Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam. Ja też się nad tym zastanawiam. Może by ktoś odpowiedział kiedy robić, co zyskujemy robiąc taki wieniec ? Czy musi być zazbrojony czy wystarczy szlunek i beton ? Czytałem gdzieś na forum, że robiąc wieniec na ścianie fundamentowej możemy zniwelować chociaż w części niebezpieczeństwo pękania ścian pod wpływam różnic w podłożu pod fundamentami. Można też w ten sposób wyrównać (wypoziomować) ścianę fundamenntową (tak zrobił Kodi)

Pozdrawiam

Maciej

Bez zbrojenia to nie będzie wieniec...

• Odpowiedzi 67
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam. Ja też się nad tym zastanawiam. Może by ktoś odpowiedział kiedy robić, co zyskujemy robiąc taki wieniec ? Czy musi być zazbrojony czy wystarczy szlunek i beton ? Czytałem gdzieś na forum, że robiąc wieniec na ścianie fundamentowej możemy zniwelować chociaż w części niebezpieczeństwo pękania ścian pod wpływam różnic w podłożu pod fundamentami. Można też w ten sposób wyrównać (wypoziomować) ścianę fundamenntową (tak zrobił Kodi)

Pozdrawiam

Maciej

Wieniec musi być zbrojony.

Od zabezpieczenia przed nierównomiernym osiadaniem jest ława i jej zbrojenie podłużne.

Jeśli ktoś wykonał ścianę fundamentową bardzo niedokładnie to do wyrównywania musiałby stosować wieńce w co drugiej warstwie.

Jeśli wykonana poprawnie to wystarzczy wypoziomować pierwszą warstwę muru na zaprawie.

pzdr

A coś więcej...

Nie spełni roli wieńca - w przypadku osiadań duzych lub nierównomiernych będzie pękał jak ściana (może troszkę od niej będąc jednak wytrzymalszym na zginanie)

Jeśli będzie bez zbrojenia ? To juz zrozumiałem. Chodzi mi o to czy prawidłowo zrobiony wieniec może zapobiec ewentualnemu pękaniu ścian ?

Może i zapobiega tym niemniej forumowa częstotliwość popękanych ścian trochę dla mnie dziwna jest - muszą występować drobne błędy wykonawstwa i być może czasami projektowe.

To może jeszcze jedno pytanie. Byłem ostatnio u kolegi na budowie. Na warstwie bloczków fundamentowych a prze pierwszą warstwą bloczków z BK wykonawca położył warstwę cegieł na zaprawie. Czemu to służy ?
To może jeszcze jedno pytanie. Byłem ostatnio u kolegi na budowie. Na warstwie bloczków fundamentowych a prze pierwszą warstwą bloczków z BK wykonawca położył warstwę cegieł na zaprawie. Czemu to służy ?

Niczemu - "bo tak robili inni" mniej więcej.

moze sie mylę ale wydaje mi sie ze gdyby trzeba było jeszcze robić wieniec na bloczkach to ta zabawa z bloczkami była by zupełnie nieopłcalna . od razu chyba lepiej szalunek i zrobić cała sciane fundamentową betonową .
Witam, będe robił ścianę fundamentową z bloczków betonowych, mam pytanie, czy po wymurowaniu ściany fundamentowej trzeba zrobić jeszcze wieniec opaskowy na bloczkach betonowych przed murowaniem ścian?

jak masz w projekcie to dawaj i sie nie zastanawiaj

koszt niewielki a święty spokój ,

moi robotnicy wlasnie dzis skonczyli deskowania na wieniec i sadze ze nie zbiednieje jak go zrobia. A fundament bedzie bardziej zwarty i nie rozjedzie sie. Ja niestety musialem robic wymiane gruntu poniewaz mialem torfy do 2,2 m. wiec zabezpieczam sie na maksa dodatkowo-lawa 80 cm wieniec na bloczkach itd. Robotnicy nawet sie nie pytali czy go robic tak ma byc i koniec.

CMyK

Niech ktoś napisze, po co jest wieniec na fundamencie z bloczków jak nie ma piwnicy. Nacisków bocznych nie ma. Z góry nacisk jest taki sam z wieńcem, czy bez. Może jak się trafi (ale jak tylko jeden może się trafić) felerny bloczek w ostatniej warstwie to dzięki wieńcowi trochę sąsiednie mu pomogą dźwigać ciężar.

pozdrawiam

filipek

• 1 month później...
Generalnie nie jest potrzebny ale zrobienie takiego wieńca usztywni konstrukcję i w razie pęknięcia ściany fundamentowej zatrzyma pęknięcie.

Taki wieniec jest tylko dla tych co mają dużo kasy.

Bzdura. Ja mam wieniec - kosztował ok. 1500 zł (materiał+robocizna). To wysoka cena spokoju? Sciana fundamentowa ma ok. 1,5 metra wysokości.