Nefer 21.04.2006 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2006 Kochani, jak zwykle proszę o pomoc w dziwnej (?) kwestii. Na działce, gdzie zamierzam budować stoi "domek" - czyli pokój + taras. NIe jest to budowla oddana do użytku - wstrzymano prace w 1976 roku ze względu na zbyt płytkie posadowienie fundamentów (wysoka woda gruntowa, która od tamtej pory zniknęła z okazji drenowania terenu) Ta "budowla" znajduje się dokładnie w obrysie domu - trzeba będzie rozwalić. Pytanie brzmi : Czy mogę poprosić geodetę o zrobienie mapy do celów projektowych teraz czy najpier muszę usunąć budowlę ?No, bo czy on sobie poradzi jak mu coś będzie stało ? Dzięki z góry za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 21.04.2006 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2006 Nefer wszystko zależy od tego czy owa budowla jest już na mapach geodezyjnych czy nie. Jeśli nie to lepiej nie ujawniać, bo w końcu może się okazać że będzie trzeba uzyskać najpierw pozwolenie na rozbiórkę a potem na budowę. Ustalić to może geodeta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wwiola 21.04.2006 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2006 nieeeeetyle sie napisałam i zzarło buuuuuuuuuu. masz 2 wyjścia :1. Zgłosic w starostwie zamiar rozbiórki ruderki, rozebrac ją i dopiero robic mapę do pozwolenia na budowęalbo2. Załatwić wszystko naraz jednym pozwoleniem. Zrobic mapę teraz, projektant musiałby w opisie adaptacji projektu ując opis rozbiórki, na planie byłoby to tez zaznaczone. Wtedy pozwolenie obejmowałoby zarówno rozbiórkę jak i budowę. Mogłabys rozpocząc budowę od rozbiórki i potem nie czekac na decyzję o pozwoleniu na budowę. Moim zdaniem wersja 2 jest lepsza, ale dziwię się czemu projektant ci tego nie zasugerował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
areq 21.04.2006 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2006 Jak nie ma budynku naniesionego na mapach to rozwalasz i cicho sza.Jak jest naniesiony to wariant 2 od :Wwioli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 21.04.2006 10:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2006 Dzięki...co ja bym bez Was zrobiła... Jak brałam mapę z Katastru - budynek na niej stoi jak byk. w zeszłym roku latali nad Warszawą i nanosili zmiany - każdy budynek widać. A zdecydowanie wolałabym rozwalić to zaczynając budowę - mój wykonawca powiedział, że wjedzie koparą i to załatwi Chyba więc zrobię dwa w jednym - jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jeja 21.04.2006 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2006 Jak nie ma budynku naniesionego na mapach to rozwalasz i cicho sza.Jak jest naniesiony to wariant 2 od :Wwioli Jak jest naniesiony, to może jeszcze być wariant 3. Geodeta w ramach aktualizacji mapy do projektu, usuwa budynek z mapy , budowlany rozwala koparą i cicho sza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAS01 22.04.2006 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2006 http://ksuchowerski.photosite.com/~photos/tn/209_348.ts1123525462875.jpgJa w praktyce przerobiłem wariant drugi podany przez Wwiole. Nowo projektowany budynek wchodził (zadaszonym tarasem) w budynek już istniejący (będący na mapie). Projektant wrysował dom, tak że jeden słup od zadaszenia był w scianie starego budynku. Do projektu zrobił opis, że stary budynek zostanie rozebrany podaczas budowy nowego. Wraz z pozwoleniem na budowę miałem pozwolenie na rozbiórkę.W momencie, gdy przyszedł moment wylania stóp pod słupy, to podkopałem się pod starym. Gdy stawiali drewniany słup, to musiałem rozebrać część ściany i kawałek dachu. Cały budynek rozebrałem dopiero, gdy stan surowy nowego był na ukończeniu. Stary prawie do samego konca robił za magazyn.pozdrawiamKonrad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts