Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dolne cz górne spalani jak poznać po kotle????

Recommended Posts

Jak poznac w sklepie czy kocioł ma dolne czy gorne spalanie jak zajrzę do środka kotła???

Byłam dziś obejżeć kotły i żaden sprzedawca nie widzi różnicy :o

Zaś Pani z firmy Narmet powiedział że ich kotły sa uniwersale górno dolne???

A czytałam e tak jest żle - Janussz pisała w wątku innym grzewczym :wink:

Powiedzcie jak mogę to poznac sama?????

Nikt nie wie, a spece od co i pieców :roll: :roll: :( :( :(

To już było tyle razy wałkowane...

Najprościej? Otwórz górną pokrywę zasypową i popatrz czy jeśli wrzucisz jakikolwiek opał to dym/spaliny będzie miał możliwość wydostawania się górą komory zasypowej czy też otwór/przewężenie na ten cel będzie na dole.

Górno-dolne to są górniaki.

:roll: :roll:

Najprościej? Otwórz górną pokrywę zasypową i popatrz czy jeśli wrzucisz jakikolwiek opał to dym/spaliny będzie miał możliwość wydostawania się górą komory zasypowej czy też otwór/przewężenie na ten cel będzie na dole.

Górno-dolne to są górniaki

Czyli wejście z pieca do komina mam być na dole pieca :roll: :roll:

Czyli wejście z pieca do komina mam być na dole pieca :roll: :roll:

nie, Andrzejko ... nie decyduje o tym wyjście do komina ...

o tym czy kocioł ma dolne czy górne spalanie decyduje kierunek płomienia

przy górnym spalaniu pali sie praktycznie cały wkład opału i płomień zawsze kieruje sie w góre kotła

przy dolnym spalaniu pali sie tylko część opału w komorze - ta przy wylocie z komory załadowczej - a płomien tylko na chwile (w momencie rozpalania) mozna przestawic aby leciał do góry aby pobudzic ciąg kominowy i nie zadymiac kotłowni ...

kiedy ciag komina zostanie pobudzony zamyka sie klapke i płomien kieruje sie w dół kotła

pzdr

o tym czy kocioł ma dolne czy górne spalanie decyduje kierunek płomienia

przy górnym spalaniu pali sie praktycznie cały wkład opału i płomień zawsze kieruje sie w góre kotła

No to jakie spalanie ma ten kocioł http://www.moderator.com.pl/images/schemta.jpg

firmy Moderator z Hajnówki :roll: :roll:

Może jak ktoś widział tych kotłów ileś tam i zna się trochę na nich to wie o co biega bo ja jakoś niebardzo, choć tłumaczenie brzozy jest bardzo dobre 8)

Ale jeżeli dobrze cię zrozumiałam to moim zdaniem te kotły z Moderatora mają górne spalanie :-? :-? :roll: :roll: Przynajmniej tak wynika z tego rysunku :-?

Jak zadzwoniłam to powiedziano mi że są to kotły ze spalaniem dolnym :roll: :roll: :-?

...Ale jeżeli dobrze cię zrozumiałam to moim zdaniem te kotły z Moderatora mają górne spalanie :-? :-? :roll: :roll: Przynajmniej tak wynika z tego rysunku :-?

Jak zadzwoniłam to powiedziano mi że są to kotły ze spalaniem dolnym :roll: :roll: :-?

Andrzejko, nie znam Moderatora ... ale z tego rysunku wynika ze jest to kocioł z górnym spalaniem ... :-?

część firm - aby gorace spaliny nie wedrowały prosto w komin - poczyniło modernizacje swoich wyrobów, dołozyła dodatkowe przegródki swoich w kotłach ale nie zmieniło to definicji ...

wzrosła sprawność takich kotłów ...

ale innym kosztem ... cos za cos ....

pzdr

http://www.ekokotly.com.pl/img/przek.jpg.

Popatrz- płomień spala tylko dolną część opału, wychodzi przez otwór w dole kociołka po czym kieruje sie do czopucha w górnej części urządzenia.

Jeśli otworzysz górną część (między kom.załadowczą tą z drewnem a wyjściem do komina ) to masz kociołek górnego spalania i pali się w nim cały wkład, ponieważ płomień zapala wszystko i kieruje się w górę do komina.

PS przekrój ze strony f-y Ferrum.

http://www.ekokotly.com.pl/img/przek.jpg.

Popatrz- płomień spala tylko dolną część opału, wychodzi przez otwór w dole kociołka po czym kieruje sie do czopucha w górnej części urządzenia.

Jeśli otworzysz górną część (między kom.załadowczą tą z drewnem a wyjściem do komina ) to masz kociołek górnego spalania i pali się w nim cały wkład, ponieważ płomień zapala wszystko i kieruje się w górę do komina.

PS przekrój ze strony f-y Ferrum.

Czyli jest możliwośc że kocioł jest górno dolny w zależności od ustawienia tej przegrody :roll: :roll: a wcześniej Mały pisałeś, że

Górno-dolne to są górniaki.
- patrz 3 post od góry :wink:

Tyle latałam po internecie w poszukiwaniu takiego właśnie rysunku co zamieściłeś i nie mogłam zanleżć :-? :-? :-?

Eeee tam gadasz- oni w Hajnówce stawiają je na głowie i robi im sie z tego dolniak... ;-D

:lol: :lol: :lol: :lol:

W Hajnówce może i tak ale u mnie ma stać na nogach :wink:

I dałam plamę niestety :-? :-?

choć powiem szczerze, ze jak obejżałam kotły lokalnych producentów i ten to nie miałam wątpliwości- wykonanie :-?

• 2 weeks później...

Andrzejko!

Kociołki górno-dolniaki sš tak nazywane ponieważ majš otwór u góry i na dole którego(górnego) nie można zamknšć - dlatego tak pisałem. Tu otwór górny jest otwierany wyłšcznie w celu rozpalania lub tez dosypywania paliwa.

A to zasadnicza różnica.