Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wbijac kolki czy zakopywac?

Recommended Posts

do wbijania to chyba bys potrzebował kafar :lol:

z zakopywaniem to sie nameczysz

polecam dołkownik - ja kupiłem w Castoramie w dziale ogrodniczym za 30zł i wywierciłem setki dziur srednicy 12cm - wstawiasz kołek i przysypujesz minimalnie z ubijaniem małymi kamieniami - mało roboty stoi jak wmurowane bo ziemia dookoła jest nieruszona

Ja kupiłem w Castoramie dołownik (taki reczny świder - szerokosc otworu kilkanascie cm) za 40 zeta i wywierciłem nim ok. 50 otworów o głebokosci ok. 80 cm. Był to strzał w 10!

W otwór poszedł stempel (wczesniej osmołowany lekko) a wolną przestrzeń zasypałem ziemią z odwiertu.

Słupki stoja sztywno i nie trzeba gruzu do stabilizacji.

Nie wyobrażam sobie kopania 50 dołków i do tego jeszcze w cięzkim podłozu (glina).

Co do naciągania siatki to oglądałem jedną w lesie - była napięta jak struny od gitary - bez przesady można było na nią wejść i się nie uginała - powiedziano mi że naciągają ciągnikiem, siatka zaczepiona na pierwszym słupie z zastrzałami a pożniej włożyć pręta pomiędzy oczka na końcu i naciągnąć pojazdem mechanicznym i przybić.....będzie perfekcyjnie naciągnięta....

Mi też się podoba pomysł z dołkownikiem. Co ile metrów rozstawialiście stemple? A jak zrobiliście tymczasową bramę?

Na bramę deski calówki, zawiasy pasowe, mocne gwoździe ale można też bardziej fachowo zastosować śruby do mocowania, na to siatka taka jak w ogrodzeniu - u mnie zgrzewana.

http://images2.fotosik.pl/55/cx42797osl4kjxg9m.jpg

ja nie zartowalem z tym napinaniem siatki dzialke (4,5 ha) mam przy lesie pelnym dzikow i widzialem co potrafi zrobic stado tych ryjów z nasadzeniami mlodych drzewek gdy siatka nie jest dobrze napeta

podobno najlepiej napinac latem wtedy zima jeszcze bardziej sie naciagnie i na lato nie bedzie luzna, gdy napinamy zima na bank w cieplejsze dni bedzie nam siatka wisiala, sa tez takie sprezyny ktore same napinaja latem a zima rozciagaja sie gdy drut sie robi krotszy i o takim montazu siatki mowilem, a nie kombinerkami

do wbijania to chyba bys potrzebował kafar :lol:

z zakopywaniem to sie nameczysz

polecam dołkownik - ja kupiłem w Castoramie w dziale ogrodniczym za 30zł i wywierciłem setki dziur srednicy 12cm - wstawiasz kołek i przysypujesz minimalnie z ubijaniem małymi kamieniami - mało roboty stoi jak wmurowane bo ziemia dookoła jest nieruszona

Ja wbijalem kolki o srednicy 10cm zaslepiona z jednej strony specjalna gruboscienna stalowa rura z dlugimi raczkami.