bialy63 30.04.2006 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2006 Beaty dziekuje za informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 30.04.2006 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2006 Bardzo drogo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
conan 01.05.2006 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2006 mnie robił studnie za 200 za metr facet Deda z Tychów tanio ale trzeba ich pilnowac i dokładnie omówic cene i jej składniki , w cene wliczony materiał tylko facet zawsze próbował kręcić studnia ok . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Simeone 01.05.2006 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2006 Chciałbym wywiercić studnię i poszukuję sprawdzonej ekipy. która wykonuje również próbne odwierty najlepiej z woj. pomorskiego lub warmińsko-mazurskiego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vondraczek 02.05.2006 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2006 Kilka informacji apropos kopania studni można znaleść w dziale Zrób to sam!http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=55648 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duende 03.05.2006 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2006 Kilka informacji apropos kopania studni można znaleść w dziale Zrób to sam! http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=55648 Vondraczek, moje gratulacje! Jestem pod wrażeniem Twojej pomysłowości i wspaniałego podejścia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vondraczek 03.05.2006 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2006 A dziękuje! Pomysłów to ja mam setki ale żeby tak jeszcze czasu było żeby je realizować. Nie mówiąc o opatentowaniu Teraz moje sny ( bo z nich czerpie moje pomysły ) są na etapie realizacji darmowego zasilania z generatora napięciowego zwanego wiatrakiem - całkiem mocno u mnie wieje i trza to wykorzystać Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bluszcz 2 29.01.2007 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 Co będzie lepsze w do domu jednorodzinnego z duzym ogrodem. W naszym domu jest bardzo mała kotłownia ok 8m2, w zwiazku z czym chcemy jak najlepiej wygospodarować miejsce. Zastanawiamy się nad pompą głębinową bo nie zabiera duzo miejsca i jest cicha, hydrofor ma duze gabaryty i jest głośny ale chyba bardziej wystarczalny. Co bedzie lepsze dla 4 osobowej rodziny, czy pompa sprawdzi się w lecie przy duzym zużyciu wody do podlewania ogródka i przy pozostałych pracach domowych. jakie są atuty za hydroforem a pompą głębinową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bluszcz 2 29.01.2007 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 Co będzie lepsze w do domu jednorodzinnego z duzym ogrodem. W naszym domu jest bardzo mała kotłownia ok 8m2, w zwiazku z czym chcemy jak najlepiej wygospodarować miejsce. Zastanawiamy się nad pompą głębinową bo nie zabiera duzo miejsca i jest cicha, hydrofor ma duze gabaryty i jest głośny ale chyba bardziej wystarczalny. Co bedzie lepsze dla 4 osobowej rodziny, czy pompa sprawdzi się w lecie przy duzym zużyciu wody do podlewania ogródka i przy pozostałych pracach domowych. jakie są atuty za hydroforem a pompą głębinową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boru 15.03.2008 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 Co będzie lepsze w do domu jednorodzinnego z duzym ogrodem. W naszym domu jest bardzo mała kotłownia ok 8m2, w zwiazku z czym chcemy jak najlepiej wygospodarować miejsce. Zastanawiamy się nad pompą głębinową bo nie zabiera duzo miejsca i jest cicha, hydrofor ma duze gabaryty i jest głośny ale chyba bardziej wystarczalny. Co bedzie lepsze dla 4 osobowej rodziny, czy pompa sprawdzi się w lecie przy duzym zużyciu wody do podlewania ogródka i przy pozostałych pracach domowych. jakie są atuty za hydroforem a pompą głębinową rowniez nurtuja mnie te pytania a odpowiedzi nie widze wiec podnosze watek jak to jest z hydroforem i poma glebinowoa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
urgot 27.03.2008 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 To jest troche inaczej. Hydrofor to zbiornik na wode który poprzez ciśnienie reguluje prace pompy i stanowi rezerwuar wody . Czyli aby za każdorazowym odkręceniem kranu nie musiała się załączać pompa.A pompa może być ssąca tzw hydroforowa lub głebinowa. Jeżeli mamy studnie głębinową o śrenicy rur min ~ 10cm to możemy do środka zapuścić pompe. Gdy do lustra wody mamy płycej niż 7m to wtedy możemy kupić pompe hydroforową. Przy pompie głębinowej po pierwsze jest cicho w domu i generalnie jest mniej problemów jak z pompą hydroforową (częste problemy z zaworem zwrotnym nieszczelnością na ssaniu wody cieknące uszczelnienie w pompie itp) Tak więc najlepiej kupić pompe głębinową najlepiej na 220v i luzz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
urgot 27.03.2008 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 W sumie jeżeli ktoś ma jakieś konkretne pytanie w sprawie studni to prosze pisać na [email protected] ,może coś pomoge Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smoook 19.06.2008 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 mnie robił studnie za 200 za metr facet Deda z Tychów tanio ale trzeba ich pilnowac i dokładnie omówic cene i jej składniki , w cene wliczony materiał tylko facet zawsze próbował kręcić studnia ok . a jak z transportem, we własnym zakresie? mogłabym dostać jakieś namiary? jeżeli oczywiście firma godna polecenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 20.06.2008 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 Zwykłą pompę hydroforową można umieścić w studni kopanej (oczywiście o ile lustro wody nie jest zbyt blisko powierzchni). Mocuje się dwa kątowniki i do nich przykręca pompę. Sam zbiornik można wtedy dać już w domu (jest cicho).Minusem jest ciężki dostęp do pompy w razie czego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rasp-berry 20.06.2008 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 U nas też będzie woda ze studni głębinowej, ale niestety jako jedyne źródło, więc i do prania i do pisia i do podlewania itd. Niby sanepid zbadał i jest dobra, ale ja nie wiem.. Może ktoś podpowie jak dodatkowo taką wodę oczyścić: jakieś filtry, zmiękczacze, odzelazniacze,odmanganiacze????Czy to, że w odległości ok. 300m jest duże jezioro może mieć wpływ na wodę głębinową?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek1204 15.07.2008 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 U nas jest już studnia kopana na ok. 12 kregów. Zasobna w wodę, lekki spadek terenu, teren niskich gór. Wymaga ona jednak remontu, bo po opadach jest mętna i zanieczyszczona.Temat wodociagu ciągnie się już 4 lata. Musimy chyba liczyć na siebie.Poradźcie co robić : wyremontowac starą kopaną, czy wiercić nową ( w tej starej ? ), zainstalować wszelkie filtry ( też nie wiem jakie ) i umieścić hydrofor. Na hyrdofor nie mamy miejsca w domu. Zastanawiamy się nad wkopaniem obok studni np betonowego szamba prostokatnego, wyizolowaniem go styropianem, umieszczeniem tam hydroforu. Czy to dobry pomysł ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kowalio 15.07.2008 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 mam takie pytanie ... ciągle doradzane są i pisane jest o hydroforach jako magazynie wody, który się bardzo poci, jest duży poza tym. Mam studnię głebinową i w domu tylko naczynie przeponowe. Ciśnienie w sieci ustawione na manometrze od 4 do 6atm. Czy nie lepiej z naczyniem przeponowym ? to to małe na zdjęciu niebieskie i tyle co mam w domu http://images31.fotosik.pl/320/ceb5a394ec8dee16.jpg pompa ta zasila dom, ogród z nawadnianiem i basen, co prawda to potwór trójfazowy ale naczynie przeponowe to alternatywa dla osób, które nie mają miejsca - zmieściło się to to takie małe pod schodami nie większe od siatki z zakupamiBluszcz2 moja kotłownia to z miejscem pod schodami jakieś 10 metrów też musiałem przemyśleć co kosztem czego, poza tym metr domu to jakieś 3k zł, więc do ceny taniego rozwiązania a gabarytowego trzeba dodać jego kawałek podłogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revalidon 16.07.2008 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2008 Jak masz wodę ok, to przeponówka jest najlepszym rozwiązaniem... najczęściej woda jest zażelaziona, a wtedy trzeba wstawiać odżelaziacz i zbiornik hydroforowy min. 300l... miałeś po prostu szczęście... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kowalio 16.07.2008 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2008 czyli jak bym chciał teraz wstawić uzdatnianie wody to już niemożliwe ? Przez uzdatniacz nie moze woda "przechodzić" w trybie ciągłym tylko musi się zbierać do zbiornika ? Na część kuchenną chciałem coś założyć. Rzeczywiście po badaniach wodę mam taką jak z butelek, studnia wiercona w warstwach górnej jury ale jak kupowałem pompę i całe te do niej bajery z montażem to nikt nie pytał chorobcia czy mam wodę ok, czyli bardziej widzę chyba tu miałem szczęście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damickp 05.08.2008 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2008 Witam Poszukuje ekipy z Śląską do wywiercenia studni w Gliwicach - może ktoś z Was ma namiary? Dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts