Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wykładziny obiektowe- szpitale, przedszkola itd

AlaB

Recommended Posts

Moja budowa to w pierwszym etapie parter na usługi wymagające czystości (czasem sterylności). Chcę położyć wykładzinę obiektową Tarkett lub Polyflor. Czy ktoś ma jakiekolwiek doświadczenia z ich układaniem? Może prowadzicie gabinety/laboratoria lub przedszkola i macie styczność z tym tematem? Może ktoś wie które wykładziny są najtrwalsze a których unikać? :)

Może ktoś robił "wspawane" w podłogę kolorowe logo i może mi powiedzieć ile to kosztuje?

• Odpowiedzi 64
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Polyflor bardzo ładnie wygląda ale ma dwie wady. Pierwsza jest materiałem miękim więc jest podatnhy na zarysowania. Zawiera kredę i każde zarysowanie pozostawia białą rysę. Więc nie nadaje się do stosowania w pomieszczeniach o dużym obciążeniu ruchem. Druga to wymagana temperatura układania zbyt niska powoduje,że wykładzina się łamie.

Ale i sporo zalet. Ma wszystkie atesty nawet dla produkcji leków. Łatwo się zmywa a zastosowanie systemowych wyobleń ułatwia mycie styków ściany z podłogą.

Proponuję zlecić ukladanie firmie która się tym zajmuje. Wydatek będzie duży ale gwarancja pięknego wyglądu. A zapomniałem,że posadzka pod wykładzinę ma być gładka jak lustro. Bo inaczej będzie nawet widać ziarenka piasku pod wykładziną.

Ciekawe czy w Tarkett'cie też jest ta kreda... Moje pomieszczenia będą mocno narażone na zarysowanie.

Oczywiście w grę wchodzi tylko firmowy instalator.

Pawel78- a czy masz doświadczenia z konkretną wykładziną, konkretnym modelem? Czy między nimi są duże różnice (poza ceną :wink: i kolorem)

Dokładnie rzecz biorąc to będzie lecznica weterynaryjna: gabinet przyjęć, poczekalnia, gabinet zabiegowy, sala operacyjna, sala pooperacyjna, magazyny, korytarz, RTG, ciemnia, socjalny.

Zarysowania głównie pazurami naszych pacjentów- wybieram wykładzinę a nie płytki głównie ze względu na łatwośc utrzymania czystości, ale rówież dlatego że na płytkach nich zwierzęta się ślizgają, nie czują się na nich bezpiecznie.

Chyba wybiorę Tarkett Supreme- cena jest o wiele lepsza a nie widzę różnic w jakości. Będę wdzięczna za wszystkie opinie!

Swoją przygodę z podłagami zaczynałem od wykładzin. Operowanie samymi nazwami Tarkett i Polyfloor jest trochę nieszczęśliwe. :-? Wykładziny obiektowe (bo o takich mówimy) dzielą się na:

1. Homogeniczne (inaczej jednorodne). Każda z nich jest z zawartością miękkkich wypełniaczy (np. kredy). Im mniej owych wypełniaczy tym wyższa cena owej wykładziny.

2. Heterogeniczne (inaczej warstwowe). Składają się z 2 do 5 warstw w zależności od kultury technicznej producenta. Każda warstwa odpowiedzialna jest za konkretne zadanie:

- warstwa wierzchnia (wykonana z czystego PCV);

- warstwa dekoracyjna (!!! w tańszych wykładzinach to jest warstwa wierzchnia!!!);

- stabilizator (najczęściej z włókna szklanego);

- podkład (PCV mieszane z wypełniaczami).

Piąta warstwa może być dodatkowym izolatorem akustycznym (różnego rodzaju pianki PE lub PU).

A są jeszcze wykładziny naturalne (linoleum) i prądoprzewodzące (PCV z dodatkiem np. grafitu).

Więc wybór wykładziny należy uzależnić od oczekiwań i potrzeb konkretnego inwestora. Akurat w lecznicy weterynaryjnej może leżeć każda z nich, ale stosowanie wykładzin prądoprzewodzących nie ma ekonomicznego uzasadnienia.

Ja mam 2 pytania:

1. jak chcesz pielęgnować swoją wykładzinę?

2 jakie środki chemiczne będą stosowane w lecznicy? :roll:

http://www.tarkett.pl/galery/Heterogeniczne/SUPREME_II/index.htm

Nad tą się zastanawiam, jest heterogeniczna.

Środki czystości zwykłe do mycia podłóg plus środki rodzaju Domestosa, rzadziej Virkon. Codziennie lampa UV bakteriobójcza.

Nie przewiduję stosowania innych, silnych środków chemicznych.

Tak jak pisałam martwię się o zarysowania głównie psimi pazurami 8)

:-? pewnie w razie zachlapania jodyną będą plamy :-?

Niekoniecznie - raczej do usunięcia. Gorsze są np. aceton i kwasy organiczne.

Ta wykładzina (którą wybrałaś) jest dodatkowo pokryta poliuretanem (PUR) więc najpierw będzie zużywać się to zabezpieczenie.

Aby zminimalizować rysy możesz:

1. Maszynowo czyścić i akrylować podłogę.

2. Nakładać manualnie dodatkowe zabezpieczenia np. Sidolux, Everclear lub inne (tzw. filtry).

W Twoim wypadku lepiej robić to maszynowo.

Czyszczenie maszynowe na obiektach to w UE standart - stąd wykładziny obiektowe najlepiej wyglądają po maszynowej konserwcji i czyszczeniu. Jeżeli chcesz zaoszczędzić kilka groszy na maszyny, to może zainteresujesz się polskimi produktami: Lentex i Gamrat. Nie są wcale dużo gorsze od Tarkettu a są dużo tańsze. :p

I wierz mi: będziesz bardziej zadowolona z polskich czyszczonych maszynowo, niż światowych szorowanych ręcznie. :o

Ale to tylko taka sugestia. :roll:

Moja budowa to w pierwszym etapie parter na usługi wymagające czystości (czasem sterylności). Chcę położyć wykładzinę obiektową Tarkett lub Polyflor. Czy ktoś ma jakiekolwiek doświadczenia z ich układaniem? Może prowadzicie gabinety/laboratoria lub przedszkola i macie styczność z tym tematem? Może ktoś wie które wykładziny są najtrwalsze a których unikać? :)

Może ktoś robił "wspawane" w podłogę kolorowe logo i może mi powiedzieć ile to kosztuje?

Podpowiem ze dobra do takich obiektow jest Gamrat -sprawdza sibardzo dobrze i jest duza tansza od Tarkettow.

Hmmm.. :-? Ze strony internetowej Garmatu wynika że dostępne są tylko wykładziny o kodzie 1412... w cenie 48zł. To wysoka cena. Pozostałe są dostępne na zamówienie na powierzchnie powyżej 700m2 a ja mam 120m kwadrotowych więc to nie ta skala :)

Ależ AluB. Na tych stronach popatrz co Tobie odpowiada 8) a potem masz listy składów fabrycznych i tam rozmawiaj o cenach. :p U producenta jak powiesz, że potrzebujesz 1000 m2 to dla niego nie interes (przestawienie maszyn specjalnie pod zamówienie ma ekonomiczne uzasadnienie dopiero przy zamówieniu powyżej 2000-5000 m2). Ale w składzie fabrycznym Twoje 120 m2 stawia Cię 6 razy wyżej od normalnych klientów (którzy średnio kupują 15-20 m2). :wink: