Danielek 20.04.2006 05:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 witamzastanawiam sie nad kopaniem studni. Chce to studnie wykorzystac do budowy domu oraz w pozniejsdzym okresie do podlewania ogrodka.Czy mozna kopac studnie bez wyznaczenia miejsca przez rozdzkaza?mniej wiecej widac w jakiej lini sa inne studnie, i jest ich troche w bliskiej okolicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 20.04.2006 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 Kopać można. To jak na razie wolny kraj. Albo trafisz, albo nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danielek 20.04.2006 05:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 hehe to to wiem, tylko jakie jest prawdopodobienstwo ze nie trafie, jak na terenie dzialek jest kilka studni, mam nadzieje ze wykopia studnie z woda, bo za dziure to chyba nie musze placic ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 20.04.2006 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 Powiedział bym tak. prawdopodobieństwo jest spore, ale nie warte ryzyka. Co będzie jak się śliźnie o metr albo dwa? Albo jeśli ciek wodny skręca. Albo jeśli zmienia głębokość i nie dokopią, bo pojawi się woda „podskórna”? Widziałem sporo takich „oszczędności” po wsiach. Zwykle przy 3-4 studni wzywali różdżkarza. mam nadzieje ze wykopia studnie z woda, bo za dziure to chyba nie musze placic ? No nie wiem czy ktoś będzie zasuwał za darmo. Poza tym do studni to jeszcze kręgi trzeba włożyć, a to też koszt. Jeszcze kwestia głębokości. Jeśli tamte studnie maja po 3-4 m i ta głębokość jest podobna to spore prawdopodobieństwo że na twojej działce też tak będzie. Ryzyko nie takie wielkie. 3 metry można wykopać szybciorem a w razie czego to i kręgi da się wydłubać. Kopanie studni na no 15 m to już spore przedsięwzięcie, bez kręgów kopać się nie da. a kręgi jak już poszły to możesz o nich zapomnieć. Strata może być spora. IMHO gra nie warta świeczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danielek 20.04.2006 06:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 juz mam nerwy z ta woda, wodociagi chca 2600 za podlaczenie tzn za samo pozwolenie a wiem ze niedlugo oplaty nie bedzie i torche szkoda wywalic kase w "błoto" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janaro 20.04.2006 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 juz mam nerwy z ta woda, wodociagi chca 2600 za podlaczenie tzn za samo pozwolenie a wiem ze niedlugo oplaty nie bedzie i torche szkoda wywalic kase w "błoto" Powiedz skąd wiesz że tych oplat nie bedzie? Jestem tym bardzo zainteresowany gdyż u mnie też sobie życzą niezłą kwotę za samą zgodę na przyłączenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e.kala 20.04.2006 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 Ja również chciałabym zrobić studnię. Cel- woda do budowy i podlewanie ogródka. Zastanawiam się nad tym dlatego, bo sądzę, że będzie to w przyszłości duża oszczędność. Jaki może być koszt wykonania studni kopanej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danielek 21.04.2006 05:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2006 u mnie gosciu wola 160 zl za jeden krag + wykop na niego, czyli 1 metr kregi + wykop 320zl, ale bede chcial cos zbic sam powiedzial ze jak bedzie sie lekko kopac to z ceny zejda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danielek 21.04.2006 06:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2006 juz mam nerwy z ta woda, wodociagi chca 2600 za podlaczenie tzn za samo pozwolenie a wiem ze niedlugo oplaty nie bedzie i torche szkoda wywalic kase w "błoto" Powiedz skąd wiesz że tych oplat nie bedzie? Jestem tym bardzo zainteresowany gdyż u mnie też sobie życzą niezłą kwotę za samą zgodę na przyłączenie wiem z forum i w gminie pracuje moja przyszla tesciowa, tzn nie w tej co ja sie boduje ale w sasiedniej, i u nich juz dostali rozporzadzenie by nie brac oplaty za przylaczenie. u mnie w miescie w Kaliszu tez nie biora juz oplaty, i rozmawialem z ludzmi z kilku gmin, w jeden biora w drugiej juz nie dlatego wole studnie wykopac, ktora pozniej przyda sie do podlewania ogrodka i napewno sie zwroci o ile bedzie trafnie wyznaczona tylko sie teko boje ale podobno na moich terenach nie powinno byc problemu z woda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coli 21.04.2006 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2006 Ciekawe czy jest na to jakis przepis? U mnie w gminie chca 2500 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kulin 21.04.2006 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2006 co do opłat jest na forum wątek. U mnie goście chcą 250 zetów za 3 metry z włożeniem kręgow. I nie wiem czy kopać, bo żonka coś nie bardzo chce studnie i ciężko mi ją przekonać. Mówi po co nam, jest woda z wodociągów, jak będzie drogo wychodziło podlewanie i mycie aut, to wtedy wykopiemy - ciężka z nią rozmowa na ten temat, mówię że potem będzie o wiele drożej, ale nie, postawiła na swoim i jestem w kropce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coli 21.04.2006 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2006 masz moze link do tego watku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RicK 21.04.2006 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2006 A może poszukaj jakies ekipy od wiercenia studni (w zależności od miejsca zamieszkania rózne ceny) po ich robocie z ziemi będzie wystawać kawełek plastikowej rury ( może być i metalowa) i wtedy możesz podłaczyc taką ręczną pompę typu abisynka lub elektryczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e.kala 21.04.2006 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2006 co do opłat jest na forum wątek. U mnie goście chcą 250 zetów za 3 metry z włożeniem kręgow. I nie wiem czy kopać, bo żonka coś nie bardzo chce studnie i ciężko mi ją przekonać. Mówi po co nam, jest woda z wodociągów, jak będzie drogo wychodziło podlewanie i mycie aut, to wtedy wykopiemy - ciężka z nią rozmowa na ten temat, mówię że potem będzie o wiele drożej, ale nie, postawiła na swoim i jestem w kropce Na pewno bedzie dużo drożej wychodziło. A jak żona zrobi już ogród to ciężko będzie wpuścić tych do kopania. Poza tym woda do budowy będzie tania (a polewanie stropu ). Gdyby u mnie tyle chcieli to bym się bardzo cieszyła i nie zastanawiała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuczek1719499749 21.04.2006 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2006 Ja również chciałabym zrobić studnię. Cel- woda do budowy i podlewanie ogródka. Zastanawiam się nad tym dlatego, bo sądzę, że będzie to w przyszłości duża oszczędność. Jaki może być koszt wykonania studni kopanej? Rzeczywiście podlewanie ogrodu wodą ze studni to spora oszczędność. Całe życie mieszkam w domu z ogrodem i naprawdę mogę potwierdzić, że latem zużywa się jej bardzo dużo (zwłaszcza jak masz na działce ziemię piaszczystą). Jeden warunek: woda ze studni do podlewania ogrodu musi być dobrej jakości. Jeśli po zbadaniu okaże się, że w wodzie jest dużo żelaza i manganu, to trzeba będzie zadbać o odpowiednie filtry, aby ją uzdatnić. Co do kosztów studni kopanej, to ja znalazłam gostka, który bierze 100 zł/krąg. A skoro już o studniach rozmawiamy, to przy okazji przypomnę nieco przepisów, bo ostatnio się dowiadywałam - może komuś się przyda Odległość studni od granicy to min. 5m, choć można również postawić studnię wspólną na granicy działek. Odległość do osi rowu przydrożnego 7,5 m, a od zbiorników do gromadzenia nieczystości (szamba, POŚ) min. 15 m. Coli - za co w Twojej gminie chcą 2500 zł??? Za Twoją chęć zrobienia sobie studni? Pytałam w swoim Urzędzie i usłyszałam, że studni nawet nie muszę zgłaszać, chyba, że to studnia głębinowa powyżej bodajże 30 metrów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coli 21.04.2006 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2006 za podlaczenie do wodociagu - taka oplata dla Gminy: za co? za to ze sie zgodza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuczek1719499749 21.04.2006 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2006 Aaaaa.... do wodociągu 2500? Powinieneś się cieszyć my oprócz opłat, będziemy jeszcze pewnie musieli na własny koszt go zbudować - ''jedyne'' 40 metrów Super co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuczek1719499749 21.04.2006 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2006 Z tym cieszeniem się to był żart oczywiście Ale i tak Ci zazdroszczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coli 21.04.2006 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2006 My tez musimy pociagnac i do tego z drugiej strony drogi asfaltowej:cry:ale naszczescie jestesmy 1 dzialka od drogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hrumek 21.04.2006 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2006 Wiem jedno, że kopanie studni nie opłaca się. Ryzyko jest duże, że nie będzie wody a już napewno kiedy jest suchy rok. Wiercenie jest 90 % pewniejsze tym bardziej, że wydajność wody nie jest uzależnione od suchego ruku. Stdnie wiercone są na głębokość od 10 m w dół a poziom warstwy nie przepuszczalnej wód gruntowy zaczyna się od 5m, to znaczy, że to co poniżej 5m to woda czysta w większości zdatna do picia i jest zawsze( informacja od panów którzy mi wiercili studnie) Koszt ok 2000,00 PLN na wiele wiele lat gdzie już po okresie samej budowy prawdopodobnie się zwrócą te pieniądze. Polecam bo jestem zadowolony z mojej studni. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts