Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłączenie do kanalizacji poprzez szambo

rafal9

Recommended Posts

Czy stosuje się takie rozwiązanie?

Teraz będę wstawiał szambo i ludzie "z branży" mówią, że potem jak będzie kanalizacja to nie trzeba podłączać się bezpośrednio tylko podłączyć przyłącze kanalizacji do szamba.

Pytam, bo szambo będzie we wjeździe i zastanawiam się czy zostawić miejsce na przyszłą kanalizację czy wykona się to poprzez szambo?

Tak to chyba nie.

Ja w poprzednim domu miałem tak:

- budując kanalizację zainstalowano mi standardową studzienkę kanalizacyjna na działce blisko ogrodzenia od ulicy.

-ja do tej studzienki podłączyłem wyjscie kanalizacji z domu a zlikwidowałem połączenie z szambem

- do uzyskanego w ten sposób zbiornika po byłym szambie podłaczyłem odpływ deszczówki z rur spustowych rynien dachowych.

- za grosze kupiłam u ruskich pompę pływającą i w ten sposób uzyskałem niezależne od wodociagu bezpłatne zródło wody do podlewania.

Jak najbardziej jest mozliwe adaptowanie istniejącego szamba na studzienkę rewizyjną przyszłego przykanalika kanalizacji sanitarnej.

Sposób adaptacji zalezy od tego w jaki sposób wybudowano szambo.

Jeśli jest to szambo zrobione z kręgów (takich jak studnie), wystarczy je zgrubnie oczyścić i zamocować stopnie włazowe.

Przy większych zbiornikach (np. prostokątnych) można zainstalować wewnątrz zbiornika studzienkę inspekcyjną z elementów plastikowych np. WAVIN.

W mojej gminie - Józefów, buduje się teraz dużo kanalizacji i z założenia, o ile jest to technicznie mozliwe, podłączają posesje do sieci miejskiej poprzez istniejące szamba. Ale jesli ktoś chce inaczej, też nie ma sprawy.

• 4 years później...
No to jeśli w twojej miejscowości w taki sposób budujecie kanalizację to współczuję domownikom. Oczywiście można poprowadzić kanalizację przez szambo. Również można wybudować wychodek za domem. Jednak pamiętajcie, że szambo jest zbiornikiem o dużej powierzchni, jego przeznaczeniem jest magazynowanie nieczystości. W końcowym efekcie poprowadzenie przyłącza przez szambo skończy się zagniwaniem ścieków w tym zbiorniku, nie przyjemny zapach roznoszący się w okolicy i będziecie zmuszeni do wypompowywania tych zbiorników. Szamba podczas budowy kanalizacji muszą być bezwzględnie usunięte!!!!!!!!

No to jeśli w twojej miejscowości w taki sposób budujecie kanalizację to współczuję domownikom. Oczywiście można poprowadzić kanalizację przez szambo. Również można wybudować wychodek za domem. Jednak pamiętajcie, że szambo jest zbiornikiem o dużej powierzchni, jego przeznaczeniem jest magazynowanie nieczystości. W końcowym efekcie poprowadzenie przyłącza przez szambo skończy się zagniwaniem ścieków w tym zbiorniku, nie przyjemny zapach roznoszący się w okolicy i będziecie zmuszeni do wypompowywania tych zbiorników. Szamba podczas budowy kanalizacji muszą być bezwzględnie usunięte!!!!!!!!
Ale jeżeli to podłączenie będzie zrobione z głową, to nic tam zalegać nie będzie. Wystarczy, że do obecnej rury wpustowej podłączy się rurę idącą do kanalizacji i masz obieg zamknięty - nic się nie wlewa do szamba...

Ale jeżeli to podłączenie będzie zrobione z głową, to nic tam zalegać nie będzie. Wystarczy, że do obecnej rury wpustowej podłączy się rurę idącą do kanalizacji i masz obieg zamknięty - nic się nie wlewa do szamba...

Ale w takim razie poco przez szambo? I tak musimy wybudować studzienkę. Wcześniejszy zakup szamba jest inwestycją zmarnowaną. Nie lepiej ominąć szambo i podłączyć się przed nim a szambo wykorzystać jako zbiornik na wody opadowe? Wystarczy, że rynny z dachu podłączymy do szamba i kupimy nie dużą pompkę za 200 lub 300zł i mamy darmową wodę do mycia samochodu lub podlewania ogródka. Dla zainteresowanych chciałem nadmienić że cena za 1m sześcienny wody w Warszawie do 2020roku może sięgnąć 15zł. A średnie zużycie wody na jedną osobę to 3m sześcienne, więc przeciętna rodzina będzie zużywała 9m sześciennych 15zł x 9m = 135zł miesięcznie za samą wodę a ścieków już nie liczę bo są droższe. Tak więc nie marnujmy pieniędzy. A jeżeli jest możliwość to radzę budować przydomowe oczyszczalnie ścieków. To jest najlepsze i najtańsze rozwiązanie.