Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stropy drewniane

Recommended Posts

Bardzo niewiele osób kładzie stropy drewniane . A przecież :

1. Strop drewniany jest lżejszy ,

2.Bardziej pracuje - jeśli go nie okładamy nie mamy charakterystycznych po kilku latach pęknięć,

3. Przy dobrym uszczelnieniu jest bardziej cichy od betonu

4. Wreszcie jest tańszy ( ok 50%) i łatwy w budowie.

I chyba w sumie ze stropami jest tak jak z oknami - kiedyś drewniane szybko się rozsychały i niszczyły - a teraz są najdroższe wśród okien . I z tego co mówią producenci trwalsze od innych . Może niepotrzebnie się boimy stropów z drewna?

Myślałem o takim przy okazji Praefy. Jest i taka opcja.

Ale mi odradzili. Podobno "klasyczny" strop stabilizuje konstrukcję parteru, a jeśliby dać drewniany, należałoby zmieniać (czytaj: wzmacniać) tę konstrukcję. Podobno nieopłacalne.

Oczywiście dotyczy to technologii w systemie Praefa. W innych może być inaczej.

A ja na wiosnę będę kładł strop drewniany. No może nie w całym domu ( 2/3 ze 110 m2 to drewno a reszta beton. Dlaczego?

-Dom stawiam na działce gdzie pompa i grucha nie dojadą tak, więc beton na strop będzie kręcony na budowie.

-Strop drewniany będzie na belkach 10x20. Sufit podwieszony między belkami a część dolna belek będzie widoczna. Na belkach płyty OSB na filcu a pomiędzy wata mineralna no i mam miejsce na rozprowadzenie ogrzewania powietrznego.

-Na poddaszu użytkowym sypialnie, więc nie będzie problemu, że jakieś dźwięki przenikają.

-Łazienka na górze w części ze stropem betonowym.

-I może najważniejszy argument – bardzo lubię drewno

PJ

A ja na wiosnę będę kładł strop drewniany. No może nie w całym domu ( 2/3 ze 110 m2 to drewno a reszta beton. Dlaczego?

-Dom stawiam na działce gdzie pompa i grucha nie dojadą tak, więc beton na strop będzie kręcony na budowie.

-Strop drewniany będzie na belkach 10x20. Sufit podwieszony między belkami a część dolna belek będzie widoczna. Na belkach płyty OSB na filcu a pomiędzy wata mineralna no i mam miejsce na rozprowadzenie ogrzewania powietrznego.

-Na poddaszu użytkowym sypialnie, więc nie będzie problemu, że jakieś dźwięki przenikają.

-Łazienka na górze w części ze stropem betonowym.

-I może najważniejszy argument – bardzo lubię drewno

PJ