chriso 23.02.2003 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2003 Obecnie jest u mnie "na tapecie" projekt GL 83 Atriumhttp://www.studio-atrium.com.pl/atrium.php?p=po&pid=95Jedna ze zmian, ktore bym zrobil jest wykonanie tarasu zamiast dachu na garazu. Z dolu domku wygladaloby tak jakby byl tylko dach, a naprawde pod dachowka bylaby ok 1-1,5 metrowa scianka i za nia taras. Czy ktos z Was robil cos takiego? Jak to wyglada pod wzgledem kosztow? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KarinaZ 23.02.2003 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2003 bardzo dobry pomysł, tylko trzeba dobrze zaizolować i wykonać z lekkim spadkiem. Koszt, prawdopodobnie niższy od wykonania typowego dachu. A może dodać ze dwa panele słoneczne ogrzewające w lato mały basen ? Karina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Becik 24.02.2003 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2003 Też mieliśmy podobny pomysł, ale nam pani architekt odradziła - ze względu na eksploatację. Po wosennych odwilżach taki taras potrafi być podobno bardzo zniszczony, zdarza się że dach garażu przecieka. Może, jeśli się to jakoś super - solidnie wykona to może to i zdaje egzamin... niech się wypowiedzą ci którzy mają takie rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 24.02.2003 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2003 U mojego znajomego taki taras został przykryty papą, bo po dużych opadach śniegu przecieki były mimo płytek, zabezpieczeń itp.To co widać w garażu każdy bez większego trudu może sobie wyobrazić.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 24.02.2003 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2003 Takie tarasy sa klopotliwe w wykonani i uzytkowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DZINN 24.02.2003 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2003 Taras to wspaniała rzecz zwłaszca latem człowiek czuje sie jak sołtys cyt. wysoko najedzony i na stanowisku ale musisz go dobrze zaizolować i ocieplić i powinno być przyjemnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 25.02.2003 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2003 Sam mam taki taras nad garazem. Bardzo fajna rzecz. ALe trzeba zwrocic uwage na wykonywanie kolejnych warstw izolacji - najlepiej naocznie nadzorujac wykonawcow, ktorzy lubia stosowac rozne uproszczenia. Jeszcze tarasu nie wykonczylem wiec nie moge powiedziec nic o uzytkowaniu. D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgadzina 25.02.2003 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2003 Przy izolacji p/wodnej tarasu raczej nie stosować papy termozgrzewalnej - lubi się rozleźć na składaniach. Lepiej bezspoinową masą bitumiczną (taniej) lub epoksydową (droooooooooożej). Pytać w składach budowlanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chriso 25.02.2003 20:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2003 Dave: mozesz powiedziec jaka izolacje zrobiles (planujesz)?czy porownywales jak sie maja koszty wykonania takiego tarasu do dachu? [ Ta wiadomość była edytowana przez: chriso dnia 2003-02-25 21:24 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 25.02.2003 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2003 To wspaniały pomysł. Sam chciałem tak zrobić, ale mój dom jest parterowy i doszedłem do wniosku, że nie będę właził po schodach żeby tam posiedzieć. Zastanów się czy będziesz korzystać z niego faktycznie, czy tylko izolować, naprawiać i takie tam.Ale idea ekstra. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jesion 26.02.2003 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2003 w mojej okolicy jest kilka takich tarasow, ale nie za bardzo rozumiem czemu one maja sluzyc? nie przyjemniej posiedziec w ogrodzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ciechanka 26.02.2003 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2003 Taki taras to tylko kłopot. Moi teściowie zrobli taki taras nad garażem i w efekcie końcowym go zabudowali bo ciągle przeciekał. Przychylam sie do zdania żze lepiej posiedzieć w ogrodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ciechanka 26.02.2003 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2003 Taki taras to tylko kłopot. Moi teściowie zrobli taki taras nad garażem i w efekcie końcowym go zabudowali bo ciągle przeciekał. Przychylam sie do zdania żze lepiej posiedzieć w ogrodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 26.02.2003 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2003 Chriso - czesciowo juz zrobilem izolacje a reszte dorobie. A wiec izolacje mam nastepujace: na strope wartswa lepiku i papa (zwykla) uszczelniona na zakladach lepikiem. Na to folia, styropian, jeszcze raz folia i warstwa dociskowa betonu. Na wierzch betonu dalem zaprawe uszczelniajaca wodoszczelna. Na nia dam folie w plynie a na to kafle ktore zaimpregnuje z wierzchu. Nie sadze zeby woda miala szanse na przedostanie sie Co do kosztow - to 40m2 taras tak wykonczony kosztuje ok. 7tys zl. Gdybym chcial zamiast niego dac dach to wydalbym nieco wiecej choc koszt moglby byc porownywalny (zakladam ze gdybym robil dach to nie dawalbym stropu nad garazem; ze stropem wyszloby duzo drozej). Jezeli chodzi o efekt - to z dachu raczej bym nie korzystal a z tarasu pewnie bede czesto. Co do formy relaksu - to taras wyniesiony charakteryzuje sie lepszymi widokami, tym ze zwierzaki nie lataja po blocie i wbiegaja potem na taras no i jest wieksza intymnosc - wchodzacy z ulicy nie widza od razu siedzacych na tarasie. Nie ma mrowek, pelzajacych robakow. A rano mozna z sypialni od razu wyjsc na taras i sie pogimnastykowac D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PanRopuch 26.02.2003 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2003 Mamy taki taras i wlasnie w tym roku zamierzamy go zlikwidowac. JJest bardzo fajny w uzytkowaniu latem: zadaszony, mozna w miły sposób spędzać czas, jeść posiłki (blisko do kuchni, więc nie trzeba znosic wszystkiego na dół do ogrodu) - słowem z porozru same zalety.Dom był budowany jakies 20 lat temu. Taras budowany był z tak minimalnym spadem, ze woda po deszczach praktycznie nie spływa na zewnątrz - trzeba ją wycierać. W garażu na suficie i ścianach zaczynają się pojawiac jakies wykwity (jak na 20 lat, to i tak dobrze, ze są na razie slabo widoczne). Jak pada, to zacina z boku na taras. Zadaszenie fachowcy wykonali poprzedniemu wlascicielowi w ten sposób, ze uzywali tu i ówdzie (zamiast ceowników i teowników) płaskowników... Zdalem sobie z tego sprawę zeszłej zimy, która była bardzo śnieżna (musialem wspierac zadaszenie stemplami). W kazdym razie pod koniec lata zabudujemy ten taras, tworząc dodatkowy pokój (myslelismy o ogrodzie zimowych, ale porazila nas cena i fakt, ze potencjalni wykonawcy, a bylo ich kilku, za nic nie chcieli nam podac adresy ich dotychczasowych realizacji). Niemniej - będziemy latem odczuwać brak tarasu. Wiadomo,ze nie zawsze będzie sie chciało znosić naczynia do stołu w ogrodzie - ale trudno. 3 miesiące dużych przyjemności, lecz 9 pozostałych miesięcy - kłopoty. [ Ta wiadomość była edytowana przez: PanRopuch dnia 2003-02-26 12:28 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ddkdarek 16.06.2004 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2004 Witam!Jestem w trakcie robienia takiego tarasu jak Dave (ok.40m2 nad garażem). Taras jest dookoła otoczony murkiem spadki ku środkowi i dalej podwójny odpływ rurkami w posadzce na zewnątrz. Warstwy od dołu to: papa termozgrzewalna x2, folia, styropian, folia i warstwa dociskowa z betonu. Niestety przy długich opadach lekko przecieka i teraz zastanawiam się co zrobić-poprawić. Posadzkarz zapomniał dodać uszczelniacz do betonu. Podejrzewam, że folia w płynie nie załatwi tematu ostatecznie i skłaniam się ku skuciu betonu i ponownie ułożyć tym razem zwykłą papę na lepiku (nie żałować lepiku - tradycja i chyba najlepsze rozwiązanie) i ponownie folia, styropian, folia i już z uszczelniaczem do betonu warstwy dociskowej.Proszę o opinie i sugestie, jestem ciekaw jak po jednym sezonie taras Dave'a.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drizzt 17.06.2004 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2004 Też mam taki dylemat. Taras jest juz wylany z małym spadkiem a ter myslę o izolacji. Rodzina proponuje dwie warstwy papy na lepiku, potem steropian folia, beton a nastepnie kolejna wartswa papy lub folia w płynie i kafelki. W składzie budowlanym facet poradził aby zaizolować Deterbitem (czy jakoś tak) na zimno ponieważ lepik ma skłonności do pękania po jakimś czasie i polecał folie w płynie, która według niego jest chyba najlepszym rozwiazaniem. Myslałem o hydroizolacji termozgrzewalnej ale zadna firma nie chce sie brać za taras 17 m chyba, że za duże pieniadze. Mam jeszcze pare dni do namysłu po przyjezdzxa ekipa i bedą taras izolować przy okazji innych prac.Pozdrawiam i liczę na dobre rady w tym poscie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paweldkomornik 17.06.2004 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2004 Jakdobrze uszczelnić taras folia wywinięta na murki na to warstwa betonu ze szkłem wodnym tylko trzeba szybko zalewać i cały czas musi chodzić betaniarka ba jak stanie to macie ładny klops.sprawdzone na dziurawej foli w oczku wodnym ułożyłem zbrojenie i wylałem taki beton i nic nie uciekaApropo na zdjęci pod moim nickiem jest taki taras nad garażem , który z obawy przed przeciekaniem przeprojektowałem na większy pokój córki i czyż nie lepiej wyjść na taras w ogrodzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 21.06.2004 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2004 Jesli chodzi o moj taras po sezonie to na razie nie mam problemow i nic nie cieknie mimo ze nie dalem jeszcze foli w plynie. Na wierzchu teraz mam zaprawe uszczelniajaca ktora jest dobrym izolatorem przed woda ale ma tendencje do pekania gdzieniegdzie wiec bedzie musiala byc pokryta folia w plynie. Przy kladzeniu folii pod styropian czy nad warto tak dobrac arkusz aby byl w jednym kawalku bez zakladow. Kazdy zaklad moze cos przepuscic i lepiej aby go nie bylo. W sumie najlepszym rozwiazaniem bylaby hydroizolacjja na papie termozgrzewalnej z gwarancja wykonawcy. Ale na wierzch i tak dalbym folie w plynie. D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ddkdarek 22.06.2004 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2004 Dzieki za posty w tym temacie. Mam jeszcze pytanie: Jaką folię w płynie polecacie (chodzi o taras ok. 45m2)? Koszt nie jest bagatelny, różne firmy i rozpiętość cen ogromna.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts