Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

płatki owsiane - naprawdę muszę je gotować?

smutna lidka

Recommended Posts

kupiłam dzis pł. ow. błyskawiczne

myslalam ze rano błyskawicznie cos sie do nich po prostu dorzuca

a w instrukcji jest mowa o błyskawicznym 35 minutowym gotowaniu - producent najwyraxniej nie widzi tu sprzeczności :wink:

serio nie jada sie ich na surowo?

jada

z gorącym mlekiem

i są takie też błyskawiczniejsze ... jakiś kwadransik bądź dwa

ale w tej sprawie niech wypowiedzą się fachowcy ...

dobre są też płatki ryżowe - to już blitzkrieg przy owsianych

ale skończyła się już promocja ;)

Prawdę mówiąc to płatki owsiane kupiłam kiedyś ale po to żeby samemu zrobić sobie musli. Wymieszałam z suszonymi owocami i orzechami zalałam mlekiem i gotowe. Nie pamiętam czy wczytywałam się w instrukcję obsługi. Teraz polecam otręby granulowane zwłaszcza z jabłkami z Sante. Na pewno nie trzeba ich gotować Asia :)

Za dawnych czasów, których to nawet najstarsi górale nie pamiętają, robiłam sobie musli własnej produkcji (kupnego nie było). Kilka łyżek płatków zalewa się wrzątkiem na noc, rano dodaje się kilka łyżek mleka, miód, orzechy, starte jabłko. Pycha :D .

Acha. A teraz rodzina przepada za ciasteczkami owsianymi. Ale chyba nie da się ich upiec rano na szybko :wink:.

• 5 months później...

smutna lidka - to zależy co chcesz zrobić z tych płatków: jak zupę mleczną z płatkami to musisz zagotować mleko z płatkami ale błyskawiczne gotuje się tylko chwilę jakieś 5 minut i są miękkie a zwykłe, takie "górskie" np, gotuje się długo żeby zmiękły i ten paćkowaty kleik puściły. Ale na zimno i surowo w formie musli to każde płatki możesz jeść

Tak się wymądrzam bo jak w ciąży byłam to pasjami zupy mleczne jadałam :wink: Teraz mi przeszło ale musli z zimnym mleczkiem albo jogurtem jak najbardziej do teraz

Nie bardzo sobie wyobrazam jak mozna gotowac platki owsiane przez 35 min. Ale moze dlatego ze ja zawsze z mlekiem je spozywam.

I wcale nie gotuje. Z platkami to prosta sprawa jest. Zalewam je mlekiem wieczorem , rano wkladam do mikrofali , no a potem szybko je zjadam.

Po 35 minutach platki sa juz w polowie drogi do jelita grubego :D

Lubię zjeść rano coś ciepłego.Dlatego prawie dziennie gotuję sobie albo ryż albo grysik na gęsto albo płatki:

szklanka mleka

szklanka wody

siedem łyżek płatków owsianych

gotuję aż woda lekko wyparuje mieszając co jakiś czas ,robi się z tego taka breja na gęsto.MNIAM.

Wszystko trwa ok.15-20 min.

Lubię zjeść rano coś ciepłego.Dlatego prawie dziennie gotuję sobie albo ryż albo grysik na gęsto albo płatki:

szklanka mleka

szklanka wody

gotuję aż woda lekko wyparuje mieszając co jakiś czas ,robi się z tego taka breja na gęsto.MNIAM.

7 łyżek płatków? :o

ja zjadam 1 - 1,5 i zajmuje mi to z 10 minut

ale mniejsza z tym...

20 minut ? :o :o :o :o

RANO?

to chyba nie dla mnie...

właśnie się zorientowałam [ od godziny w pracy], że jestem w bawełnianych bladowróżowych bokserkach od piżamy :roll:

i bede tak paradować CAŁY dzień

pojadę do sądu w innym mieście

do drugiej pracy

do trzeciej pracy

chyba za wiele nie zdziałam mając świadomośc co mam na sobie

a nie da się zapomnieć, gdyż one starsznie grzeją [ sa grubsze od bokserek bieliźnianych :( i luźniejsze :( ]

nie pytajcie jak do tego doszło, bo nie wiem

pamiętam tylko, ze brałam dziś prysznic, myłam głowę...

wiec Tedii...

TACY ludzie nie mają czasu na gotowanie płatków przez 20 minut :cry:

nie jestem raczej też na tyle zaradna życiowo, żeby zostawić gotujące się płatki samotnie w kuchni...

rany... co za obciach :( :( :(

szklanka mleka

szklanka wody

7 łyżek płatków? :o

ja zjadam 1 - 1,5 i zajmuje mi to z 10 minut

ale mniejsza z tym...

20 minut ? :o :o :o :o

RANO?

to chyba nie dla mnie...

właśnie się zorientowałam [ od godziny w pracy], że jestem w bawełnianych bladowróżowych bokserkach od piżamy :roll:

i bede tak paradować CAŁY dzień

pojadę do sądu w innym mieście

do drugiej pracy

do trzeciej pracy

chyba za wiele nie zdziałam mając świadomośc co mam na sobie

a nie da się zapomnieć, gdyż one starsznie grzeją [ sa grubsze od bokserek bieliźnianych :( i luźniejsze :( ]

nie pytajcie jak do tego doszło, bo nie wiem

pamiętam tylko, ze brałam dziś prysznic, myłam głowę...

wiec Tedii...

TACY ludzie nie mają czasu na gotowanie płatków przez 20 minut :cry:

nie jestem raczej też na tyle zaradna życiowo, żeby zostawić gotujące się płatki samotnie w kuchni...

rany... co za obciach :( :( :(

wyskocz na 5 minut do najbliższego sklepiku z bielizną. Kup cos odpowiedniego w nieotwieranym jeszcze pudełku. 8) Nie męcz się, szkoda dnia

Ale historia jest przezabawna :D