tom-kucu 26.03.2012 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 Witam.Mam pytanie, mianowicie chcę ułożyć z kostki brukowej 15/17 podjazd do domu, z którego będą korzystać wyłącznie samochody osobowe.Mam pytanie, czy mogę z kostki ułożyć tylko pasy na koła, tak po 3 kostki na koło, czy muszę ułożyć całą drogę, żeby się nic nie zapadało?? Chciałbym ułożyć pasy na koła a pomiędzy nimi trawnik.Czy muszę cały humus wtedy ściągać i kolejno wszystkie warstwy układać tylko na środku zamiast kostki ziemia i trawa, czy tylko ściągnąć humus z miejsc gdzie będzie kostka??Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Salah 13.04.2012 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 Witam Mam gorącą prośbę o pomoc w ocenie fachowości ułożenia kostki. Znalazłem firmę która zakłada mi kostkę , umówiłem się że ułożą mi w ten sposób: - 15 cm piasku - 25 cm kruszywa granitowego - 5 cm pyłu z częstochowy [ ponoć dobry ]- kostka 8 cm ale mówią teraz że lepiej będzie w ten sposób , i tak robią : - niby piach 10 cm - granitu 20 cm - podsypki cementowo piaskowej 20 cm - kostka 8 cm nie znam się na tym , ale wydaje mi się iż tego piasku [ 20 cm ] między kruszywem a kostką jest zbyt wiele. Niby to wymieszane z cementem ,ale jak mam ocenić ile tego cementu faktycznie jest. Wizualnie wygląda jak piasek :/ PROSZĘ O POMOC ps ma po tym jeździć auto 12t Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.trybulec 25.04.2012 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 Wg mojej wiedzy piasku jest zdecydowanie za grubo. Powinno być 30 cm kruszywa łamanego (granit) a podsypki cementowo-piaskowej 5-10 cm. A poza tym zamiast mieszać piach z cementem lepiej było układać kostkę na odsiewkach kamiennych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 25.04.2012 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 Górna warstwa suchego betonu w którą wbijasz kostkę granitową to w sumie 15 cm. Pod nią jest 20 gruzu lub 10 cm ubitego suchego betonu. Pod tym jest jeszcze warstewka piasku. To na podjazd. A na alejkach warstwę gruzu/klińca można sobie darować. Czyli piasek a na to suchy beton w który wbijamy kosteczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts