rhein 21.04.2006 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2006 Witam Kupilem mieszkanie na rynku wtornym. Blok ma przylacze gazu ziemnego, w kazdym mieszkaniu znajduje sie piec gazowy dwufunkcyjny i kuchenka gazowa. Poprzedni wlasciciel mojego mieszkania praktycznie tam nie zamieszkiwal i nie mial podlaczonej kuchenki gazowej. Obecnie w umowie z gazownia mam wpisany 1 odbiornik gazu - piec gazowy. Teraz chce podlaczyc kuchenke gazowa ...i okazuje sie ze musze wykonac projekt przylacza gazowego ( koszt ok 700 zl). A ja chce przeciez polaczyc znajdujaca sie w kuchni rure gazowa z kuchenka przewodem dlugosci 1 metra!!!!! Dodam ze blok jest z 2003 roku, wiec praktycznie nowy i jestem w posiadaniu projektu budowlano wykonawczego instalacji gazowej calego bloku wraz z poszczegolnymi mieszkaniami. Czy musze placic za ten projekt? Czy moge bazowac na posiadanym projekcie inst.gazowej budynku? Z gory dziekuje za odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rocky 22.04.2006 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2006 chce podlaczyc kuchenke gazowa ...i okazuje sie ze musze wykonac projekt przylacza gazowego ( koszt ok 700 zl). Jeżeli już to pewnie projekt instalacji odbiorczej gazu. A ja chce przeciez polaczyc znajdujaca sie w kuchni rure gazowa z kuchenka przewodem dlugosci 1 metra!!!!! Sądzę, że nie musisz juz wykonywać projektu instalacji odbiorczej, ponieważ, jak piszesz, masz już wykonaną instalację do podłączenia kuchenki. Obecnie w umowie z gazownia mam wpisany 1 odbiornik gazu - piec gazowy. Dalej niestety nie wiem, jestem dopiero przed podpisaniem umowy o odbiór gazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 24.04.2006 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2006 Skąd jest ta informacje że potrzebny jest jakiś projekt?Zgadzam się z Rocky'm, że jeśli na obecnym projekcie jest już wszystko co potrzeba i wystarczy dołożyć odcinek 1 m połączenia giętkiego z zaworem, to nie trzeba żadnych projektów. Czy masz w umowie z gazownią zapis, że podłączenie dodatkowego odbiornika wymaga ich zgody albo innych nadzwyczajności? Jeśli nie, to ja bym po prostu wezwał instalatora o poprosił i podłączenie kuchenki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts