Pepe 23.02.2003 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2003 Bardzo mi się to rozwiązanie podoba. Okna będą drewniane i z okiennicami wyglądałoby to wspaniale. Ale martwię się jak je montować (BK24 + 12 styr) i czy są choć w niewielkim stopniu tak szczelne jak żaluzje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 24.02.2003 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2003 Jezeli chodzi o slonce, to pewnie szczelnosc bedzie wystarczajaca, ale calkowity mrok bedzie ciezko uzyskac. Zabezpieczenie przed zlodziejami moze i wieksze, estetyka napewno wyzsza, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 24.02.2003 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2003 Największą wadą jest brak wykonawców.Ja po przeszło 8 m-cach szukania znalazłem takiego przyzwoitego dopiero 220km ode mnie.Byli co prawda bliżej też, ale za komplet okiennic chcieli 150% więcej cenowo, niż dałem za okna.Ten góral-stolarz deklaruje 150zł m2 na gotowo(z okuciami) i to jest dla mnie do przyjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex 24.02.2003 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2003 Bobiczek,czy moglbys podac namiary na tego gorala? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Becik 24.02.2003 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2003 Dołączam się do pytania. Jak to zamontować w ścianie 2-warstwowej? ( u nas PTH 30cm + 12-15 cm styropian ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 24.02.2003 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2003 a dla mnie mają wady: - zasłaniają widok za oknem, więć zazwyczaj się ich nie zamyka - jak je zamkniecie - tzn. nikogo nie ma w domu - można kraść spokojnie - trzeba je co parę lat odnawiać - kossztują - przy obecnie stosowanych izolacjach 10-15 cm chyba rtudno je prawidłowo osadzić zaletą jest niewątpliwie urok i pewna ochrona przed wybiciem szyby (gł. domki weekendowe) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pepe 24.02.2003 18:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2003 Ja rozpatruję okiennice jako alternatywę dla rolet. Z tym , ze rolety mają tę przewagę, że po zamknięciu dodatkowo zatrzymują ciepło z domu.Ale są brzydsze... Poza tym mój dom bez okiennic wyglądałby jakos łyso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga2 24.02.2003 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2003 Dla mnie okiennice mają wiele zalet i jedną zasadniczą wadę.Co do zalet: są ładnym elementem elewacji, są bardziej skuteczną przeszkodą dla złodzieja niż rolety, w miesiącach letnich zapobiegają nagrzewaniu się pomieszczeń (podczas nieobecności domowników), przy zamkniętych okiennicach można dłużej pospać (w pokoju jest przyjemnie ciemno - to oczywiście zaleta dla śpiochów), zatrzymują w większym stopniu niż rolety ucięczkę ciepła.Zasadnicza wada - porządnie okiennice z okuciami i wewnętrzną korbką do ich zamykania są nieprzyzwoicie drogie.Pozdrawiam,Gaga2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emems 25.02.2003 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2003 jeszcze do moich okiennic daleko jak i do okien ale sprawa cały czas mi chodzi po głowie może znacie producenta okiennic czy może są drewniane czy z PCV czy trzeba je robić na zamówienie u "znajomego" stolarza do standartowych okien typu "Sokółka", a może je można zrobić samemu i jeszcze jedno pytanie jakie zawiasy są potrzebne wewnątrz ścienne czy na zewnątrz ścian do zamocowania okiennic w domu drewnianym kanadyjskim bo mam możliwość zamocowania ich teraz kiedy będą ściany stawiane żeby potem nie psuć tynku. ciekawy wątek pozdrowionka Aloha PA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 25.02.2003 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2003 Gotowe piękne okiennice ma Gebauer, ale najlepiej je kupić z oknami(wychodzą taniej).Natomiast ja ze względu na koszty zrezygnowałem z korbek i pogodziłem się z otwieraniem i zamykaniem ich przez okno(a niech tam zawsze trochę świeżego powietrza wpadnie.)Otwiera się je a blokuje je specjalny mechanizm w zawiasach.I to jest tu najdroższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pepe 26.02.2003 07:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2003 Bobiczek, a co to za firma? Podaj jakiś namiar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flate 26.02.2003 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2003 To co z tym mocowaniem do (przez) izolacji cieplnej? Jestem bardzo ciekaw, to też bedę miał ścianę 2-warstwową i też chciałbym mieć okiennice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 26.02.2003 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2003 Ryszard1 - ciemno można uzyskać jesli zamontuje sie okiennice np.typu polskiego a nie szczebelkoweBartt - można mocowac bezposrednio do okien, ale tylko wtedy gdy montuje sie okna (okiennice sa montowane bezposrednio u producenta okien), jesli okna już są trzeba do muru i to jakos roznie, zalezy co tam jest.Pepe - okiennice robi Gebauer http://www.gebauer.com.pl i wyszlo mi u nich najtaniej. Ferno i M&S tez robią, ale zatrudniaja podwykonawcow i jest drozej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abram 26.02.2003 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2003 Właśnie zamówiłem okiennice u znajomego stolarza /przeciętne okno 300 zł/, a tu taki ciekawy wątek.Też będę miał ścianę dwuwarstwową, ale montuje już teraz przed ociepleniem. Zawiasy będę w murze. Na około deska, a pod nią trochę 10cm styropianu. Jeżeli komus zależy na kontakcie ze stolarzem /ale tylko Trójmiasto i okolice/ - to moge podać na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex 27.02.2003 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2003 Rety, skad wy macie te ceny? U mnie spiewaja za okno balkonowe 2 tys. zl!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 27.02.2003 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2003 ceny ktore dostalam w Gebauerze: balkon 3,87m2 - 1744PLN, 6 okien w sumie 11.94m2 - 6066PLN. ceny netto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mic 28.02.2003 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2003 Ivonesca, których okiennic Gebauera dotyczą te ceny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basieczka 01.04.2003 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2003 Wiem ze to stary watek,ale wlasnie jestem na etapie okiennic - a raczej elewacji. Czy ktos ma namiary na okiennice w okolicy Krakowa? Lub gdzies w poblizu? Goral jakis albo firma? Chcemy miec okiennice montowane do muru - na ktorym bedzie ok 12 cm styropianu = wiec chyba dyble musza byc dluzsze - nie? Czytajac ten watek - widze, ze jest wiecej takich osob, wiec problem jest znany. Czy trzeba dawac jakies dodatkowe wzmocnienia - np. drewno - pod styropian w miejsce dybla?Dzieki za rady - pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basieczka 01.04.2003 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2003 Wiem ze to stary watek,ale wlasnie jestem na etapie okiennic - a raczej elewacji. Czy ktos ma namiary na okiennice w okolicy Krakowa? Lub gdzies w poblizu? Goral jakis albo firma? Chcemy miec okiennice montowane do muru - na ktorym bedzie ok 12 cm styropianu = wiec chyba dyble musza byc dluzsze - nie? Czytajac ten watek - widze, ze jest wiecej takich osob, wiec problem jest znany. Czy trzeba dawac jakies dodatkowe wzmocnienia - np. drewno - pod styropian w miejsce dybla?Dzieki za rady - pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basieczka 01.04.2003 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2003 Wiem ze to stary watek,ale wlasnie jestem na etapie okiennic - a raczej elewacji. Czy ktos ma namiary na okiennice w okolicy Krakowa? Lub gdzies w poblizu? Goral jakis albo firma? Chcemy miec okiennice montowane do muru - na ktorym bedzie ok 12 cm styropianu = wiec chyba dyble musza byc dluzsze - nie? Czytajac ten watek - widze, ze jest wiecej takich osob, wiec problem jest znany. Czy trzeba dawac jakies dodatkowe wzmocnienia - np. drewno - pod styropian w miejsce dybla?Dzieki za rady - pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts