web21 03.02.2002 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2002 WitamJestem na etapie budowy domu i musze wybrać system wentylacji.Dom jest parterowy z nieżytkowym poddaszem-strop drewniany.W projekcie wentylacja grawitacyjna jest tylko w kuchni i kotłowni ew.pokój dzienny-jest komin z trzema kanałami wentylacyjnymi.W łazienkach planuję wentylatory wyciągowe z czujnikiem wilgoci krótkim przewodem ponad dach.Ale dużo naczytałem się o odzysku ciepła-proszę podzielcie się doswiadczeniami na ten temat.Dom D04 z muratora-czy warto zastosować??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zachar 04.02.2002 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2002 W Muratorze 2/2002 przeczytałem, że jak ma się kominek to nie wolno intalować wentylacji mechanicznej wyciągowej. Ale z drugiej strony przecież kominek nie działa cały czas, więc może by można używać taką wentylację czas? Co do odzysku ciepła moja Pani Architekt powiedziała, że w moim przypadku to się nie opłaca (koszt zwróci się po około 8 latach). Ogólnie jednak uważam, że jest to dobra rzecz. Z tego co słyszałem koszt centrali to około 4-6 tys. Pozostaje jeszcze koszt kanałów i robocizna. Skonsultuj z projektantem zanim podejmiesz decyzję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zachar 04.02.2002 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2002 Przepraszam nie wiem czemu zrozumiałem, że masz kominek. Jeżeli nie masz proszę wykreślić początek mojej poprzedniej odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.02.2002 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2002 A mnie interesuje odzysk ciepła z kanalizacji. Jest go tam więcej niż w wentylacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pacul 07.02.2002 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2002 Analiza ekonomiczna pokazuje,że czas oczekiwania na zwrot inwestycji to co najmniej kilkanaście lat. Poza tym spotkałem się również z opiniami,że w kanałach dystrybucyjnych w pewnych warunkach mogą rozwijać się grzyby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacus 07.02.2002 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2002 Moim zdaniem (ale wcale nie muszę mieć racji)najlepiej jest wykorzystywać prawa przyrody. System z wymuszonym nawiewem jest nienaturalny, poza tym potrzebuje energii elektrycznej. W przewodach zbiera się kurz, bakterie i grzyby. Artykuły w gazetach zachęcają do instalacji takich rozwiązań - wiadomo jak to jest w dzisiejszych czasach - każdy chce zarobić. Producenci starają się pokazać same zalety takich urządzeń. Decyzję i tak musisz podjąć sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.02.2002 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2002 Dla mnie najważniejszą sprawą jest sama wentylacja ( szczelne okna,drzwi).Odzysk ciepła jest dla mnie sprawą wtórną,choć jak się da to czemu nie.W pomieszczeniu z kominkiem należy zastosować system nawiewno-wywiewny, ale ponoć trzeba zamknąć wentylację grawitacyjną. Nie do pominięcia jest też sprawa hałasu,zwłaszcza w nocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts