minio 20.04.2006 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 Proszę mi podpowiedziec jakie rośliny należy posadzić na terenie podmokłym. Mam taka działkę i obawiam sie, że posadzone roślinki ubiegłego roku na skutek stojącej wody po roztopach /znaczy zalane/ taj wiosny zmarnieja. Wiem, że metasekwoja chińska, cyprynik błotny, wierzby lubia taki grunt ale czy są jeszcze jakieś rośliny wytrzymujące okresowe podtopienia na takim terenie - byłoby super gdyby to były roślinki iglaste - uwielbiam choinkowate (tuje też) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 20.04.2006 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 Olsza i jesion rośnie na terenach podmokłych, ale ginie na skutek wahań poziomu wody gruntowej. Jak wygląda działka w lato- czy to jest teren stale podmokły, czy nadmiar wody tylko wiosną, no a w lipcu zeschnięta glina ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jatoja 20.04.2006 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 Proszę mi podpowiedziec jakie rośliny należy posadzić na terenie podmokłym. Mam taka działkę i obawiam sie, że posadzone roślinki ubiegłego roku na skutek stojącej wody po roztopach /znaczy zalane/ taj wiosny zmarnieja. Wiem, że metasekwoja chińska, cyprynik błotny, wierzby lubia taki grunt ale czy są jeszcze jakieś rośliny wytrzymujące okresowe podtopienia na takim terenie - byłoby super gdyby to były roślinki iglaste - uwielbiam choinkowate (tuje też) Jeżeli mają stać "po kolana w wodzie" to z iglastych tylko metasekwoja i cypryśnik, a z liścistych wierzby, olchy, kalina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minio 20.04.2006 19:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 Działke mamy od maja ub. roku i gdy ją kupowaliśmy to nie zwróciliśmy uwagi na teren - nie wydawał sie mokry (zresztą jesteśmy laikami i tak naprawde wówczas nie zwacaliśmy na to specjalnej uwagi), ale teraz po zimie jest mokro, a dwa tyg. temu była wręcz podtopiona - "woda po kolana". Latem jednak jest ,jak piszesz Mirku w niektórych miejscach było twardo - glina, ale nie w każdym. Generalnie jednak nadmiar wody jest wiosną. Na tym terenie równiez jest wysoki poziom wód gruntowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minio 20.04.2006 19:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 A czy sa szanse, że posadzone w ub.roku tuje, jodły koreanki, świerki srebrne i różne inne przetrwają te powodzie wiosenne - martwię się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 20.04.2006 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 minio,A czy nie ma tam jakiegoś rowu melioracyjnego, lub stawu do którego można by choć część tej wody odprowadzić. Dom o ile zamierzasz go tu budować postaw na wzniesieniu z dobrze ubitej ziemi. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minio 20.04.2006 20:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 Zygmor, niestety nie ma rowu, drenaż był na całym terenie ale podobno gdy zaczeto na działkach budować domy został przerwany. Działke tą kupiliśmy w ub. roku /maj/ już z domem - drewnianym zbudowanym w 97 r. i w zasadzie ma nam służyc latem. Woda stoi wiosną ale latem jest sucho (nawet twardo bo glina), tyko miejscami jest miękko i trochę mokrawo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minio 20.04.2006 21:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 Czy poza wymienionymi jakieś inne rośliny na takim terenie dobrze rosna? A z iglastych to tylko metasekwoja i cypryśnik? Iglaki nie dadzą rady? Posadziałam też modrzewie, perukowce, cyprys lawsona czy one sie zniszczą? Prosze poradźcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 21.04.2006 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2006 Czy poza wymienionymi jakieś inne rośliny na takim terenie dobrze rosna? A z iglastych to tylko metasekwoja i cypryśnik? Iglaki nie dadzą rady? Posadziałam też modrzewie, perukowce, cyprys lawsona czy one sie zniszczą? Prosze poradźcie Tak też sobie myślałem. Niedobrze. Problem polega na tym, że wiosną woda stagnuje, a latem sucho. Jedyne wyjście to odpowiednio ukształtować teren, tak, aby woda spływała w najniższy punkt działki, gdzie można posadzić roślinki lubiące błotko, a iglaczki sadzić na wywyższeniach. Nawet modrzew, lubiący glebę żyźniejszą i wilgotniejszą "utopi" się, jeśli korzenie wiosną będą stały w wodzie. A w wodzie to tylko niestety cypryśnik i metasekwoja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minio 22.04.2006 13:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2006 Ale już w maju i latem nie było mokro (może troche wilgotno w niektórych miejscach), woda nie stała to może jakoś sie uda żeby moim roślinkom sie udało. Ale jeżeli nic z tego nie wyjdzie to zabierzemy się za kształt terenu, podniesiemy i pochylimy. Dziekuję Mirku - zawsze jest jakieś wyjście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KKinga 27.04.2006 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2006 Wilgotne gleby lubią też: bukszpan wieczniezielony,dereń,ostrokrzew Meserwy,mahonia pospolita, rumianka japońska,krzewuszka,rododendrony, hortensja pnąca, bluszcz pospolity, barwinek mniejszy. Ale to chyba nie są iglaki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 30.04.2008 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2008 do góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts