Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomocy-co wybrać olej czy gaz prop-but.

Recommended Posts

No to jest pewne utrudnienie, ale nie panikujmy - przewody do trójfazówki spokojnie zmieszczą się pod listwami, gniazdko robisz za piecem akumulacyjnym, więc nie widać. A w sypialniach - konwektory, podłączasz do normalnego gniazdka 230V i cześć.

A jeśli bardzo, ale to bardzo nie chcesz prądu (aczkolwiek przemyśl temat raz jeszcze, przedyskutuj z jakimś elektroinstalatorem, może nie jest tak źle jak piszesz) to osobiście wybrałbym gaz z butli, bo:

1. Jeśli podłączą ci gaz ziemny, możesz w prosty sposób z tego skorzystać.

2. Możesz zasilać gazem kuchenkę

3. Zbiornik wkopujesz w ziemię i nie zajmuje miejsca tudzież nie szpeci krajobrazu. Zbiornik na olej zajmie ci pół piwnicy, do tego żywi zapach.

4. Możliwe jest korzystniejsze rozliczanie się z dostawcą (co miesiąc na podstawie faktycznego zużycia)

5. Piece gazowe są cichsze

Rozważ jeszcze kotły na paliwo stałe typu drewno, pellety albo eko-groszek, wymagają wprawdzie dokładania (od 2 x dziennie do 1x na 3-4 dni) ale użytkowanie będzie o wiele tańsze. Kolega przeszedł z LPG na piec na drewno właśnie ze względu na koszta, które spadły trzykrotnie!

Gaz i olej tak szybko drożeją, że ja w ogóle nie biorę ich pod uwagę. W tej chwili wygrywa najczystszy i najwygodniejszy sposób ogrzewania - na prąd.

A co do pytania Basi - wydaje mi się, że taniej wychodzi gaz. Ale pamiętaj o kosztach związanych z dzierżawą zbiornika i projektu.

Jeszcze miesiąc temu miałem ten sam problem,po rozmowach z przedstawicielami gazu z butli i opini sąsiadów zrezygnowałem ,w umowach jest tyle kruczków że praktycznie jesteś ich niewolnikiem,

im kasa ma sie zgadzać tobie nie :lol:

jeśli chodzi o olej to koszty pieca i zbiornika (w moim przypadku musial by być zakopany na zewnątrz) to kwota 20 tyś. a olej jest w tej chwili bardzo drogi i będzie drożał niestety :evil:

I padło na piec z podajnikiem na ekogroszek :-? mam nadzieje że nie będe załował zobaczymy po pierwszej zimie

Pozdrawiam i życze trafnej decyzji :D

Zanim zdecydujesz weź pod uwagę to iż największe złoża ropy w Iranie (na które ostrzy sobie zęby USA), mają starczyć gdzieś na około 10 lat. Potem wydobycie będzie raczej nieopłacalne. A do celów domowych (samochody, ogrzewanie) używanych jest około 10-15% całego wydobycia. Reszta to przemysł. Za kilka lat za ropa będzie tak droga jak złoto.

To samo z węglem , który jest coraz popularniejszy a przez to będzie coraz droższy. Przyszłość to paliwa odnawialne, drewno ,biomasa, ogniwa paliwowe. Najważniejsze to mieć jak najcieplejszy dom.

Też mam ten dylemat i..................

robię rozeznanie i w OLEJ CHYBA NIE WEJDĘ.

W GAZPOLU cena litra gazu to 1,65, a olej dochodzi do 2.7.

Za gaz dzierżawa butli 30 zł ( 50 zł zakopywana) ALE....

Przy gazie ziemnym opłta stała to jakieś 20 zł, więc przy dylemacie olej czy gaz z butli, skłaniam się ku wybraniu gazu.

Niestety przy ekogroszku przekrój komina musi być w miarę przyzwoity, a ja mam 14 x 14, więc muszę wybrac gaz lub olej.

Mobby

Jakiego typu masz piec-MartekP :D

Piec Brotje z zasobnikiem na ciepłą wodę. Istotne jest to, ze w razie czego można wymienić palnik i przejść na gaz - jeśli dociagną na działkę.

Panika, ze ropy zabraknie itd moim zdaniem jest nieuzasadniona. To "ekolodzy" sieją taki zamęt. Cały transport na świecie by stanął. Poza tym ropa nie jest droga !! Droga jest akcyza. !! Niestety temat ropy bardziej wiąże się z polityką niz ekonomią. Na początku lat 80-tych ropa kosztowała też około 60 $ za baryłke potem spadła do 27 $. Też mówiono o konczących się zasobach itp. Takze istnieje funkcja ceny ropy i gazu - droższa ropa, droższy gaz. Mozna sobie policzyc nawet: ceny z dziś baryłka 70 $ (159 litrów) - ile wychodzi za litr. Wyjdzie około 1,5 zł. Reszta to akcyza, Vat itp.

Trzeba mieć alternatywę w postaci kominka.

Witam

Zawsze jeszcze zostanie pompa ciepła z napędem na pedały. :lol:

Adam M.

Jak się dobrze pedałuje, to już ta pompa cieplna chyba niepotrzebna, bo człowiek i tak się rozgrzeje. Skoro nie widać różnicy, to po co przepłacać? :wink: :lol: :lol:

Jak już, wybrałbym gaz. Z gazu płynnego na ziemny łatwo przejść, z oleju na gaz już trudniej. Ale to wszystko zależy od sytuacji na miejscu. Czy będzie gaz ziemny, na przykład. On jednak jest tańszy.