ewa1201 23.02.2003 00:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2003 w czasie remontu mieszkania na piętrze budynku, wymieniliśmy podłogę. Dom (poniemiecki) ma strop drewniany, architekt polecił odciążenie stropu. Tak też zrobiliśmy, tj. usunęliśmy całą masę gruzu, w to miejsce ułożyliśmy watę na to poszły płyty OSB 22mm, podłoga z tych płyt mocowana gwożdziami. Efekt jest przerażający, wszędzie dudni, na parterze akustyka pogorszyła sie niemożliwie, na piętrze też słychać każdy krok. Wiem juz że błedem jest, że na belkach stropowych nie ułożyliśmy warstwy filcu, ale czy to by wystarczyło? Mam wrażenie, że odciążenie było zbyt duże, choć zgodne z projektem i zaakceptowane przez kierownika budowy.Może ktoś ma podobne doświadczenie i poradził sobie z tym. Czy będę musiała zrywać podłogę?!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 23.02.2003 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2003 Te podkladki duzo by pomogly, sa bardzo potrzebne, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flate 26.02.2003 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2003 Czy dobrze rozumiem, że płyty OSB są przybite bezpośrednio do legarów? A podłoga - po czym chodzisz? Może masz na tych płytach jakieś hałasujące panele, bez warstwy izolacji?Drewniany strop można zaizolować akustycznie od dołu. Robi się konstrukcję na wieszakach, ale głównie mocowaną do ścian (jak najmniej związaną ze stropem) i na niej kładzie się warstwę wełny; pod nią np. płyty g-k jako sufit parteru. Ale najważniejsza jest wierzchnia warstwa podłogi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa1201 09.03.2003 23:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2003 tak, płyty OSB są bezpośrednio przybite do legarów, natomiast na nich- w kuchni mam panele korkowe, pod którymi ułożuliśmy korek techniczny 2mm, natomiast w pokoju jest wykładzina dywanowa na filcu. Nie daje to oczekiwanych przeze mnie efektów i stąd moje pytania. Jedynym miejcem, gdzie odgłosy kroków są tłumione jest sypialnia, ale tam na podłodze mam wykładzinę a na niej włochate błamy owcze. No ale trudno, żeby je układała w innych pomieszczeniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miska 21.03.2003 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2003 Hej. a czy w Twojej okolicy jest hurtownia budowlana, ktora oferuje niemiecki system "BOTAMENT"na tzw podloza krytyczne.Jest to specjalnie opracowana technologia ukladania nowych podlog na starych drewnianych nawierzchcniach - wygluszajaco izolujaca. Taki system polecil mi zaprzyjazniony (ni \e moj) kierownik budowy i chyba z tego skorzystamy. Podlogi bedziemy robic pod koniec maja. Jesli sie wszystko uda i bedzie OK - moze dam ci znac (na priv?)Pozdrawiam. Miska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts