Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Najpierw rozbiórka czy mapa do celów projektowych?

Nefer

Recommended Posts

Kochani, jak zwykle proszę o pomoc w dziwnej (?) kwestii.

Na działce, gdzie zamierzam budować stoi "domek" - czyli pokój + taras.

NIe jest to budowla oddana do użytku - wstrzymano prace w 1976 roku ze względu na zbyt płytkie posadowienie fundamentów (wysoka woda gruntowa, która od tamtej pory zniknęła z okazji drenowania terenu)

Ta "budowla" znajduje się dokładnie w obrysie domu - trzeba będzie rozwalić.

Pytanie brzmi :

Czy mogę poprosić geodetę o zrobienie mapy do celów projektowych teraz czy najpier muszę usunąć budowlę ?

No, bo czy on sobie poradzi jak mu coś będzie stało ?

Dzięki z góry za pomoc.

Nefer wszystko zależy od tego czy owa budowla jest już na mapach geodezyjnych czy nie. Jeśli nie to lepiej nie ujawniać, bo w końcu może się okazać że będzie trzeba uzyskać najpierw pozwolenie na rozbiórkę a potem na budowę. Ustalić to może geodeta.

nieeeee

tyle sie napisałam i zzarło buuuuuuuuuu.

masz 2 wyjścia :

1. Zgłosic w starostwie zamiar rozbiórki ruderki, rozebrac ją i dopiero robic mapę do pozwolenia na budowę

albo

2. Załatwić wszystko naraz jednym pozwoleniem. Zrobic mapę teraz, projektant musiałby w opisie adaptacji projektu ując opis rozbiórki, na planie byłoby to tez zaznaczone. Wtedy pozwolenie obejmowałoby zarówno rozbiórkę jak i budowę. Mogłabys rozpocząc budowę od rozbiórki i potem nie czekac na decyzję o pozwoleniu na budowę.

Moim zdaniem wersja 2 jest lepsza, ale dziwię się czemu projektant ci tego nie zasugerował.

Dzięki...co ja bym bez Was zrobiła...

Jak brałam mapę z Katastru - budynek na niej stoi jak byk. w zeszłym roku latali nad Warszawą i nanosili zmiany - każdy budynek widać.

A zdecydowanie wolałabym rozwalić to zaczynając budowę - mój wykonawca powiedział, że wjedzie koparą i to załatwi :)

Chyba więc zrobię dwa w jednym - jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc :)

http://ksuchowerski.photosite.com/~photos/tn/209_348.ts1123525462875.jpg

Ja w praktyce przerobiłem wariant drugi podany przez Wwiole.

Nowo projektowany budynek wchodził (zadaszonym tarasem) w budynek już istniejący (będący na mapie). Projektant wrysował dom, tak że jeden słup od zadaszenia był w scianie starego budynku. Do projektu zrobił opis, że stary budynek zostanie rozebrany podaczas budowy nowego. Wraz z pozwoleniem na budowę miałem pozwolenie na rozbiórkę.

W momencie, gdy przyszedł moment wylania stóp pod słupy, to podkopałem się pod starym. Gdy stawiali drewniany słup, to musiałem rozebrać część ściany i kawałek dachu. Cały budynek rozebrałem dopiero, gdy stan surowy nowego był na ukończeniu. Stary prawie do samego konca robił za magazyn.

pozdrawiam

Konrad