zuczek1719499749 21.04.2006 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2006 Hrumek - my też przez jakiś czas zastanawialiśmy się nad studnią wierconą, ale z wszyskimi studniarzami, z którymi rozmawialam, miałam jedną odpowiedź: skoro u pani glina, to my wiercenia się nie podejmujemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e.kala 21.04.2006 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2006 Hrumek - my też przez jakiś czas zastanawialiśmy się nad studnią wierconą, ale z wszyskimi studniarzami, z którymi rozmawialam, miałam jedną odpowiedź: skoro u pani glina, to my wiercenia się nie podejmujemy U mnie też glina. A jak u ciebie z jakością wody? Czy masz filtry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuczek1719499749 21.04.2006 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2006 Hrumek - my też przez jakiś czas zastanawialiśmy się nad studnią wierconą, ale z wszyskimi studniarzami, z którymi rozmawialam, miałam jedną odpowiedź: skoro u pani glina, to my wiercenia się nie podejmujemy U mnie też glina. A jak u ciebie z jakością wody? Czy masz filtry? Tutaj gdzie mieszkam obecnie, u teściów, jest ziemia ciężka, gliniasta. Studnię mamy na kręgi, nie głęboką, bo na 5 kręgów. Woda jest tak czyściutka, że żadnych filtrów nie potrzeba, a wody jest pod dostatkiem i do podlewania ogrodu, i do napełnienia moim małym szwagierkom całkiem sporego basenu. Natomiast na naszej działce ziemia jest trochę lżejsza, tzn też glina, ale z domieszką piasku (to się chyba fachowo nazywa piaski gliniaste czy gliny piaszczyste ). Studni jeszcze tam nie mamy, więc trudno mi przewidzieć jakiej woda będzie jakości. Poradzono nam, że jeśli chcemy wodę ze studni wykorzystywać do podlewania ogrodu, to lepiej zrobić trochę głębszą niż za płytką. Ale jak widać nie zawsze jest to regułą, że jakość wody zależy od głębokości studni Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danielek 24.04.2006 13:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2006 Zuczki te przepisydotycza studni wierconej tylko ? czy takiej na kregi tez ? bo moja jest przy granicy kopana mam nadzieje ze to tyczy sie tlyko wierconych :| A skoro już o studniach rozmawiamy, to przy okazji przypomnę nieco przepisów, bo ostatnio się dowiadywałam - może komuś się przyda Odległość studni od granicy to min. 5m, choć można również postawić studnię wspólną na granicy działek. Odległość do osi rowu przydrożnego 7,5 m, a od zbiorników do gromadzenia nieczystości (szamba, POŚ) min. 15 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danielek 24.04.2006 13:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2006 a jeszcze mam pytanie odnosnie pracy pompy. Jesli by wrzucuc taka zwykla pompe za 80 zl 700/1000W to jak wtedy wychodzi koszt tej wody w porownaniu do wody z wodociagow ? liczyl ktos ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość SS 24.04.2006 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2006 Wiem jedno, że kopanie studni nie opłaca się. Ryzyko jest duże, że nie będzie wody a już napewno kiedy jest suchy rok. Wiercenie jest 90 % pewniejsze tym bardziej, że wydajność wody nie jest uzależnione od suchego ruku. Stdnie wiercone są na głębokość od 10 m w dół a poziom warstwy nie przepuszczalnej wód gruntowy zaczyna się od 5m, to znaczy, że to co poniżej 5m to woda czysta w większości zdatna do picia i jest zawsze( informacja od panów którzy mi wiercili studnie) Koszt ok 2000,00 PLN na wiele wiele lat gdzie już po okresie samej budowy prawdopodobnie się zwrócą te pieniądze. Polecam bo jestem zadowolony z mojej studni. Pozdrawiam uwielbiam takie teksty nie wiem czego w nich więcej radości życia czy naiwnosci bo tak - moja żona jest chuda czyli żony są chude są miejsca /tereny/ gdzie można robić kazdy rodzaj studni a są takie, że wodę można pozyskac tylko za pomocą jednego rodzaju studni i koniec studnie kręgowe są zalecane tam gdzie miąższośc warstwy jest niewielka, mała wydajnośc warstwy nie nadaje na posadowienie filtru studni rurowej co do cen studni kregowych to one zależą od okolicy bo przecież inaczej kosztuje metr kopania w piachu a inaczej w ile który trzeba łomem i kilofem odłupywać cena wyjsciowa do rozmów to kopanie = cena kręgu dobrze posadowiona studnia kręgowa to bedzie żyła i 100 lat studnia wiercona od kilku do kilkudziesięciu lat zyje i dalej albo remont albo wiercenie od nowa Muratory 5/2006 oraz 3,4,5 z 2005 roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danielek 25.04.2006 05:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2006 ja mam nadzieje ze w moim wykopie pokaze sie woda tak juz na 3-4 metrach bo jesli nie to i pozostanie mi zrobic ze studni zbiornik na deszczowke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuczek1719499749 25.04.2006 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2006 Danielek - w przepisach jest określenie ''studnia'' bez rozdziału na kopane i wiercone, więc wydaje mi się, że przepisy dotyczą każdego rodzaju studni. Ale najlepiej jeśli dowiesz się w swoim Urzędzie, bo nie chciałabym wprowadzać nikogo w błąd. cena wyjsciowa do rozmów to kopanie = cena kręgu SS - przeważnie chcą 150-200 zł/krag (sama robocizna), a kręgi u nas kosztują w przedziale 75-90 zł. Facet, którego znalazłam za 100 zł nawet nie chciał brać na siebie odpowiedzialności za to, że może nie być wody tam, gdzie wykopie dziurę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danielek 25.04.2006 12:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2006 jesli bedzie woda to zakryje i tak wlaz i zrobie maly wlazik zrobie z niej ladny kwietnik albo cos, bo juz zaczeli kopac. u sasiada widzialem studnie to tez przy granicy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arkaluz 25.04.2006 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2006 WitamJa zdecydowałem że wodę pozyskam ze studni wierconej. W domu będzie hydrofor ze zbiornikiem 100 litrów. Mam do Was pytanie. Docelowo wodę będzie ciągnął hydrofor jak już będzie wybudowany dom. Ale jak pozyskać wodę na czas budowy. Czy można zamontować pompę ręczną?????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 25.04.2006 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2006 a jeszcze mam pytanie odnosnie pracy pompy. Jesli by wrzucuc taka zwykla pompe za 80 zl 700/1000W to jak wtedy wychodzi koszt tej wody w porownaniu do wody z wodociagow ? liczyl ktos ? No właśnie? Takie pompki mają chyba wydajność 3600 l/h, realnie 3000 l/h, czyli 3 m3. Po ile teraz jest woda? Chyba coś koło 2 zł, czyli wychodzi koszt 6 zł z wodociągów. To samo z pompki to prąd 1 kWh koło 0,35 zł, amortyzacja pompki, amortyzacja studni i suma sumarum niewiele taniej wyjdzie. Ale ja podłączam pod polewaczki wodę ze studni, bo studnia wiercona jest, pompka też, więc czemu nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danielek 25.04.2006 19:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2006 wiec panowie i paniem, dzisiaj jade na budowe zerknac czy kopia mi studnie patrze nie ma ich podchodze blizej a tam 3 kregi w ziemi i czwarty kawalek tylko wkopany i co ? na dnie woda bylo jej ok 10-20 cm a pozniej bloto na polowe kregu albo i wiecej. "KOPACZ" mial dzisiaj jechac wieczorem lub jutro rano i zobaczyc czy wpuscic jeszcze jeden krag czy dwa i bede chyba mial juz jutro studnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuczek1719499749 26.04.2006 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2006 jesli bedzie woda to zakryje i tak wlaz i zrobie maly wlazik zrobie z niej ladny kwietnik albo cos, bo juz zaczeli kopac. u sasiada widzialem studnie to tez przy granicy ... U nas na osiedlu ludzie też raczej nie przestrzegają tych przepisów, sytuują studnie najczęściej 3 metry od granicy (pewnie myślą, że jest tak jak w przypadku domu). Pan w urzędzie dał mi do zrozumienia, że oni takimi ''pierdołami'' nie zaprzątają sobie głowy i po prostu nie sprawdzają tego. Na Twoim miejscu nie przejmowałabym się tym, zwłaszcza, że sąsiad też ma bliżej granicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuczek1719499749 26.04.2006 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2006 I jeszcze jedno. Właśnie się dowiedziałam, że na studnie będziemy musieli czekać 1,5 miesiąca taki mają ruch w interesie. Jestem tak zła, że chyba zaraz sama wykopię tą studnię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 26.04.2006 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2006 Ja zdecydowałam i zakupiłam na rynku pompe ruska ok.90 zł i mam nadzieje,że na czas budowy wystarczy, potem kupię docelową. Ruska bo nie chce aby mi ktos cos ukradł z budowy , więc na koniec dnia bede ja wyciagała z rury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danielek 26.04.2006 15:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2006 u mnie jest juz woda na 1,5m idzie zyla podobno tak kopacze mowia. Dzisiaj bylem na budowie i kopali dalej, teraz sa 4 kregi wkopane, wody bylo jak zajechalem na ok jeden krag czyli 0,5 metra a kregi 100 cm chyba wkopie jeszcze max jeden czyli na 5 kregow i zostawie narazie, widzialem jak nachodzi woda, normalnie ida 3 male zylki fajnie to wygladalo jak woda nachodzila w sumie druga studnie kopal bym sam jesli by mialo to wygladac tak jak u mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duende 26.04.2006 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2006 Odległość do osi rowu przydrożnego 7,5 m, a od zbiorników do gromadzenia nieczystości (szamba, POŚ) min. 15 m. ciekawe czy dlugo juz funkcjonuja te przepisy bo ja mam przy domu studnie 12-metrową a tuż obok niej poprzednicy od lat mieli wielki gnojownik i ubikacje/wychodek bez szamba... Koszmar. Teraz chcemy to wszystko oczyścić i wywieźć, fundamenty wykopać i wyrównać teren a studnię odmulić (nie była używana od lat) i zachować właśnie do podlewania sporego ogrodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duende 26.04.2006 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2006 Odległość do osi rowu przydrożnego 7,5 m, a od zbiorników do gromadzenia nieczystości (szamba, POŚ) min. 15 m. ciekawe czy dlugo juz funkcjonuja te przepisy bo ja mam przy domu studnie 12-metrową a tuż obok niej poprzednicy od lat mieli wielki gnojownik i ubikacje/wychodek bez szamba... Koszmar. Teraz chcemy to wszystko oczyścić i wywieźć, fundamenty wykopać i wyrównać teren a studnię odmulić (nie była używana od lat) i zachować właśnie do podlewania sporego ogrodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bialy63 29.04.2006 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2006 A może tak ktos da namiar na fachowcow od wierconych studni działających w okolicach Katowic. Z gory dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beaty 30.04.2006 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2006 Biały63 zapytaj w GEOTEST-cie w Tychach. Jeżdżą po całej Polsce ale są drodzy - za 1 m ok. 300 zł. Robili u mnie 22m studnię przez 3 dni, jestem bardzo zadowolona z jej wykonania i użytych materiałów. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts