Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okiennice - wady i zalety

Recommended Posts

Największą wadą jest brak wykonawców.

Ja po przeszło 8 m-cach szukania znalazłem takiego przyzwoitego dopiero 220km ode mnie.

Byli co prawda bliżej też, ale za komplet okiennic chcieli 150% więcej cenowo, niż dałem za okna.

Ten góral-stolarz deklaruje 150zł m2 na gotowo(z okuciami) i to jest dla mnie do przyjęcia.

a dla mnie mają wady:

- zasłaniają widok za oknem, więć zazwyczaj się ich nie zamyka :smile:

- jak je zamkniecie - tzn. nikogo nie ma w domu - można kraść spokojnie

- trzeba je co parę lat odnawiać

- kossztują

- przy obecnie stosowanych izolacjach 10-15 cm chyba rtudno je prawidłowo osadzić

zaletą jest niewątpliwie urok i pewna ochrona przed wybiciem szyby (gł. domki weekendowe)

Dla mnie okiennice mają wiele zalet i jedną zasadniczą wadę.

Co do zalet: są ładnym elementem elewacji, są bardziej skuteczną przeszkodą dla złodzieja niż rolety, w miesiącach letnich zapobiegają nagrzewaniu się pomieszczeń (podczas nieobecności domowników), przy zamkniętych okiennicach można dłużej pospać (w pokoju jest przyjemnie ciemno - to oczywiście zaleta dla śpiochów), zatrzymują w większym stopniu niż rolety ucięczkę ciepła.

Zasadnicza wada - porządnie okiennice z okuciami i wewnętrzną korbką do ich zamykania są nieprzyzwoicie drogie.

Pozdrawiam,

Gaga2

jeszcze do moich okiennic daleko jak i do okien ale sprawa cały czas mi chodzi po głowie może znacie producenta okiennic czy może są drewniane czy z PCV czy trzeba je robić na zamówienie u "znajomego" stolarza do standartowych okien typu "Sokółka", a może je można zrobić samemu i jeszcze jedno pytanie jakie zawiasy są potrzebne wewnątrz ścienne czy na zewnątrz ścian do zamocowania okiennic w domu drewnianym kanadyjskim bo mam możliwość zamocowania ich teraz kiedy będą ściany stawiane żeby potem nie psuć tynku.

ciekawy wątek pozdrowionka Aloha PA :wink:

Gotowe piękne okiennice ma Gebauer, ale najlepiej je kupić z oknami(wychodzą taniej).

Natomiast ja ze względu na koszty zrezygnowałem z korbek i pogodziłem się z otwieraniem i zamykaniem ich przez okno(a niech tam zawsze trochę świeżego powietrza wpadnie.)

Otwiera się je a blokuje je specjalny mechanizm w zawiasach.I to jest tu najdroższe.

Ryszard1 - ciemno można uzyskać jesli zamontuje sie okiennice np.typu polskiego a nie szczebelkowe

Bartt - można mocowac bezposrednio do okien, ale tylko wtedy gdy montuje sie okna (okiennice sa montowane bezposrednio u producenta okien), jesli okna już są trzeba do muru i to jakos roznie, zalezy co tam jest.

Pepe - okiennice robi Gebauer http://www.gebauer.com.pl i wyszlo mi u nich najtaniej. Ferno i M&S tez robią, ale zatrudniaja podwykonawcow i jest drozej.

Właśnie zamówiłem okiennice u znajomego stolarza /przeciętne okno 300 zł/, a tu taki ciekawy wątek.Też będę miał ścianę dwuwarstwową, ale montuje już teraz przed ociepleniem. Zawiasy będę w murze. Na około deska, a pod nią trochę 10cm styropianu. Jeżeli komus zależy na kontakcie ze stolarzem /ale tylko Trójmiasto i okolice/ - to moge podać na priv.

• 1 month później...

Wiem ze to stary watek,ale wlasnie jestem na etapie okiennic - a raczej elewacji. Czy ktos ma namiary na okiennice w okolicy Krakowa? Lub gdzies w poblizu? Goral jakis albo firma?

Chcemy miec okiennice montowane do muru - na ktorym bedzie ok 12 cm styropianu = wiec chyba dyble musza byc dluzsze - nie? Czytajac ten watek - widze, ze jest wiecej takich osob, wiec problem jest znany. Czy trzeba dawac jakies dodatkowe wzmocnienia - np. drewno - pod styropian w miejsce dybla?

Dzieki za rady - pozdrowionka

Wiem ze to stary watek,ale wlasnie jestem na etapie okiennic - a raczej elewacji. Czy ktos ma namiary na okiennice w okolicy Krakowa? Lub gdzies w poblizu? Goral jakis albo firma?

Chcemy miec okiennice montowane do muru - na ktorym bedzie ok 12 cm styropianu = wiec chyba dyble musza byc dluzsze - nie? Czytajac ten watek - widze, ze jest wiecej takich osob, wiec problem jest znany. Czy trzeba dawac jakies dodatkowe wzmocnienia - np. drewno - pod styropian w miejsce dybla?