Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czy w konstrukcji więźby krokwiowo-jętkowej można pozbyć się wieszaków podtrzymujących jętki?

Jeśli tak, to w jakim stopniu musi nastąpić zmiana konstrukcji?

Usunięcie wieszaków spowoduje, iż automatycznie po strychu będzie można poruszać się swobodnie, ale czy można tak po prostu je wyrzucić?

Projekt D21 z Muratora, dach dwuspadowy o nachyleniu 45 stopni.

Stoje przed dylematem, bo musze zamówić drewno na wieźbę a czas ucieka.

To nie dotyczy ogólnie więźby krokwiowo-jętkowej tylko D-21. Projekt nie jest znaleziony gdzieśtam tylko ma autorów, architekta, konstruktora. Odszukać konstruktora i zapytać. Przypuszczam, że wieszaków nie umieścił tak sobie; rozwiązanie pewnie jest, ale nie zalecam "kombinowania". Myślę że za taką konsultację konstruktor nie zrujnuje Ci budżetu :D :wink:

Wita kciuk,

mam D21, wybodowany w 2000 r. - bez wieszaków, bo podobnie jak i Ty pomyślałem o funkcjonalności poddasza. Bonty (czyli jętki) oparte są na ścianach. Jak do tej pory konstrukcja dachu zachowuje się stabilnie. Mam pełne deskowanie, papę i blachodachówkę. Czy wprowadzałeś jakieś zmiany w sowoim TRADYCYJNYM D21?

my też mieliœmy takš sytuację i udało się nam przerobić więŸbę. panowie wycieli nam wieszaki , przecieli na pół i jeszcze raz przyczepili po bokach i w ten sposób mamy bardzo wygodny strych bez słupów po œrodku.

Witaj Prem!

Czyli rozumiem, że poza wyrzuceniem wieszaków, żadnych dodatkowych zmian nie robiliście w konstrukcji więźby, bo jętki i tak oparte są na ściankach działowych. Jeśli sie mylę to proszę o poprawienie.

My dokonaliśmy następujących zmian w D21:

- całkowite podpiwniczenie z garażem pod domem, pozwoliło na to ukształtowanie terenu działki,

- likwidację pomieszczenia gospodarczego na parterze, w jego miejscu będzie łazienka, natomiast automatycznie powiększy się pokój o łazienkę.

- piętro bez zmian,

i to tyle

Pozdrawiam wszystkich budujących D21!

Co do jętek - tak jak rozumiesz, nie ma wieszaków na poddaszu, reszta więźby bez zmian.

Nasz D21 jest bez "istotnych" zmian w projekcie - mamy lustrzankę (jedynie dostawiliśmy ścianę pomiędzy filarem a kominem w salonie, żeby oddzielić troszkę salon od kuchni). Góra jak w projekcie (wyjście na balkon z pojedyńczych drzwi balkonowych).

Gdzie budujesz swojego D21??

Budujący D21 łączcie się.