Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

układam kostke brukową--czy podłoże i podbudowa sa właściwe?

Recommended Posts

Witam.

Mam pytanie, mianowicie chcę ułożyć z kostki brukowej 15/17 podjazd do domu, z którego będą korzystać wyłącznie samochody osobowe.

Mam pytanie, czy mogę z kostki ułożyć tylko pasy na koła, tak po 3 kostki na koło, czy muszę ułożyć całą drogę, żeby się nic nie zapadało?? Chciałbym ułożyć pasy na koła a pomiędzy nimi trawnik.

Czy muszę cały humus wtedy ściągać i kolejno wszystkie warstwy układać tylko na środku zamiast kostki ziemia i trawa, czy tylko ściągnąć humus z miejsc gdzie będzie kostka??

Pozdrawiam.

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Mam gorącą prośbę o pomoc w ocenie fachowości ułożenia kostki.

Znalazłem firmę która zakłada mi kostkę , umówiłem się że ułożą mi w ten sposób:

- 15 cm piasku

- 25 cm kruszywa granitowego

- 5 cm pyłu z częstochowy [ ponoć dobry ]

- kostka 8 cm

ale mówią teraz że lepiej będzie w ten sposób , i tak robią :

- niby piach 10 cm

- granitu 20 cm

- podsypki cementowo piaskowej 20 cm

- kostka 8 cm

nie znam się na tym , ale wydaje mi się iż tego piasku [ 20 cm ] między kruszywem a kostką jest zbyt wiele. Niby to wymieszane z cementem ,ale jak mam ocenić ile tego cementu faktycznie jest. Wizualnie wygląda jak piasek :/

PROSZĘ O POMOC

ps ma po tym jeździć auto 12t

• 2 weeks później...
Górna warstwa suchego betonu w którą wbijasz kostkę granitową to w sumie 15 cm. Pod nią jest 20 gruzu lub 10 cm ubitego suchego betonu. Pod tym jest jeszcze warstewka piasku. To na podjazd. A na alejkach warstwę gruzu/klińca można sobie darować. Czyli piasek a na to suchy beton w który wbijamy kosteczki.