Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wykorzystanie kanalow elektrycznych silki E

Recommended Posts

czy ktos potrafi mi na chlopski rozum wyjasnic jak mozna wybudowac sciany w systemie silka E korzystajac z dobrodziejstw kanalow elektrycznych?

juz nei bede mowil tutaj o braku pomyslu na kanaly poziome

ale co mnei interesuje to po prostu - jak wymurowac sciany aby te kanaly na siebie nachodzily?

mam silki 18 i kiedy probowalem murowac z wykorzystaniem kanalow to pojawil sie problem, iz musialbym zaczynajac od naroznikow ucinac bloczki o okolo 2 i pol cm

inaczej nie ma szans na to aby kanaly sie prokrywaly

czy jest tu gdzies jakis haczyk , ktorego tylko ja nie widze?

jak sobie z tym radziliscie?

a moze od poczatku za rada murarza zrezygnowaliscie ze tej opcji ;) ?

ja właśnie buduję z takich pustaków i u mnie narożniki (przewiązanie) nie były ścinane tylko przesunięte o 14mm co druga warstwa (a muruję to tak jak żeby takie ślady -kreski na pustakach się pokrywały). Ponieważ mur będzie 2 warstwowy nie sądze żeby to przesuwanie o 14mm na rogach mi przeszkadzało, w razie czego wyrównam nieruwności zaprawą. Co do wykożystania tego pod kanały kablowe to jeszcze nie wiem czy to wykożystam, tym bardziej że murowałem na zaprawę więc pewie musiałbym jakimś prętem je przebić przed wylaniem wieńca

• 1 month później...

Moim zdaniem kanały elektryczne w silce E są nie do wykorzystania.

Po pierwsze powstaje za dużo odpadów. Pal sześć koszty ale coś z tym gruzem trzeba zrobić a to już jest mega-kłopot.

Po drugie mało kto ma taki układ ścian, żeby kanałami opędzlować swoje potrzeby - i tak drugie tyle kabli trzeba by dołożyć wierzchem.

Po trzecie jeszcze nie spotkałam elektryka, który by coś takiego robił.

Budowaliśmy z silki E świadomie rezygnując z użycia kanałów i bardzo się z tego cieszę.

A ja cały czas się zastanawiam jak do takiego kanału wprowadzić kable które przecież idą w posadzce. Trzeba podkuwać pierwszy bloczek?

Bo na tych wszystkich folderowych zdjęciach to kable wystają tylko z puszek pod gniazdka. A skąd się tam wzięły?

Mnie przekonała izolacja akustyczna i solidność konstrukcji. A co do wyboru firmy - nie ma zbyt wielkiej różnicy którą się wybierze. Są co prawda zastrzeżenia co do poniektórych marek - do poczytania na forum, ale generalnie wybiera się tą która najbliżej budowy jest najtańsza.

• 3 weeks później...