Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ja nie zrobilem wienca na fundamencie i troche zaluje. Wiekszoc fundamentu zrobil tzw. murarz, wydawalo mi sie ze zna sie na rzeczy i mialem nadzieje, ze jest uczciwy. Dzisiaj wiem, ze ani jedno, ani drugie.

Gosc troche mnie zadziwil, bo sciany stawial, lapiac poziomy niwelatorem!

Jednak ja poslugujac sie poziomica laserowa stwierdzilem, ze nierownosci dochodza do 10 cm. Polozylem osobiscie jeszcze dwie warstwy, zeby podniesc i zniwelowac i jak sprawdzal pozniej fachowiec przyslany z ytong'a to zrobilem to lepiej od tego "murarza".

Teraz nie jestem pewien tego co on zrobil i zaluje, ze nie zrobilem wienca, bo zarysowala mi sie sciana z ytonga.

Kierownik budowy twierdzi, ze rysa jest nieduza i ma prawo wystapic przy gazobetonie, a przy tak moim budynku fundament pracuje tylko na zgniatanie i wytrzymalosc zaprawy ma znaczenie drugorzedne.

Okleilem sciany fundamentowe styropianem i nie moge sie mu nawet przyjrzec. Marwi mnie ze ten murarz ukradl czesc cementu, bo kupilem tyle ile trzeba, a spoitny sa tak slabe, ze mozna wiercic dziury srubokretem:/

• Odpowiedzi 67
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

no przeciez pod ziemia sie ta sciana chyba nie wyboczy?!

Oczywiście wszystko zależy od wielu paramerów, np. stopnia zagęszczenia gruntu, głębokości posadowienia itp.

Generalnie jednak w typowych rozwiązaniach domów jednorodzinnych powinno przyjmować się bez uwzględnienia zasypania ściany fundamentowej.

pzdr

wiekszej bzdury nie słyszałem :o

Budulec, sam to wymysliłes ... czy Ci ktos pomagał ? :-?

no przeciez pod ziemia sie ta sciana chyba nie wyboczy?!

Oczywiście wszystko zależy od wielu paramerów, np. stopnia zagęszczenia gruntu, głębokości posadowienia itp.

Generalnie jednak w typowych rozwiązaniach domów jednorodzinnych powinno przyjmować się bez uwzględnienia zasypania ściany fundamentowej.

pzdr

wiekszej bzdury nie słyszałem :o

Budulec, sam to wymysliłes ... czy Ci ktos pomagał ? :-?

W przeciwieństwie do Ciebie wszystkie posty wymyślam sam. W związku z tym nie otrzymasz linku do żadnych pseudonaukowych artykułów.

Ale jest jedna zaleta, że ja przynajmniej rozumiem co napisałem.

pzdr

Budulec, zdaje sobie sprawe ze kombinujesz jak koń pod górke ... :-?

zeby miec pretekst do wykonania wieńca trzeba to jakoś "naukowo uzasadnic" ze sciana jest zbyt smukła ...

a ze ona za nic nie chce być smukła jak ma 2, 70 m wysokości ... wiec co robic ...

eureka ! - przeciez mozna nie liczyc jej zasypania ... i wtedy scianie przybywa prawie 2 m ... i juz ma ponad 5 m wys i mozna straszyc ludzi ze taka sie przewróci ... lub wyboczy :lol:

i jest pretekscik do zrobienia wieńca nad sciana fundamentowa

fajnie to sobie wykoncypowałes ! :lol:

Budulec, zdaje sobie sprawe ze kombinujesz jak koń pod górke ... :-?

zeby miec pretekst do wykonania wieńca trzeba to jakoś "naukowo uzasadnic" ze sciana jest zbyt smukła ...

a ze ona za nic nie chce być smukła jak ma 2, 70 m wysokości ... wiec co robic ...

eureka ! - przeciez mozna nie liczyc jej zasypania ... i wtedy scianie przybywa prawie 2 m ... i juz ma ponad 5 m wys i mozna straszyc ludzi ze taka sie przewróci ... lub wyboczy :lol:

i jest pretekscik do zrobienia wieńca nad sciana fundamentowa

fajnie to sobie wykoncypowałes ! :lol:

Brzoza nigdy nie twierdziłem, że wykonanie wieńca nad ścianą fundamentową jest niezbędne. Wręcz przeciwnie uważam,że w większości przypadków jest zbedne. U siebie również nie wykonywałem wieńca w tym miejscu. Jednak uważałem, że warto przynajmniej w skrócie opisać istotę rzeczy aby każdy miał świadomość, że nie ma reczy oczywistych i odpowiedź czy wieniec ma być czy ma go nie być nie jest również taka oczywista.

pzdr

Może ktoś napisać co to znaczy "ściana jest smukła"? Pewnie jest na to jakiś wzór. Ja mam fundament z bloczków szer. 24cm (dokładnie 24+8styro+12. Wysokość 130 cm, na tym stanie ściana około 3m. Razem 4,3m. Czy to są ściany smukłe. Nośna 24, elewacyjna 10? Kier mówi,że nie tzreba wieńca. W projekcie nie ma, ale zamiast gazobetomu będzie silka.

Pozdr

filipek

Jak w większości przyypadków tak i w tym temacie nie ma jednej uniwersalnej odpowiedzi.

Konieczność zastosowania wieńca na ścianie z bloczków fundamentowych zależy od konkretnych warunków, a decyzję powinien podjąć projektant wykonujący adaptację projektu.

Pozdrawiam.

Witam .Mam podobny problem jestem na etapie stawiania ściany z bloczków betonowych wysokość ściany 130 , moi murarze też twierdzą że taki wieniec jest potrzebny do tego by podczas zasypywania wykopów i zagęszczania piasku nie doszło do rozsadzenia ściany .

W projekcie brak jest takiego wieńca ! Co wy na to?