Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

studnia - pytania

Danielek

Recommended Posts

Witam,

Mam pytanie do posiadaczy studni, czy w Starostwie przy odbiorze, trzeba skladac wynki badania bakteriologicznego wody ze studni, jesli jest studnia jest jedynym zrodlem wody uzytkowej?

Czy sa na to jakies przepisy?

Mamy wode na ok. 30m, pod mega warstwa gliny. Z roznych zrodel wiem, ze nie moze byc tam bakterii. Pewne laboratorum, ktore robilo nam badania pobralo sobie probke, nie informujac, ze na 100% mozemy spodziewac sie bakterii, gdyz uklad jest zanieczyszczony (kran, rury, zbiornik) Wystarczylaby informacja, ze uklad musi byc zdezynfekowany przed badaniem, zebysmy spali spokojnie. Teraz wode trzeba badac pownownie, dlatego ze ktos nabija sobie kieszen w ten sposob :(

• Odpowiedzi 75
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

oświadczyliśmy, że wodę do celów pitnych będziemy kupować i to wystarczyło

żadnych badań nie okazywaliśmy

w naszej wodzie były bakterie, pomimo tego, że czerpiemy ją spod skał nieprzepuszczalnych- prawdopodobnie wpadły żaby przed etapem montażu głowicy studni

coli pozbyliśmy się poprzez wlanie do studni w odpowiedniej ilości podchlorynu sodu- kupiliśmy go w zakładzie odczynników chemicznych

śmierdziało przez tydzień- wytruło wszystko, nawet bakterie w oczyszczalni ścieków

... Teraz wode trzeba badac pownownie, dlatego ze ktos nabija sobie kieszen w ten sposob :(

a kto Cie zmusza do badania wody ? a tym samym nabija komuś innemu kieszeń ...

ciekaw jestem czyja to nadgorliwośc ...

... Starostwo chce miec wyniki badan, przynajmniej u mnie. Szukam jakichs przepisow na to ...

zamiast szukac - prosciej jest sie zwrócić do Starostwa o podanie podstawy prawnej ...

acha, zapytaj dodatkowo czy wolno jest pic brudna wode czy jest to prawnie zabronione ...

ciekawe co wymyslą ... :-?

Nadgorliwosc bynajmniej nie moja :evil: Starostwo chce miec wyniki badan, przynajmniej u mnie. Szukam jakichs przepisow na to.

Dzieki za konstruktywna pomoc

U mnie nadzór budowlany jak pytałem twierdził że będzie potrzebne badanie wody do odbioru budynku (własna studnia). Z nimi wole nie zadzierać - zbadam wodę po filtrze RO :)

• 1 year później...

Witam,

Wlasnie czekam na pozwolenie na budowe i rowniez chcialem wykopac u mnie na dzialce studnie. Wode chcialbym uzywaz do budowy ale rowniez pozniej np mycie auta czy podlewanie ogrodu. Mialem robione badania gruntu przez geologa z uwagi na niski poziom wod gruntowych okolo 1m. Od okolo 1m do 3m mam gline a nastepnie piaski, rozumie ze musial bym wykopac przynajmniej do psiaskow. Nie wiem czy moglbym studnie przykryc kompletnie od gory np uzywajac zwezki i klapy i na tym np zrobic trawnik czy konieczne jest odpowietrzenie ? Jesli tak moze moglbym poprowadzic jaks rurke np 50 mm i ukryc ja gdzies z dala od trawnika. Wode chcial bym pompowac hydrogorem ktory bede mial zainstalowany w domu. Czy moglbym i czy to mialo by sens podlaczyc do studni rure drenarska ktora bedzie wookolo budynku jak odwodnienie. Nie do konca tez wiem jaka srednica kregow byla by najstosowniejsza. Podkreslam woda nie bedzie uzywana nigdy do picia, przy pomocy studnij chcialbym tez osuszyc troche teren. Jesli ktos ma jakies doswiadczenie w tej branzy prosilbym o opinie z gory serdecznie dziekuje.

rozumiem - myjąc auto będziesz osuszał a podlewając nawadniał. oki - to się trzyma kupy... ;)

a wracając do pytań - z mojej praktyki - jak chcesz kopać ręcznie to kręgi pół metrowe fi 800 są w miarę. Da się w środku jeszcze obrócić i są w miarę lekkie. Jak będzie Ci to robić koparka to kręgi możesz dać nawet 1m fi 1000 - koparka je wsadzi do dziury.

Rury drenarskiej absolutnie nie możesz podłączać bo jak podniesie się poziom wód gruntowych na wiosnę to zalejesz sobie dom.

• 3 weeks później...
  • 1 month później...

Witam

Mam pytanko odnosnie wiercenia studni i uzytych materialow,

chce miec studnie z rura fi 110mm w zwiazku z tym co bede musial zakupic?

-jaka ma byc rura oslonowa jakie fi i z jakiego materialu (jaka cena za metr?)?

-jaka ma byc rura ta z PCV 110mm jakiej firme etc.(jaka cena za metr?)?

-jaki filtr(cena?)

-jaka pompa (niedroga?)

Dzieki z gory pozdrawiam

witam

zastanawiam sie nad kopaniem studni. Chce to studnie wykorzystac do budowy domu oraz w pozniejsdzym okresie do podlewania ogrodka.

Czy mozna kopac studnie bez wyznaczenia miejsca przez rozdzkaza?

mniej wiecej widac w jakiej lini sa inne studnie, i jest ich troche w bliskiej okolicy.

Znajdź najbliższy w okolicy Instytut Geologii , udaj się tam i poproś o udostępnienie map geologicznych Twojej okolicy. Zazwyczaj zewidencjonowane są główne warstwy wodonośne, oczekiwane zakresy głębokości, lokalizacje zewidencjonowanych studni głębinowych, wraz z danymi dot. głębokości, składu wody, etc. Stopień zanieczyszczenia, izolacje warst wodonośnych, i od cholery innych mniej lub bardziej potrzebnych informacji, wraz z kolorowymi mapkami, wykresami, itd. Będziesz wiedział, co i jak w okolicy płynie.

Sam sprawdzałem, 20g/str kserokopii na miejscu, samo udostępnianie materiałów do wglądu bezpłatne, w Bibliotece Instytutu. Po co płacić szarlatanerii ?