zgudi 21.04.2006 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2006 ekipa od kostki brukowej zaczęła robotę wyglada to nastepujaco - koryto o głebokosci ok. 35 cm - w nim ok. 16 cm warstwa płukanego piachu - nastepnie 10 cm warstwa podbudowy z suchego bet. b10 - nastepnie 4 cm warstwa piasku płukanego - kostka brukowa nasuwa sie mi jednak pewna watpliwość czy beton nie bedzie po zimie wysadzać do góry kostki? czytałem dzisiaj sporo o podbudowach i zamaist podbudowy piask-cem b10 stosowac mozna tłuczeń lub żwir które rozwiazanie jest lepsze? pozdrawiam Rafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radomik 21.04.2006 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2006 czytałem w wiadomym czasopiśmie: - podłoże ze spadkiem 3-4% poprzeczne, 0,5-1% wzdłużne - podbudowa 10-15cm cement + piasek 1:3 - podsypka : 3cm chodnik, 5cm podjazd - K O S T K A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zgudi 21.04.2006 20:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2006 mam zrobiony spadek w strone ogrodu woda raczej stac nie powinna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heliodor 21.04.2006 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2006 U mnie trochę wysadza zimš kostkę granitowš - jakie dwa dni po odpuszzeniu mrozów kostka lekko w góę,potem osiada.Ma to o tyle znaczenie,że brama suwana bokiem chowana ciężej chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zgudi 22.04.2006 04:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2006 U mnie trochę wysadza zimš kostkę granitowš - jakie dwa dni po odpuszzeniu mrozów kostka lekko w góę,potem osiada.Ma to o tyle znaczenie,że brama suwana bokiem chowana ciężej chodzi. napisz Heliodor jakie masz warstwy pod kostką u mnie tez bedzie brama wjazdowa przesuwna dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 22.04.2006 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2006 http://dom.gazeta.pl/inwestycje/1,69272,685755.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mack 07.06.2006 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2006 u mnie sie przymierzam ale boję się mojego gruntu - glina - jak przyjeżdza ciężki sprzęt to widzę jak koła zapadają się i wyciskają grunt obok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirola75 07.06.2006 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2006 pod kostką powinny być trzy warstwy kamień o grubej frakcji celem dobrego zaklinowania, potem frakcja drobniejsza głównie dla wyrownania warstwy wierzchniej i na to albo płukany piasek albo mączka - w zależności od regionu i nat kosteczka.poszperaj po stronach producentów a oni zawsze coś tam opisują za dużo pisaku może się z czasem rozjechać w końcu to nie wypełnienie fundamentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaltam 08.06.2006 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2006 Mam położony bruk z kostki granitowej (ok.200 m2) w tym też pod ruch samochodów ciężarowych. Bruk przeżył 3 ostatnie zimy i jest wszystko w porządku a teren mam ciężki bo pod humusem 2 m gliny z iłem. Podjazd pod samochód: 80 cm tłucznia + 10 cm klińca + zamknięcie z mielonego kruszywa + 5 cm piasku (ostry) + kostak granitowa 9 x 11 cm. Pod ciągi piesze: 40 cm tłucznia + 5 cm klińca + zamknięcie z mielonego kruszywa + 5 cm piasku (ostry) + kostak granitowa 6 x 8 cm. Oczywiście po bokach krawężniki granitowe (40 x 20 x 10 cm) osadzone na tłuczniu w chudym betonie. Pod całą nawierzchnią bruku jest w warstwie tłucznia położony drenaż z węża perforowanego fi=100 mm i woda odprowadzona do studni chłonnej (pod gliną na szczęście jest warstwa ilastgo żwiru który chłonie wodę). Acha można zmieszać pisaek z cementem w stosunku 1:7 (9). Polecam wszystkim briki granitowe i wcale nie jest to takie drogie w stosunku do kostki betonowej a trwałość granitu wieczna. Cena 1 tony kostki 4x6 cm = 300 zł (loco dom) a kostki 9x11 cm = 260 zł. Przy większych ilościach są znaczne upusty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
askala 08.06.2006 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2006 Cena 1 tony kostki 4x6 cm = 300 zł (loco dom) a kostki 9x11 cm = 260 zł. Przy większych ilościach są znaczne upusty. a gdzie ją można kupić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaltam 09.06.2006 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2006 Ponieważ granit wydobywany jest głównie na Dolnym Śląsku wpierw znalazłem stronę internetową firmy wydobywającej granit a potem ich przedstawicieli handlowych w kraju. Najbardziej się opłaca zakup wraz z transportem (samochód "wanna" 30 ton) u producenta ale trzeba brać pełne samochody. Zapomniałem podać, że z 1 tony kostki 4x6 układa się ok. 7 m2 powierzchni a z 1 tony kostki 9x11 ok. 4,5 m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 09.06.2006 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2006 Ponieważ granit wydobywany jest głównie na Dolnym Śląsku wpierw znalazłem stronę internetową firmy wydobywającej granit a potem ich przedstawicieli handlowych w kraju. Najbardziej się opłaca zakup wraz z transportem (samochód "wanna" 30 ton) u producenta ale trzeba brać pełne samochody. Zapomniałem podać, że z 1 tony kostki 4x6 układa się ok. 7 m2 powierzchni a z 1 tony kostki 9x11 ok. 4,5 m2. Podaj proszę więcej szczegółów: jaka kostka(barwa,kamień), skšd wieli, dokšd wieli, czas realizacji zamówienia, koszty całkowite. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 09.06.2006 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2006 Wytłumaczcie mi po kiego grzmota te CEMENT !!! Pisałem 1000-kroć że to nienormalne i głupie. Strata pieniezy. Ufrakcjonować podloże, zagęścić WYSTARCZY Poszperajcie w moich postach sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 09.06.2006 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2006 Wytłumaczcie mi po kiego grzmota te CEMENT !!! Pisałem 1000-kroć że to nienormalne i głupie. Strata pieniezy. Ufrakcjonować podloże, zagęścić WYSTARCZY Poszperajcie w moich postach sebo8877 Nie każ nam szperać w twoich postach tylko wyłóż kawę na ławę skoro chcesz przedstawić swojš rację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 09.06.2006 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2006 Sie robi http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=23757&highlight=polbruk Lenistwo jest gorsze od faszyzmu Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 09.06.2006 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2006 Pięknie, ale do podbudowy nie stosowałbym żadnych żużli wielkopiecowych- to przecież tzw. szlaka, która pod wpływem wilgoci ma tendencje do lasowania się.Skšd się bierze podbudowa z chudego betonu? Ano stšd, że tłuczeń (jaki by nie był) jest stosunkowo bardzo drogi a ceny podyktowane sš kosztami transportu.Stšd w regionach kraju, gdzie nie ma kamieniołomów z powodzeniem stosuje się podbudowę z chudziaka (na stacjach benzynowych grubo- nawet do 80cm, na posesjach prywatnych cieniej) i decydujš tu o tym różne względy, także finansowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 09.06.2006 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2006 Podbudowa (dolne partie tak jak piszesz zmiast tłucznia) z betonu ma sens - sztywna cholernie i to jest minus - ale suchy beton bezposrednio pod kostkę bezsensu !!! Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 09.06.2006 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2006 Ehhh...sebo8877Nie no nie zaniżaj poziomu- pisałem o podbudowie a nie o całej strukturze układanej kostki.Wiadomo, że na chudziaku dajemy 5 cm wyrównanego piasku i dopiero po ułożeniu kostki piach ten zostanie zagęszczony. Czytałem Twój powyższy link do tematu o układaniu kostki więc nie zadziwiaj mnie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kordaa 17.06.2006 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2006 Mam pytanie a`propos podbudowy. Teren przyszlego podjazdu jest niżej niż droga (obecnie gruntowa, w jakiejs tam przyszłosci asfalt). Dosyć dużo niżej bo pewnie jakies 25 cm -35 cm. Czy podbudowa w związku z tym może być zrobiona na humusie, czy należy mimo tego obniżenia zdjąć humus, podsypać piaskiem i dopiero zrobić podbudowe pod kostke?? Potencjalny wykonawca twierdzi, ze humus zdejmuje sie tylko wtedy gdy potrzeba miejsca na podbudowe, czy to prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
promising 17.06.2006 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2006 Jest szereg powodów dla których humus należy wybrać i zagospodarować w innym miejscu!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts