Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

studnia - pytania

Danielek

Recommended Posts

• Odpowiedzi 75
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hrumek - my też przez jakiś czas zastanawialiśmy się nad studnią wierconą, ale z wszyskimi studniarzami, z którymi rozmawialam, miałam jedną odpowiedź: skoro u pani glina, to my wiercenia się nie podejmujemy :(

U mnie też glina. A jak u ciebie z jakością wody? Czy masz filtry?

Tutaj gdzie mieszkam obecnie, u teściów, jest ziemia ciężka, gliniasta. Studnię mamy na kręgi, nie głęboką, bo na 5 kręgów. Woda jest tak czyściutka, że żadnych filtrów nie potrzeba, a wody jest pod dostatkiem i do podlewania ogrodu, i do napełnienia moim małym szwagierkom całkiem sporego basenu.

Natomiast na naszej działce ziemia jest trochę lżejsza, tzn też glina, ale z domieszką piasku (to się chyba fachowo nazywa piaski gliniaste czy gliny piaszczyste :roll: ). Studni jeszcze tam nie mamy, więc trudno mi przewidzieć jakiej woda będzie jakości. Poradzono nam, że jeśli chcemy wodę ze studni wykorzystywać do podlewania ogrodu, to lepiej zrobić trochę głębszą niż za płytką. Ale jak widać nie zawsze jest to regułą, że jakość wody zależy od głębokości studni :wink:

Pozdrawiam

Zuczki te przepisydotycza studni wierconej tylko ? czy takiej na kregi tez ? bo moja jest przy granicy kopana :o mam nadzieje ze to tyczy sie tlyko wierconych :|

A skoro już o studniach rozmawiamy, to przy okazji przypomnę nieco przepisów, bo ostatnio się dowiadywałam - może komuś się przyda :wink: Odległość studni od granicy to min. 5m, choć można również postawić studnię wspólną na granicy działek. Odległość do osi rowu przydrożnego 7,5 m, a od zbiorników do gromadzenia nieczystości (szamba, POŚ) min. 15 m.

Gość SS
Wiem jedno, że kopanie studni nie opłaca się. Ryzyko jest duże, że nie będzie wody a już napewno kiedy jest suchy rok. Wiercenie jest 90 % pewniejsze tym bardziej, że wydajność wody nie jest uzależnione od suchego ruku. Stdnie wiercone są na głębokość od 10 m w dół a poziom warstwy nie przepuszczalnej wód gruntowy zaczyna się od 5m, to znaczy, że to co poniżej 5m to woda czysta w większości zdatna do picia i jest zawsze( informacja od panów którzy mi wiercili studnie) Koszt ok 2000,00 PLN na wiele wiele lat gdzie już po okresie samej budowy prawdopodobnie się zwrócą te pieniądze. Polecam bo jestem zadowolony z mojej studni. Pozdrawiam

uwielbiam takie teksty

nie wiem czego w nich więcej radości życia czy naiwnosci

bo tak - moja żona jest chuda czyli żony są chude

są miejsca /tereny/ gdzie można robić kazdy rodzaj studni a są takie, że wodę można pozyskac tylko za pomocą jednego rodzaju studni i koniec

studnie kręgowe są zalecane tam gdzie miąższośc warstwy jest niewielka, mała wydajnośc warstwy nie nadaje na posadowienie filtru studni rurowej

co do cen studni kregowych to one zależą od okolicy bo przecież inaczej kosztuje metr kopania w piachu a inaczej w ile który trzeba łomem i kilofem odłupywać

cena wyjsciowa do rozmów to kopanie = cena kręgu

dobrze posadowiona studnia kręgowa to bedzie żyła i 100 lat

studnia wiercona od kilku do kilkudziesięciu lat zyje i dalej albo remont albo wiercenie od nowa

Muratory 5/2006 oraz 3,4,5 z 2005 roku

Danielek - w przepisach jest określenie ''studnia'' bez rozdziału na kopane i wiercone, więc wydaje mi się, że przepisy dotyczą każdego rodzaju studni. Ale najlepiej jeśli dowiesz się w swoim Urzędzie, bo nie chciałabym wprowadzać nikogo w błąd.

cena wyjsciowa do rozmów to kopanie = cena kręgu

SS - przeważnie chcą 150-200 zł/krag (sama robocizna), a kręgi u nas kosztują w przedziale 75-90 zł. Facet, którego znalazłam za 100 zł nawet nie chciał brać na siebie odpowiedzialności za to, że może nie być wody tam, gdzie wykopie dziurę :evil:

Witam

Ja zdecydowałem że wodę pozyskam ze studni wierconej. W domu będzie hydrofor ze zbiornikiem 100 litrów. Mam do Was pytanie.

Docelowo wodę będzie ciągnął hydrofor jak już będzie wybudowany dom. Ale jak pozyskać wodę na czas budowy. Czy można zamontować pompę ręczną??????

a jeszcze mam pytanie odnosnie pracy pompy. Jesli by wrzucuc taka zwykla pompe za 80 zl 700/1000W to jak wtedy wychodzi koszt tej wody w porownaniu do wody z wodociagow ? liczyl ktos ? :)

No właśnie?

Takie pompki mają chyba wydajność 3600 l/h, realnie 3000 l/h, czyli 3 m3.

Po ile teraz jest woda? Chyba coś koło 2 zł, czyli wychodzi koszt 6 zł z wodociągów.

To samo z pompki to prąd 1 kWh koło 0,35 zł, amortyzacja pompki, amortyzacja studni i suma sumarum niewiele taniej wyjdzie.

Ale ja podłączam pod polewaczki wodę ze studni, bo studnia wiercona jest, pompka też, więc czemu nie.

wiec panowie i paniem, dzisiaj jade na budowe zerknac czy kopia mi studnie patrze nie ma ich :evil: podchodze blizej a tam 3 kregi w ziemi i czwarty kawalek tylko wkopany i co ? na dnie woda :D bylo jej ok 10-20 cm a pozniej bloto na polowe kregu albo i wiecej. "KOPACZ" mial dzisiaj jechac wieczorem lub jutro rano i zobaczyc czy wpuscic jeszcze jeden krag czy dwa i bede chyba mial juz jutro studnie :D

jesli bedzie woda to zakryje i tak wlaz i zrobie maly wlazik ;) zrobie z niej ladny kwietnik albo cos, bo juz zaczeli kopac. u sasiada widzialem studnie to tez przy granicy ...

U nas na osiedlu ludzie też raczej nie przestrzegają tych przepisów, sytuują studnie najczęściej 3 metry od granicy (pewnie myślą, że jest tak jak w przypadku domu). Pan w urzędzie dał mi do zrozumienia, że oni takimi ''pierdołami'' nie zaprzątają sobie głowy i po prostu nie sprawdzają tego. Na Twoim miejscu nie przejmowałabym się tym, zwłaszcza, że sąsiad też ma bliżej granicy.

u mnie jest juz woda :) na 1,5m idzie zyla :o podobno tak kopacze mowia.

Dzisiaj bylem na budowie i kopali dalej, teraz sa 4 kregi wkopane, wody bylo jak zajechalem na ok jeden krag czyli 0,5 metra a kregi 100 cm ;)

chyba wkopie jeszcze max jeden czyli na 5 kregow i zostawie narazie, widzialem jak nachodzi woda, normalnie ida 3 male zylki :) fajnie to wygladalo jak woda nachodzila :)

w sumie druga studnie kopal bym sam ;) jesli by mialo to wygladac tak jak u mnie ;)

Odległość do osi rowu przydrożnego 7,5 m, a od zbiorników do gromadzenia nieczystości (szamba, POŚ) min. 15 m.

ciekawe czy dlugo juz funkcjonuja te przepisy bo ja mam przy domu studnie 12-metrową a tuż obok niej poprzednicy od lat mieli wielki gnojownik i ubikacje/wychodek bez szamba... :o Koszmar.

Teraz chcemy to wszystko oczyścić i wywieźć, fundamenty wykopać i wyrównać teren a studnię odmulić (nie była używana od lat) i zachować właśnie do podlewania sporego ogrodu.

Odległość do osi rowu przydrożnego 7,5 m, a od zbiorników do gromadzenia nieczystości (szamba, POŚ) min. 15 m.

ciekawe czy dlugo juz funkcjonuja te przepisy bo ja mam przy domu studnie 12-metrową a tuż obok niej poprzednicy od lat mieli wielki gnojownik i ubikacje/wychodek bez szamba... :o Koszmar.

Teraz chcemy to wszystko oczyścić i wywieźć, fundamenty wykopać i wyrównać teren a studnię odmulić (nie była używana od lat) i zachować właśnie do podlewania sporego ogrodu.