygnować w przypadku małego domku. Jest oczywiście cała masa plusów budowy od nowa, których jestem świadoma, a których nie będę wymieniać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mohag 19.04.2006 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 Evva a jak bedziesz rozbudowywac ta kostke, to dlaczego chcesz dac spadzisty dach ?? Stracisz tylko metry, przy podniesieniu i daniu kopertowego w miare plaskiego dachu, bedziesz mogla wykorzystac caly metraz bo skosow nie bedzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts