Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

studnia - pytania

Danielek

Recommended Posts

• Odpowiedzi 75
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A dziękuje! :D Pomysłów to ja mam setki ale żeby tak jeszcze czasu było żeby je realizować. Nie mówiąc o opatentowaniu :wink:

Teraz moje sny ( bo z nich czerpie moje pomysły :lol: ) są na etapie realizacji darmowego zasilania z generatora napięciowego zwanego wiatrakiem - całkiem mocno u mnie wieje i trza to wykorzystać :p

Pozdrawiam.

• 8 months później...

Co będzie lepsze w do domu jednorodzinnego z duzym ogrodem.

W naszym domu jest bardzo mała kotłownia ok 8m2, w zwiazku z czym chcemy jak najlepiej wygospodarować miejsce. Zastanawiamy się nad pompą głębinową bo nie zabiera duzo miejsca i jest cicha, hydrofor ma duze gabaryty i jest głośny ale chyba bardziej wystarczalny.

Co bedzie lepsze dla 4 osobowej rodziny, czy pompa sprawdzi się w lecie przy duzym zużyciu wody do podlewania ogródka i przy pozostałych pracach domowych. jakie są atuty za hydroforem a pompą głębinową

W naszym domu jest bardzo mała kotłownia ok 8m2, w zwiazku z czym chcemy jak najlepiej wygospodarować miejsce. Zastanawiamy się nad pompą głębinową bo nie zabiera duzo miejsca i jest cicha, hydrofor ma duze gabaryty i jest głośny ale chyba bardziej wystarczalny.

Co bedzie lepsze dla 4 osobowej rodziny, czy pompa sprawdzi się w lecie przy duzym zużyciu wody do podlewania ogródka i przy pozostałych pracach domowych. jakie są atuty za hydroforem a pompą głębinową

• 1 year później...

rowniez nurtuja mnie te pytania a odpowiedzi nie widze wiec podnosze watek

jak to jest z hydroforem i poma glebinowoa?

• 2 weeks później...

To jest troche inaczej.

Hydrofor to zbiornik na wode który poprzez ciśnienie reguluje prace pompy i stanowi rezerwuar wody . Czyli aby za każdorazowym odkręceniem kranu nie musiała się załączać pompa.

A pompa może być ssąca tzw hydroforowa lub głebinowa. Jeżeli mamy studnie głębinową o śrenicy rur min ~ 10cm to możemy do środka zapuścić pompe. Gdy do lustra wody mamy płycej niż 7m to wtedy możemy kupić pompe hydroforową.

Przy pompie głębinowej po pierwsze jest cicho w domu i generalnie jest mniej problemów jak z pompą hydroforową (częste problemy z zaworem zwrotnym nieszczelnością na ssaniu wody cieknące uszczelnienie w pompie itp)

Tak więc najlepiej kupić pompe głębinową najlepiej na 220v i luzz.

• 2 months później...
mnie robił studnie za 200 za metr facet Deda z Tychów tanio ale trzeba ich pilnowac i dokładnie omówic cene i jej składniki , w cene wliczony materiał tylko facet zawsze próbował kręcić studnia ok .

a jak z transportem, we własnym zakresie? mogłabym dostać jakieś namiary? jeżeli oczywiście firma godna polecenia...

U nas też będzie woda ze studni głębinowej, ale niestety jako jedyne źródło, więc i do prania i do pisia i do podlewania itd. Niby sanepid zbadał i jest dobra, ale ja nie wiem.. Może ktoś podpowie jak dodatkowo taką wodę oczyścić: jakieś filtry, zmiękczacze, odzelazniacze,odmanganiacze????

Czy to, że w odległości ok. 300m jest duże jezioro może mieć wpływ na wodę głębinową??

• 4 weeks później...

U nas jest już studnia kopana na ok. 12 kregów. Zasobna w wodę, lekki spadek terenu, teren niskich gór. Wymaga ona jednak remontu, bo po opadach jest mętna i zanieczyszczona.

Temat wodociagu ciągnie się już 4 lata. Musimy chyba liczyć na siebie.

Poradźcie co robić : wyremontowac starą kopaną, czy wiercić nową ( w tej starej ? ), zainstalować wszelkie filtry ( też nie wiem jakie ) i umieścić hydrofor.

Na hyrdofor nie mamy miejsca w domu. Zastanawiamy się nad wkopaniem obok studni np betonowego szamba prostokatnego, wyizolowaniem go styropianem, umieszczeniem tam hydroforu. Czy to dobry pomysł ?

mam takie pytanie ... ciągle doradzane są i pisane jest o hydroforach jako magazynie wody, który się bardzo poci, jest duży poza tym. Mam studnię głebinową i w domu tylko naczynie przeponowe. Ciśnienie w sieci ustawione na manometrze od 4 do 6atm. Czy nie lepiej z naczyniem przeponowym ? to to małe na zdjęciu niebieskie i tyle co mam w domu

http://images31.fotosik.pl/320/ceb5a394ec8dee16.jpg

pompa ta zasila dom, ogród z nawadnianiem i basen, co prawda to potwór trójfazowy ale naczynie przeponowe to alternatywa dla osób, które nie mają miejsca - zmieściło się to to takie małe pod schodami nie większe od siatki z zakupami

Bluszcz2 moja kotłownia to z miejscem pod schodami jakieś 10 metrów też musiałem przemyśleć co kosztem czego, poza tym metr domu to jakieś 3k zł, więc do ceny taniego rozwiązania a gabarytowego trzeba dodać jego kawałek podłogi.

czyli jak bym chciał teraz wstawić uzdatnianie wody to już niemożliwe ? Przez uzdatniacz nie moze woda "przechodzić" w trybie ciągłym tylko musi się zbierać do zbiornika ? Na część kuchenną chciałem coś założyć. Rzeczywiście po badaniach wodę mam taką jak z butelek, studnia wiercona w warstwach górnej jury ale jak kupowałem pompę i całe te do niej bajery z montażem to nikt nie pytał chorobcia czy mam wodę ok, czyli bardziej widzę chyba tu miałem szczęście.

• 3 weeks później...