andrzejka 21.04.2006 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2006 Jak poznac w sklepie czy kocioł ma dolne czy gorne spalanie jak zajrzę do środka kotła??? Byłam dziś obejżeć kotły i żaden sprzedawca nie widzi różnicy Zaś Pani z firmy Narmet powiedział że ich kotły sa uniwersale górno dolne??? A czytałam e tak jest żle - Janussz pisała w wątku innym grzewczym Powiedzcie jak mogę to poznac sama????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejka 21.04.2006 18:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2006 Nikt nie wie, a spece od co i pieców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 22.04.2006 00:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2006 Nikt nie wie, a spece od co i pieców To już było tyle razy wałkowane... Najprościej? Otwórz górną pokrywę zasypową i popatrz czy jeśli wrzucisz jakikolwiek opał to dym/spaliny będzie miał możliwość wydostawania się górą komory zasypowej czy też otwór/przewężenie na ten cel będzie na dole. Górno-dolne to są górniaki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 22.04.2006 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2006 http://www.muratordom.pl/6932_9120.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejka 22.04.2006 07:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2006 http://www.muratordom.pl/6932_9120.htm Najprościej? Otwórz górną pokrywę zasypową i popatrz czy jeśli wrzucisz jakikolwiek opał to dym/spaliny będzie miał możliwość wydostawania się górą komory zasypowej czy też otwór/przewężenie na ten cel będzie na dole. Górno-dolne to są górniaki Czyli wejście z pieca do komina mam być na dole pieca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.04.2006 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2006 Czyli wejście z pieca do komina mam być na dole pieca nie, Andrzejko ... nie decyduje o tym wyjście do komina ... o tym czy kocioł ma dolne czy górne spalanie decyduje kierunek płomienia przy górnym spalaniu pali sie praktycznie cały wkład opału i płomień zawsze kieruje sie w góre kotła przy dolnym spalaniu pali sie tylko część opału w komorze - ta przy wylocie z komory załadowczej - a płomien tylko na chwile (w momencie rozpalania) mozna przestawic aby leciał do góry aby pobudzic ciąg kominowy i nie zadymiac kotłowni ... kiedy ciag komina zostanie pobudzony zamyka sie klapke i płomien kieruje sie w dół kotła pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejka 22.04.2006 14:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2006 o tym czy kocioł ma dolne czy górne spalanie decyduje kierunek płomienia przy górnym spalaniu pali sie praktycznie cały wkład opału i płomień zawsze kieruje sie w góre kotła No to jakie spalanie ma ten kocioł http://www.moderator.com.pl/images/schemta.jpg firmy Moderator z Hajnówki Może jak ktoś widział tych kotłów ileś tam i zna się trochę na nich to wie o co biega bo ja jakoś niebardzo, choć tłumaczenie brzozy jest bardzo dobre Ale jeżeli dobrze cię zrozumiałam to moim zdaniem te kotły z Moderatora mają górne spalanie Przynajmniej tak wynika z tego rysunku Jak zadzwoniłam to powiedziano mi że są to kotły ze spalaniem dolnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 22.04.2006 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2006 Kłamią. Jest to typowy kocioł z górnym spalaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.04.2006 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2006 ...Ale jeżeli dobrze cię zrozumiałam to moim zdaniem te kotły z Moderatora mają górne spalanie Przynajmniej tak wynika z tego rysunku Jak zadzwoniłam to powiedziano mi że są to kotły ze spalaniem dolnym Andrzejko, nie znam Moderatora ... ale z tego rysunku wynika ze jest to kocioł z górnym spalaniem ... część firm - aby gorace spaliny nie wedrowały prosto w komin - poczyniło modernizacje swoich wyrobów, dołozyła dodatkowe przegródki swoich w kotłach ale nie zmieniło to definicji ... wzrosła sprawność takich kotłów ... ale innym kosztem ... cos za cos .... pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 22.04.2006 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2006 http://www.ekokotly.com.pl/img/przek.jpg. Popatrz- płomień spala tylko dolną część opału, wychodzi przez otwór w dole kociołka po czym kieruje sie do czopucha w górnej części urządzenia. Jeśli otworzysz górną część (między kom.załadowczą tą z drewnem a wyjściem do komina ) to masz kociołek górnego spalania i pali się w nim cały wkład, ponieważ płomień zapala wszystko i kieruje się w górę do komina. PS przekrój ze strony f-y Ferrum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 22.04.2006 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2006 Kłamią. Jest to typowy kocioł z górnym spalaniem. Eeee tam gadasz- oni w Hajnówce stawiają je na głowie i robi im sie z tego dolniak... ;-D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejka 23.04.2006 06:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2006 http://www.ekokotly.com.pl/img/przek.jpg. Popatrz- płomień spala tylko dolną część opału, wychodzi przez otwór w dole kociołka po czym kieruje sie do czopucha w górnej części urządzenia. Jeśli otworzysz górną część (między kom.załadowczą tą z drewnem a wyjściem do komina ) to masz kociołek górnego spalania i pali się w nim cały wkład, ponieważ płomień zapala wszystko i kieruje się w górę do komina. PS przekrój ze strony f-y Ferrum. Czyli jest możliwośc że kocioł jest górno dolny w zależności od ustawienia tej przegrody a wcześniej Mały pisałeś, że Górno-dolne to są górniaki. - patrz 3 post od góry Tyle latałam po internecie w poszukiwaniu takiego właśnie rysunku co zamieściłeś i nie mogłam zanleżć Eeee tam gadasz- oni w Hajnówce stawiają je na głowie i robi im sie z tego dolniak... ;-D W Hajnówce może i tak ale u mnie ma stać na nogach I dałam plamę niestety choć powiem szczerze, ze jak obejżałam kotły lokalnych producentów i ten to nie miałam wątpliwości- wykonanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 06.05.2006 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2006 Andrzejko! Kociołki górno-dolniaki sš tak nazywane ponieważ majš otwór u góry i na dole którego(górnego) nie można zamknšć - dlatego tak pisałem. Tu otwór górny jest otwierany wyłšcznie w celu rozpalania lub tez dosypywania paliwa. A to zasadnicza różnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts