automik 22.02.2003 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2003 Bardzo niewiele osób kładzie stropy drewniane . A przecież :1. Strop drewniany jest lżejszy ,2.Bardziej pracuje - jeśli go nie okładamy nie mamy charakterystycznych po kilku latach pęknięć,3. Przy dobrym uszczelnieniu jest bardziej cichy od betonu4. Wreszcie jest tańszy ( ok 50%) i łatwy w budowie. I chyba w sumie ze stropami jest tak jak z oknami - kiedyś drewniane szybko się rozsychały i niszczyły - a teraz są najdroższe wśród okien . I z tego co mówią producenci trwalsze od innych . Może niepotrzebnie się boimy stropów z drewna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 22.02.2003 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2003 Myślałem o takim przy okazji Praefy. Jest i taka opcja.Ale mi odradzili. Podobno "klasyczny" strop stabilizuje konstrukcję parteru, a jeśliby dać drewniany, należałoby zmieniać (czytaj: wzmacniać) tę konstrukcję. Podobno nieopłacalne. Oczywiście dotyczy to technologii w systemie Praefa. W innych może być inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
automik 22.02.2003 18:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2003 PIK . Chyba się ścigamy . Właśnie w Praefie dziś namawiali mnie do stropu drewnianego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 22.02.2003 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2003 Ja mam drewniany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppp.j 22.02.2003 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2003 A ja na wiosnę będę kładł strop drewniany. No może nie w całym domu ( 2/3 ze 110 m2 to drewno a reszta beton. Dlaczego?-Dom stawiam na działce gdzie pompa i grucha nie dojadą tak, więc beton na strop będzie kręcony na budowie.-Strop drewniany będzie na belkach 10x20. Sufit podwieszony między belkami a część dolna belek będzie widoczna. Na belkach płyty OSB na filcu a pomiędzy wata mineralna no i mam miejsce na rozprowadzenie ogrzewania powietrznego.-Na poddaszu użytkowym sypialnie, więc nie będzie problemu, że jakieś dźwięki przenikają.-Łazienka na górze w części ze stropem betonowym.-I może najważniejszy argument – bardzo lubię drewnoPJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
automik 22.02.2003 21:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2003 Teska , a dlaczego ty wybrałaś drewniany? Nie boisz się obciążeń typu ciężka wanna ? Czy rzeczywiście na stropie drewnianym spawdzają się jedynie ściany działowe z płyty G-K? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.02.2003 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2003 A ja na wiosnę będę kładł strop drewniany. No może nie w całym domu ( 2/3 ze 110 m2 to drewno a reszta beton. Dlaczego?-Dom stawiam na działce gdzie pompa i grucha nie dojadą tak, więc beton na strop będzie kręcony na budowie.-Strop drewniany będzie na belkach 10x20. Sufit podwieszony między belkami a część dolna belek będzie widoczna. Na belkach płyty OSB na filcu a pomiędzy wata mineralna no i mam miejsce na rozprowadzenie ogrzewania powietrznego.-Na poddaszu użytkowym sypialnie, więc nie będzie problemu, że jakieś dźwięki przenikają.-Łazienka na górze w części ze stropem betonowym.-I może najważniejszy argument – bardzo lubię drewnoPJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 23.02.2003 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2003 PPJ uważaj na płyty OSB na poddaszu.Pan W.Nitka przestrzega i każe uważać na wykraplanie pary wodnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
automik 23.02.2003 12:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2003 Bobiczek , o co chodzi z wykraplaniem? Czy jest to etap budowy i wilgoć technologiczna , czy może coś innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 23.02.2003 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2003 Wejdź do tematu "jak ocieplić strop nad poddaszem użytkowym". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 23.02.2003 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2003 Wejdź do tematu "jak ocieplić strop nad poddaszem użytkowym". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 23.02.2003 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2003 Wejdź do tematu "jak ocieplić strop nad poddaszem użytkowym". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 23.02.2003 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2003 Przepraszam , ale ja tego nie zrobiłem. Coś się musiało stać, ze tyle razy licznik "nabił" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts