Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

ekipa od kostki brukowej zaczęła robotę :D

wyglada to nastepujaco

- koryto o głebokosci ok. 35 cm

- w nim ok. 16 cm warstwa płukanego piachu

- nastepnie 10 cm warstwa podbudowy z suchego bet. b10

- nastepnie 4 cm warstwa piasku płukanego

- kostka brukowa

nasuwa sie mi jednak pewna watpliwość

czy beton nie bedzie po zimie wysadzać do góry kostki?

czytałem dzisiaj sporo o podbudowach

i zamaist podbudowy piask-cem b10 stosowac mozna tłuczeń lub żwir

które rozwiazanie jest lepsze?

pozdrawiam Rafał

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

czytałem w wiadomym czasopiśmie:

- podłoże ze spadkiem 3-4% poprzeczne, 0,5-1% wzdłużne

- podbudowa 10-15cm cement + piasek 1:3

- podsypka : 3cm chodnik, 5cm podjazd

- K O S T K A

U mnie trochę wysadza zimš kostkę granitowš - jakieœ dwa dni po odpuszzeniu mrozów kostka lekko w góę,potem osiada.Ma to o tyle znaczenie,że brama suwana bokiem chowana ciężej chodzi.
U mnie trochę wysadza zimš kostkę granitowš - jakieœ dwa dni po odpuszzeniu mrozów kostka lekko w góę,potem osiada.Ma to o tyle znaczenie,że brama suwana bokiem chowana ciężej chodzi.

napisz Heliodor jakie masz warstwy pod kostką :wink:

u mnie tez bedzie brama wjazdowa przesuwna

dzieki

• 1 month później...

pod kostką powinny być trzy warstwy kamień o grubej frakcji celem dobrego zaklinowania, potem frakcja drobniejsza głównie dla wyrownania warstwy wierzchniej i na to albo płukany piasek albo mączka - w zależności od regionu i nat kosteczka.

poszperaj po stronach producentów a oni zawsze coś tam opisują za dużo pisaku może się z czasem rozjechać w końcu to nie wypełnienie fundamentów.

Mam położony bruk z kostki granitowej (ok.200 m2) w tym też pod ruch samochodów ciężarowych. Bruk przeżył 3 ostatnie zimy i jest wszystko w porządku a teren mam ciężki bo pod humusem 2 m gliny z iłem. Podjazd pod samochód: 80 cm tłucznia + 10 cm klińca + zamknięcie z mielonego kruszywa + 5 cm piasku (ostry) + kostak granitowa 9 x 11 cm. Pod ciągi piesze: 40 cm tłucznia + 5 cm klińca + zamknięcie z mielonego kruszywa + 5 cm piasku (ostry) + kostak granitowa 6 x 8 cm. Oczywiście po bokach krawężniki granitowe (40 x 20 x 10 cm) osadzone na tłuczniu w chudym betonie. Pod całą nawierzchnią bruku jest w warstwie tłucznia położony drenaż z węża perforowanego fi=100 mm i woda odprowadzona do studni chłonnej (pod gliną na szczęście jest warstwa ilastgo żwiru który chłonie wodę). Acha można zmieszać pisaek z cementem w stosunku 1:7 (9). Polecam wszystkim briki granitowe i wcale nie jest to takie drogie w stosunku do kostki betonowej a trwałość granitu wieczna. Cena 1 tony kostki 4x6 cm = 300 zł (loco dom) a kostki 9x11 cm = 260 zł. Przy większych ilościach są znaczne upusty.
Ponieważ granit wydobywany jest głównie na Dolnym Śląsku wpierw znalazłem stronę internetową firmy wydobywającej granit a potem ich przedstawicieli handlowych w kraju. Najbardziej się opłaca zakup wraz z transportem (samochód "wanna" 30 ton) u producenta ale trzeba brać pełne samochody. Zapomniałem podać, że z 1 tony kostki 4x6 układa się ok. 7 m2 powierzchni a z 1 tony kostki 9x11 ok. 4,5 m2.
Ponieważ granit wydobywany jest głównie na Dolnym Śląsku wpierw znalazłem stronę internetową firmy wydobywającej granit a potem ich przedstawicieli handlowych w kraju. Najbardziej się opłaca zakup wraz z transportem (samochód "wanna" 30 ton) u producenta ale trzeba brać pełne samochody. Zapomniałem podać, że z 1 tony kostki 4x6 układa się ok. 7 m2 powierzchni a z 1 tony kostki 9x11 ok. 4,5 m2.

Podaj proszę więcej szczegółów: jaka kostka(barwa,kamień), skšd wieŸli, dokšd wieŸli, czas realizacji zamówienia, koszty całkowite. 8)

Wytłumaczcie mi po kiego grzmota te CEMENT !!!

Pisałem 1000-kroć że to nienormalne i głupie. Strata pieniezy.

Ufrakcjonować podloże, zagęścić WYSTARCZY

Poszperajcie w moich postach

sebo8877

Wytłumaczcie mi po kiego grzmota te CEMENT !!!

Pisałem 1000-kroć że to nienormalne i głupie. Strata pieniezy.

Ufrakcjonować podloże, zagęścić WYSTARCZY

Poszperajcie w moich postach

sebo8877

Nie każ nam szperać w twoich postach tylko wyłóż kawę na ławę skoro chcesz przedstawić swojš rację :wink:

Pięknie, ale do podbudowy nie stosowałbym żadnych żużli wielkopiecowych- to przecież tzw. szlaka, która pod wpływem wilgoci ma tendencje do lasowania się.

Skšd się bierze podbudowa z chudego betonu? Ano stšd, że tłuczeń (jaki by nie był) jest stosunkowo bardzo drogi a ceny podyktowane sš kosztami transportu.

Stšd w regionach kraju, gdzie nie ma kamieniołomów z powodzeniem stosuje się podbudowę z chudziaka (na stacjach benzynowych grubo- nawet do 80cm, na posesjach prywatnych cieniej) i decydujš tu o tym różne względy, także finansowe.

Podbudowa (dolne partie tak jak piszesz zmiast tłucznia) z betonu ma sens - sztywna cholernie i to jest minus - ale suchy beton bezposrednio pod kostkę :o :o bezsensu !!!

Sebo8877

Ehhh...sebo8877

Nie no nie zaniżaj poziomu- pisałem o podbudowie a nie o całej strukturze układanej kostki.

Wiadomo, że na chudziaku dajemy 5 cm wyrównanego piasku i dopiero po ułożeniu kostki piach ten zostanie zagęszczony. Czytałem Twój powyższy link do tematu o układaniu kostki więc nie zadziwiaj mnie....

• 2 weeks później...

Mam pytanie a`propos podbudowy. Teren przyszlego podjazdu jest niżej niż droga (obecnie gruntowa, w jakiejs tam przyszłosci asfalt). Dosyć dużo niżej bo pewnie jakies 25 cm -35 cm. Czy podbudowa w związku z tym może być zrobiona na humusie, czy należy mimo tego obniżenia zdjąć humus, podsypać piaskiem i dopiero zrobić podbudowe pod kostke?? :roll:

Potencjalny wykonawca twierdzi, ze humus zdejmuje sie tylko wtedy gdy potrzeba miejsca na podbudowe, czy to prawda?