m.dworek 21.04.2006 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2006 czy ktos potrafi mi na chlopski rozum wyjasnic jak mozna wybudowac sciany w systemie silka E korzystajac z dobrodziejstw kanalow elektrycznych? juz nei bede mowil tutaj o braku pomyslu na kanaly poziome ale co mnei interesuje to po prostu - jak wymurowac sciany aby te kanaly na siebie nachodzily? mam silki 18 i kiedy probowalem murowac z wykorzystaniem kanalow to pojawil sie problem, iz musialbym zaczynajac od naroznikow ucinac bloczki o okolo 2 i pol cm inaczej nie ma szans na to aby kanaly sie prokrywaly czy jest tu gdzies jakis haczyk , ktorego tylko ja nie widze? jak sobie z tym radziliscie? a moze od poczatku za rada murarza zrezygnowaliscie ze tej opcji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wodzio 21.04.2006 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2006 ja właśnie buduję z takich pustaków i u mnie narożniki (przewiązanie) nie były ścinane tylko przesunięte o 14mm co druga warstwa (a muruję to tak jak żeby takie ślady -kreski na pustakach się pokrywały). Ponieważ mur będzie 2 warstwowy nie sądze żeby to przesuwanie o 14mm na rogach mi przeszkadzało, w razie czego wyrównam nieruwności zaprawą. Co do wykożystania tego pod kanały kablowe to jeszcze nie wiem czy to wykożystam, tym bardziej że murowałem na zaprawę więc pewie musiałbym jakimś prętem je przebić przed wylaniem wieńca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 21.04.2006 10:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2006 acha czyli ze zostawiasz od zewnatrz te 14 mm do wyrownania zaprawa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wodzio 21.04.2006 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2006 wygląda to tak1 warstwa zaczynam o 14mm dalej niż róg2 warstwa zaczynam równo od rogu ale 18 cm zajmuje bloczek ustawiony w poprzek Na tej stronie są takie zalecenia projektowe w których jest to pokazane http://www.xella.pl/html/pol/pl/silka_downloads.php?service_area_id=81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 25.05.2006 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2006 Moim zdaniem kanały elektryczne w silce E są nie do wykorzystania.Po pierwsze powstaje za dużo odpadów. Pal sześć koszty ale coś z tym gruzem trzeba zrobić a to już jest mega-kłopot. Po drugie mało kto ma taki układ ścian, żeby kanałami opędzlować swoje potrzeby - i tak drugie tyle kabli trzeba by dołożyć wierzchem.Po trzecie jeszcze nie spotkałam elektryka, który by coś takiego robił. Budowaliśmy z silki E świadomie rezygnując z użycia kanałów i bardzo się z tego cieszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 25.05.2006 10:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2006 calkowicie sie z tym zgadzam byc moze znaöazlby sie ktos kto by sie tego podjal ale musialby to byc jakis emeryt z mnostwem czasu..... i ciagle czujny.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 25.05.2006 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2006 A ja cały czas się zastanawiam jak do takiego kanału wprowadzić kable które przecież idą w posadzce. Trzeba podkuwać pierwszy bloczek? Bo na tych wszystkich folderowych zdjęciach to kable wystają tylko z puszek pod gniazdka. A skąd się tam wzięły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusze 27.05.2006 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2006 Witam, szukam informacji na temat SILKI, bo chcę z niej zbudować dom. Co Was do niej przekonało? ( Bo nie kanały:) . Czy jest dużo droższa od innych technologii? Pozdrawiam Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mis Uszatek1719499023 27.05.2006 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2006 Tu masz cały wątek:http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=18964&highlight= Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 28.05.2006 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2006 Mnie przekonała izolacja akustyczna i solidność konstrukcji. A co do wyboru firmy - nie ma zbyt wielkiej różnicy którą się wybierze. Są co prawda zastrzeżenia co do poniektórych marek - do poczytania na forum, ale generalnie wybiera się tą która najbliżej budowy jest najtańsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusze 14.06.2006 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 Dzięki za rady. W zasadzie jestem zdecydowany, ale któryś z użytkowników tak sugestywnie opisał ucieczkę ciepła pionowo, przez ścianę do ściany fundamentowej i dalej przez niezaizolowaną ławę do ziemi..... brrr. Muszę to dokładnie przemyśleć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts