Seluch 20.04.2006 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 Witam Wszędzie szukam i nie mogę znaleźć info. o klasach drewna. W projekcie mam zaprojektowaną więźbę klasy K27 tak przynajmniej pieszą czy ktoś może mi odpowiedzieć jaki jest podział drewna konstrukcyjnego. Na jakie klasy i jakie są najlepsze ??? Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 20.04.2006 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 Tu jest odpowiedź której szukasz Drewnu konstrukcyjnemu przyznaje się klasy wytrzymałości - K39, K33, K27 i K21. Cyfra oznacza wytrzymałość na zginanie drewna o wilgotności 15%. Im jest ona wyższa, tym drewno jest bardziej wytrzymałe. W budownictwie jednorodzinnym stosuje się zwykle drewno klasy K27 i K33, ponieważ klasy K39 jest zbyt drogie, a klasy K21 zbyt słabe i nadaje się jedynie na drugorzędne elementy, których uszkodzenie nie spowoduje zniszczenia konstrukcji nośnej. Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seluch 20.04.2006 10:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 Bardzo dziękuje za odpowiedz udalo mi sie znalezc podobny opis Mam bardzo skomplikowany dach (całosc opiera sie na wiencu) i troche sie obawiam jakie drewno mi dowioza na teren budowy. Projekt to: http://www.archipelag.pl/switch_obj.php?KatID=3990400&KlasaID=3&ObjID=357&CanBack=1 Ciężki dach i okropnie drogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 20.04.2006 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 Klasa drewna to rzecz wazna ale jezeli taka klase masz w projekcie to do niej projektuje sie przekroje więźby dachowej i jezlei będzie wg projektu - nic sie nie przejmuj będzie dobrze - WAZNE - dobrze zaimpregnuj - najlepiej sam !!! sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witek Sebastian 20.04.2006 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 A po co przepłacać, kupcie drewno w Nadlenictwie przetrzyjcie je sami i zabezpieczcie, wyjdzie sumarycznie 50 % taniej. Moja firma uważana w mojej miejscowoci za najlpszš robiła już wielokrotnie dachy ze wieżego drewna. Zdaje to egzamin pod jednym warunkiem - że na dach nie kładziemy lekkiej blachy lecz dachówkę. A poza tym możecie zamiast sosny czy wierka wybrać trwalsze drewno daglezjowe czy modrzewiowe -kosztuje tyle samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts