Basia99 22.04.2006 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2006 Pomocy-co wybrać do ogrzewania domu-olej czy gaz płynny z butli.Węgla lub prądu niechce.Dom przeszło 153m pow.użytk.Bez szans na gaz ziemny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropi 22.04.2006 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2006 Ja wybrałem prąd . Czemu go nie chcesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia99 22.04.2006 17:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2006 Mam już rozprowadzone przewody elektryczne.Nie uwzględniłam w nich ogrzewania elektrycznego.Teraz już niewchodzi to w gre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropi 22.04.2006 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2006 No to jest pewne utrudnienie, ale nie panikujmy - przewody do trójfazówki spokojnie zmieszczą się pod listwami, gniazdko robisz za piecem akumulacyjnym, więc nie widać. A w sypialniach - konwektory, podłączasz do normalnego gniazdka 230V i cześć. A jeśli bardzo, ale to bardzo nie chcesz prądu (aczkolwiek przemyśl temat raz jeszcze, przedyskutuj z jakimś elektroinstalatorem, może nie jest tak źle jak piszesz) to osobiście wybrałbym gaz z butli, bo: 1. Jeśli podłączą ci gaz ziemny, możesz w prosty sposób z tego skorzystać.2. Możesz zasilać gazem kuchenkę3. Zbiornik wkopujesz w ziemię i nie zajmuje miejsca tudzież nie szpeci krajobrazu. Zbiornik na olej zajmie ci pół piwnicy, do tego żywi zapach.4. Możliwe jest korzystniejsze rozliczanie się z dostawcą (co miesiąc na podstawie faktycznego zużycia)5. Piece gazowe są cichsze Rozważ jeszcze kotły na paliwo stałe typu drewno, pellety albo eko-groszek, wymagają wprawdzie dokładania (od 2 x dziennie do 1x na 3-4 dni) ale użytkowanie będzie o wiele tańsze. Kolega przeszedł z LPG na piec na drewno właśnie ze względu na koszta, które spadły trzykrotnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia99 23.04.2006 05:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2006 Dzięki,ale czy ogrzewanie gazem z butli jest tańsze od oleju? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 23.04.2006 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2006 Gaz i olej tak szybko drożeją, że ja w ogóle nie biorę ich pod uwagę. W tej chwili wygrywa najczystszy i najwygodniejszy sposób ogrzewania - na prąd. A co do pytania Basi - wydaje mi się, że taniej wychodzi gaz. Ale pamiętaj o kosztach związanych z dzierżawą zbiornika i projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alpin 23.04.2006 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2006 Jeszcze miesiąc temu miałem ten sam problem,po rozmowach z przedstawicielami gazu z butli i opini sąsiadów zrezygnowałem ,w umowach jest tyle kruczków że praktycznie jesteś ich niewolnikiem, im kasa ma sie zgadzać tobie nie jeśli chodzi o olej to koszty pieca i zbiornika (w moim przypadku musial by być zakopany na zewnątrz) to kwota 20 tyś. a olej jest w tej chwili bardzo drogi i będzie drożał niestety I padło na piec z podajnikiem na ekogroszek mam nadzieje że nie będe załował zobaczymy po pierwszej zimie Pozdrawiam i życze trafnej decyzji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia99 23.04.2006 18:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2006 Dzięki za podzielenie się przemyśleniami.Trudny wybór przede mną.Skłaniam się za olejem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiaterwiater 23.04.2006 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2006 Gaz, olej czy prąd. Co za różnica? I tak później wszyscy grzeją kominkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia99 24.04.2006 07:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2006 Święte słowa-kominek też zaplanowałam z rozprowadzeniem grawitacyjnym Pozdrowienia dla wszystkich! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MartekP 24.04.2006 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2006 Mam olej i sobie chwalę. Dogrzewam kominkiem. Gaz nie wiele tańszy. Wygoda nieprzeciętna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia99 24.04.2006 15:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2006 Jakiego typu masz piec-MartekP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stefan Sz. 24.04.2006 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2006 Zanim zdecydujesz weź pod uwagę to iż największe złoża ropy w Iranie (na które ostrzy sobie zęby USA), mają starczyć gdzieś na około 10 lat. Potem wydobycie będzie raczej nieopłacalne. A do celów domowych (samochody, ogrzewanie) używanych jest około 10-15% całego wydobycia. Reszta to przemysł. Za kilka lat za ropa będzie tak droga jak złoto.To samo z węglem , który jest coraz popularniejszy a przez to będzie coraz droższy. Przyszłość to paliwa odnawialne, drewno ,biomasa, ogniwa paliwowe. Najważniejsze to mieć jak najcieplejszy dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 24.04.2006 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2006 Witam Zawsze jeszcze zostanie pompa ciepła z napędem na pedały. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mobby 25.04.2006 04:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2006 Też mam ten dylemat i..................robię rozeznanie i w OLEJ CHYBA NIE WEJDĘ.W GAZPOLU cena litra gazu to 1,65, a olej dochodzi do 2.7.Za gaz dzierżawa butli 30 zł ( 50 zł zakopywana) ALE....Przy gazie ziemnym opłta stała to jakieś 20 zł, więc przy dylemacie olej czy gaz z butli, skłaniam się ku wybraniu gazu.Niestety przy ekogroszku przekrój komina musi być w miarę przyzwoity, a ja mam 14 x 14, więc muszę wybrac gaz lub olej. Mobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MartekP 25.04.2006 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2006 Jakiego typu masz piec-MartekP Piec Brotje z zasobnikiem na ciepłą wodę. Istotne jest to, ze w razie czego można wymienić palnik i przejść na gaz - jeśli dociagną na działkę. Panika, ze ropy zabraknie itd moim zdaniem jest nieuzasadniona. To "ekolodzy" sieją taki zamęt. Cały transport na świecie by stanął. Poza tym ropa nie jest droga !! Droga jest akcyza. !! Niestety temat ropy bardziej wiąże się z polityką niz ekonomią. Na początku lat 80-tych ropa kosztowała też około 60 $ za baryłke potem spadła do 27 $. Też mówiono o konczących się zasobach itp. Takze istnieje funkcja ceny ropy i gazu - droższa ropa, droższy gaz. Mozna sobie policzyc nawet: ceny z dziś baryłka 70 $ (159 litrów) - ile wychodzi za litr. Wyjdzie około 1,5 zł. Reszta to akcyza, Vat itp. Trzeba mieć alternatywę w postaci kominka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jprzedworski 25.04.2006 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2006 Witam Zawsze jeszcze zostanie pompa ciepła z napędem na pedały. Adam M. Jak się dobrze pedałuje, to już ta pompa cieplna chyba niepotrzebna, bo człowiek i tak się rozgrzeje. Skoro nie widać różnicy, to po co przepłacać? Jak już, wybrałbym gaz. Z gazu płynnego na ziemny łatwo przejść, z oleju na gaz już trudniej. Ale to wszystko zależy od sytuacji na miejscu. Czy będzie gaz ziemny, na przykład. On jednak jest tańszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts